Waar krijg ik onafhankelijk hypotheekadvies?

Onafhankelijk hypotheekadvies krijg je bij een onafhankelijke financieel adviseur. Als je in de hypotheekrente vergelijking op Rente.nl een hypotheekofferte aanvraagt, brengen we je gratis in contact met een onafhankelijk adviseur voor een vrijblijvend gesprek. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Onafhankelijke hypotheekadviseur vinden

Als je zelf een onafhankelijke hypotheekadviseur zoekt, start je zoektocht waarschijnlijk online. We raden je daarbij aan altijd meerdere potentiële adviseurs op je lijstje te zetten. Controleer vervolgens of de adviseurs een AFM-vergunning hebben. Doe alleen zaken met een adviseur die zo’n vergunning heeft. Zo weet je zeker dat je een goed advies krijgt en dat de adviseur zich aan de regels houdt.

Vraag vervolgens bij de adviseurs die overblijven een kennismakingsgesprek aan. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en gratis. In dit gesprek bespreek je zaken als de verwachte kosten van het adviestraject en welke diensten je daarvoor krijgt. Het is misschien verleidelijk om voor de goedkoopste onafhankelijke adviseur te kiezen, maar kijk ook goed naar wat je ervoor terugkrijgt. Natuurlijk speelt ook mee of je tijdens het gesprek een goed gevoel hebt over de adviseur. Op basis van de kennismakingsgesprekken beslis je uiteindelijk met welke adviseur je verder gaat.

Kosten onafhankelijk hypotheekadvies

De kosten voor een hypotheekadvies verschillen enorm. De prijs is afhankelijk van het soort adviseur en het verschilt vaak per situatie. Als je als starter je eerst huis koopt, heb je namelijk andere adviezen nodig dan iemand die gaat verhuizen.

Gemiddelde advieskosten hypotheek

De gemiddelde kosten voor een hypotheek liggen rond € 1.000 als je kiest voor een hypotheekadviseur van de bank. Deze hypotheekadviseur geef je ook een goed advies, maar de adviseur kan voor jou alleen een hypotheek aanvragen bij de bank waarvoor hij werkt.

Een onafhankelijke hypotheekadviseur bemiddelt voor meer verschillende hypotheekverstrekkers en kan je dus een breder en passender aanbod doen. De gemiddelde kosten voor een onafhankelijk hypotheekadvies zijn € 1.500 tot € 2.500 euro.

Tip! Vraag tijdens het kennismakingsgesprek altijd naar het dienstverleningsdocument van de hypotheekadviseur. Hierin staan de gemiddelde tarieven voor onafhankelijk hypotheekadvies bij de betreffende adviseur en welke diensten hij je voor dat bedrag levert.

Zijn de kosten voor hypotheekadvies aftrekbaar?

De kosten voor de hypotheekadviseur mag je aftrekken van de belasting. Dit doe je bij de belastingaangifte over het jaar waarin je de hypotheek aanvraagt.

Hoe werkt onafhankelijk hypotheekadvies?

Bij een goed onafhankelijk hypotheekadvies doorloop je de volgende stappen:

1. Kennismakingsgesprek hypotheekadviseur

De eerste stap van het hypotheekadviestraject is het kennismakingsgesprek. Hierin bespreek je:

  • Hoe de adviseur te werk gaat.
  • De verwachte kosten van het hypotheekadvies.
  • Het dienstverleningsdocument van de hypotheekadviseur.
  • Welke diensten je tijdens de looptijd of bij wijzigingen aan je hypotheek mag verwachten en welke kosten daaraan verbonden zijn.

2. Het hypotheekadviesgesprek

Als je vervolgens verder gaat met de adviseur krijg je een uitgebreider advies. Hierin neemt de hypotheekadviseur de volgende zaken mee:

  • Je financiële situatie. Op basis van je inkomen, vermogen en schulden kan de hypotheekadviseur berekenen wat voor jou een verantwoord hypotheekbedrag is.
  • Je wensen voor de toekomst. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld minder gaan werken of een gezin stichten? Deze zaken hebben invloed op wat voor een hypotheek het beste bij je past.
  • Je hypotheekwensen. De adviseur bespreekt met je de verschillende hypotheekvormen, rentevaste periodes en de mogelijkheden voor NHG.
  • Verder bespreekt de hypotheekadviseur enkele scenario’s met je. Deze zijn niet allemaal leuk om over na te denken, maar wel belangrijk bij zo’n grote financiële verplichting als een hypotheek. De scenario’s zijn: arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden, scheiding en pensioen. Op basis van deze scenario’s bespreekt de adviseur ook welke verzekeringen je eventueel nog naast je hypotheek moet afsluiten.

Tip! Tijdens dit deel van het onafhankelijke hypotheekadvies heeft de adviseur verschillende documenten van je nodig. Lees hier welke documenten je nu en later in het adviestraject nodig hebt: Welke documenten nodig voor hypotheek?

3. Bespreken adviesrapport

Op basis van het hypotheekgesprek maakt de adviseur een adviesrapport. Dit rapport neem je daarna nog een keer door met de adviseur. Zorg dat je het adviesrapport van tevoren goed doorneemt. Zijn er zaken die je niet begrijpt of waar je niet zeker over bent? Schroom dan niet om ze alsnog te vragen.

4. Aanvragen hypotheekoffertes

Als je akkoord bent met het hypotheekadvies, bespreekt de hypotheekadviseur welke hypotheken je kunt aanvragen. Vervolgens zal hij enkele offertes voor je aanvragen. Meer hierover en hoe je vervolgens de hypotheekoffertes goed controleert, lees je in het artikel: Hypotheekofferte aanvragen.

5. Hypotheek aanvragen

Heb je op basis van de offertes uiteindelijk een keuze gemaakt voor een specifieke hypotheekverstrekker en hypotheek? Dan kun je de hypotheek aanvragen. Dit regelt de adviseur ook voor jou. Hij vertelt je daarnaast welke stappen je hierna nog kunt verwachten, zoals een eventuele taxatie van de woning en het inschrijven van de hypotheek- en koopakte bij de notaris.

Nazorg en service abonnement bij de hypotheekadviseur

Ook als je de hypotheek hebt afgesloten en de woning hebt gekocht, blijft de adviseur voor jou aan het werk. Een hypotheekadviseur heeft nazorgplicht. Dit betekent dat als er belangrijke zaken veranderen die invloed hebben op je hypotheek en verzekeringen die daarbij horen, je hypotheekadviseur je hierover moet informeren.

Daarnaast kun je zelf een beroep doen op je hypotheekadviseur als je dingen wilt veranderen aan je hypotheek. Wil je je hypotheek oversluiten, extra aflossen of je rentevaste periode wijzigen? Dan mag je je hypotheekadviseur altijd om advies vragen. Je betaalt hiervoor misschien wel opnieuw advieskosten.

Kosten hypotheekadviseur – Pas op met serviceabonnementen!

Sommige hypotheekadviseurs laten je voor de nazorg een serviceabonnement afsluiten. De kosten hiervoor verschillen van een paar euro tot een paar tientjes per maand. Dat is stiekem best veel geld. Bij een hypotheek die 30 jaar loopt, kom je al snel op enkele tienduizenden euro’s uit. Daarnaast verschilt het erg per adviseur welke diensten je krijgt bij je serviceabonnement. Controleer dit dus altijd goed. Als je verwacht niet of nauwelijks gebruik te maken van het serviceabonnement, loont dit natuurlijk niet. Bedenk ook dat een serviceabonnement nooit verplicht is. Je hoeft het niet af te sluiten en je kunt het altijd tussentijds opzeggen.

Wel of geen onafhankelijke adviseur?

Een hypotheekadvies kost dus best veel geld. Veel mensen vragen zich dan ook af: heb ik wel echt een hypotheekadvies nog. Het antwoord is in bijna alle gevallen: ja. Als je een hypotheek afsluit, ga je een financiële verplichting aan voor 30 jaar. Dat is ongeveer de helft van je volwassen leven en daarin kan veel gebeuren. Een goede adviseur helpt je om alle mogelijke scenario’s te overzien en zo een hypotheek en eventuele verzekeringen te kiezen die zo goed mogelijk passen bij je wensen.

Daarnaast bemiddelt een onafhankelijke hypotheekadviseur voor een groot aantal hypotheekverstrekkers. Daarom kan hij veel verschillende hypotheken en verstrekkers voor je vergelijken. Zo vind je niet alleen de beste hypotheek, maar voorkom je ook dat je onnodig te veel betaalt. Wij raden je daarom altijd een onafhankelijk hypotheekadvies aan.

Bedenk tot slot dat een hypotheek afsluiten altijd geld kost. Ook als je zonder adviseur een hypotheek afsluit, betaal je kosten aan de hypotheekverstrekker of bemiddelaar. Een hypotheek zonder advies kost je gemiddeld € 1.000 aan afsluit- en bemiddelingskosten. Meer hierover lees je in het artikel Execution only hypotheek.

Conclusie onafhankelijk hypotheekadvies

Met een hypotheek ga je een financiële verplichting aan voor 30 jaar. In de tijd kan er veel veranderen en dus wil je die afweging zorgvuldig maken. Een onafhankelijk hypotheekadviseur helpt je hierbij. Hij kijkt welke hypotheken passen bij je financiële situatie, wat je wensen zijn voor de toekomst en welke verzekeringen je eventueel nodig hebt bij je hypotheek. Daarnaast vergelijkt een onafhankelijke adviseur een groot aanbod hypotheekverstrekker. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en een goede en voordelige hypotheek kiest. De kosten voor een onafhankelijk hypotheekadvies zijn gemiddeld € 1.500 tot € 2.500.

Onafhankelijke hypotheekadvies? Verken eerst je mogelijkheden!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheek overzicht van Nederland. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden en rentes voor jouw persoonlijke situatie. Als je vervolgens een offerte aanvraagt, brengen wij je gratis en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten