Hypotheek recreatiewoning

Droom jij van je eigen recreatiewoning? Misschien wil je elk weekend doorbrengen in een rietgedekte recreatievilla aan het water, of wil je investeren in een recreatiewoning om te verhuren. Een recreatiewoning financieren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een tweede hypotheek af te sluiten. In dit artikel lees je precies hoe een hypotheek voor een recreatiewoning werkt. Ook geven we je enkele handige tips, zodat je zeker weet dat je overal aan gedacht hebt.

Hypotheek voor recreatiewoning, kan dat?

Om een vakantiehuis te financieren kun je een tweede hypotheek afsluiten bij een hypotheekverstrekker. Een eerste hypotheek mag alleen gebruikt worden voor een woning die je als hoofdverblijf gebruikt. Daarom is een eerste hypotheek niet geschikt om een recreatiewoning of tweede huis mee te financieren.

Wil je een hypotheek aanvragen voor een recreatiewoning? Dan moet de woning aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De recreatiewoning staat in Nederland.
  • De woning is aangesloten op het water- en elektriciteitsnetwerk.
  • Je mag de recreatiewoning niet permanent bewonen. Meestal mag je er 70% van de tijd doorbrengen.
  • De woning is van steen en staat op een fundering. Je kunt geen hypotheek aanvragen voor een recreatiewoning die je kunt verplaatsen.
  • De woning staat als recreatiewoning in het bestemmingsplan van de gemeente.

Je kunt alleen een tweede hypotheek voor een recreatiewoning afsluiten die aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet. De voorwaarden kunnen per hypotheekverstrekker verschillen, dus kijk daar van tevoren altijd goed naar.

Hoe werkt een hypotheek voor recreatiewoning?

Een hypotheek voor een recreatiewoning afsluiten werkt net even anders dan een hypotheek voor een reguliere woning. Zo kun je meestal maximaal 70% van de woningwaarde lenen. De overige 30% moet je dus zelf betalen met eigen (spaar)geld. Heb je dat niet? Dan kun je voor het resterende bedrag een lening afsluiten als je inkomen daarvoor hoog genoeg is.

Ook als je een tweede hypotheek voor een recreatiewoning afsluit, controleert de hypotheekverstrekker je inkomen en je vaste lasten. Je moet na het betalen van de hypotheek en de hypotheekrente immers elke maand je overige vaste lasten en boodschappen kunnen betalen zonder in de financiële problemen te komen.

Tip! Overweeg je een hypotheek voor een recreatiewoning af te sluiten? Dit kan bij de bank waar je eerste hypotheek loopt, maar mag ook bij een andere hypotheekverstrekker. Ga hypotheekrente vergelijken op Rente.nl en vind direct de tweede hypotheek met een lage rente. Je kunt soms tot wel honderden euro’s per jaar op je hypotheekrente besparen door eerst een goede vergelijking te maken.

Hypotheek voor recreatiewoning, recht op hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit voor een recreatiewoning of een tweede huis, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag de rente alleen van de belasting aftrekken als je hypotheek is bedoeld voor het kopen, verbeteren of verduurzamen van de woning die je als hoofdverblijf gebruikt.

Wel heb je een ander fiscaal voordeel als je een hypotheek voor een recreatiewoning hebt. Je vakantiehuis valt namelijk in box 3, waarin je belasting over je vermogen betaalt. De Belastingdienst telt de waarde van je recreatiewoning als je vermogen. Je mag de nog openstaande hypotheek voor je vakantiewoning van dit vermogen aftrekken, waardoor je minder belasting betaalt over je vermogen en dus ook over je recreatiewoning.

Mag ik recreatiewoning verhuren met tweede hypotheek?

Steeds meer mensen kopen een recreatiewoning of tweede huis om te verhuren. Dat is een goede investering, vooral omdat verhuur doorgaans een hoger rendement oplevert dan geld sparen. Als je jouw recreatiewoning tijdelijk wilt verhuren, moet je daarvoor wel toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Ook stelt de bank vaak aanvullende eisen aan hoe lang je jouw recreatiewoning per keer mag verhuren en hoe vaak in het jaar.

Hypotheek voor permanente bewoning vakantiehuis

Meestal kun je niet permanent in een recreatiewoning of vakantiehuis wonen, tenzij de gemeente daarvoor toestemming geeft. Als je toestemming van de gemeente hebt om je vakantiewoning als hoofdverblijf te gebruiken, kun je in sommige gevallen een reguliere, eerste hypotheek krijgen. Neem contact op met verschillende hypotheekverstrekkers om te bespreken of dit tot de mogelijkheden behoort.

De beste hypotheek met de laagste rente voor jouw recreatiewoning

Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste tweede hypotheek met de laagste rente voor jouw recreatiewoning of tweede huis!

Hypotheekrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten