Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Variabele hypotheekrente

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over variabele hypotheekrente vergelijken

Meer weten over de variabele hypotheekrente? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.  Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat betekent variabele rente?

Een variabele hypotheekrente wil zeggen dat de hypotheekrente die je betaalt aan de bank elke maand kan wijzigen. Je weet van tevoren dus nooit precies zeker hoeveel hypotheekrente je de volgende maand betaalt. Je maandlasten van je hypotheek zijn hierdoor onzeker.

Waarom zou je een variabele hypotheekrente kiezen?

Onzekere maandlasten zijn een groot nadeel van de variabele hypotheekrente. Toch zit er ook een voordeel aan. Je kunt op elk gewenst moment je hypotheek wijzigen of oversluiten zonder boete voor het openbreken van een rentevaste periode. Lees hier meer over of een variabele hypotheekrente bij je past.

Wat is de actuele variabele hypotheekrente?

De variabele hypotheekrentes veranderen regelmatig. Bijna elke dag zijn er wel hypotheekverstrekkers die hun variabele hypotheekrente aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele variabele hypotheekrente van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestand voor een variabele hypotheek op dit moment is. Actuele variabele hypotheekrente vergelijken >>

Hoe bepalen banken de variabele hypotheekrente?

Banken en hypotheekverstrekkers berekenen hun variabele hypotheekrentetarieven op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze voor een periode van 1 tot 3 maanden geld lenen op de geldmarkt.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken met een variabele hypotheekrente. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De variabele hypotheekrentes stijgen dan, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de variabele hypotheekverstrekkers bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van hypotheken. Daarom verhogen banken hun variabele rente voor hypotheken met een winstopslag.
Waarom variabele hypotheekrente vergelijken via Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de voorwaarden én actuele variabele hypotheekrentes. Zo weet je zeker dat je laagste variabele hypotheekrente bij jouw wensen vindt. Direct de hypotheekrente vergelijken >>

Wat als ik mijn variabele hypotheekrente toch vast wil zetten?

Als de hypotheekrentes heel laag zijn en je verwacht dat ze gaan stijgen, wil je je hypotheekrente misschien toch voor een langere tijd vastzetten. Dit kan bij de meeste banken gewoon zonder problemen. Maar een enkele bank rekent toch kosten als je je variabele hypotheekrente wil omzetten naar een rentevaste periode. Informeer hier dus naar bij je bank. Lees hier meer over een rentevaste periode kiezen.

Top 5 laagste variabele hypotheekrente

Wij hebben de top 5 laagste variabele hypotheekrentes voor je op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste variabele hypotheekrente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Variabele rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenCentraal Beheer4,80 %
Annuiteitena.s.r.4,95 %
AnnuiteitenWoonfonds5,06 %
AnnuiteitenMUNT Hypotheken5,07 %
AnnuiteitenLloyds Bank5,23 %
Je ziet hier de laagste variabele hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek met NHG.
Variabele rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenCentraal Beheer5,27 %
Annuiteitena.s.r.5,35 %
AnnuiteitenWoonfonds5,53 %
AnnuiteitenMUNT Hypotheken5,53 %
AnnuiteitenFlorius5,65 %
Je ziet hier de laagste variabele hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG, met een marktwaarde van 100%.
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Variabele hypotheekrente vergelijken: zeker van de laagste rente!

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste variabele hypotheekrente is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. Wij vergelijken 100% onafhankelijk de actuele rentes en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente variabel voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente vergelijken?

De actuele variabele hypotheekrente vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Is een variabele hypotheekrente verstandig?

Als je kiest voor een variabele hypotheekrente, kan de bank elke maand je hypotheekrente wijzigen. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan dalen je maandlasten. Stijgt de rente, dan krijg je te maken met hogere maandlasten, omdat je hypotheekrente stijgt. Je weet dus van tevoren nooit precies waar je aan toe bent. Kies daarom alleen voor een variabele hypotheekrente als je een eventuele stijging in je maandlasten gemakkelijk kunt betalen.

Tip! Kun je je een stijging in je maandlasten echt niet permitteren? Of wil je liever voor een langere periode zekerheid? Kies dan voor een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar vast. Vergelijk hier direct de actuele rentetarieven voor deze en andere veel gekozen periodes:

Voordelen variabele hypotheekrente

Toch heeft een variabele hypotheekrente ook voordelen:

 • Je kunt elke maand je hypotheek wijzigen of overstappen van hypotheekverstrekker, zonder dat je een boete betaalt.
 • Als de hypotheekrentes dalen, profiteer je daar met een variabele hypotheekrente meteen van.

Een variabele hypotheekrente is dus interessant als je verwacht de hypotheekrentes de komende tijd (nog verder) gaan dalen. Je variabele hypotheekrente daalt dan elke maand mee.

Daarnaast geeft een variabele hypotheekrente veel flexibiliteit. Je betaalt namelijk geen boete voor het openbreken van een rentevaste periode als je iets wijzigt aan je hypotheek of overstapt naar een andere bank.

Heeft een variabele hypotheekrente de laagste rente?

Voor de hypotheekrentes geldt: hoe langer je je hypotheekrente vastzet, hoe hoger het rentetarief dat je betaalt. Je zou daarom misschien verwachten dat een variabele hypotheekrente de goedkoopste optie is. Dat is echter niet zo. Banken verrekenen in hun variabele hypotheekrentes een opslag, waardoor de hypotheekrente voor korte rentevaste periodes meestal lager zijn. Vergelijk voor je een keuze maakt dus zowel de variabele hypotheekrente als de hypotheekrente voor 1 jaar en de hypotheekrente voor 5 jaar. Zo weet je zeker wat voor jou de voordeligste optie is.

Houd zelf de variabele hypotheekrentes goed in de gaten!

Heb je een hypotheek met een variabele rente? Houd dan elke maand zelf goed in de gaten wat de hypotheekrentes doen. Anders loop je het risico dat de maandlasten van je hypotheek ineens hard oplopen als de hypotheekrentes een paar maanden blijven stijgen. Zie je dat de hypotheekrentes gaan stijgen of verwacht dat ze dat gaan doen? Overweeg dan je hypotheekrente alsnog vast te zetten.

Goedkoopste variabele hypotheekrente met 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste variabele hypotheekrente bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

 1. Kies je hypotheekvorm
 2. Geef aan dat je variabele hypotheekrente wilt
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit wat deze keuzes inhouden en hoe je zelf een goede keuze maakt.

Kies de hypotheekvorm bij je variabele hypotheekrente

Je hebt bij je variabele hypotheek de keuze uit drie hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Voor starters zijn alleen de eerste twee vormen mogelijk. Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek namelijk alleen nog aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. De variabele annuïteitenhypotheek rente en de variabele lineaire hypotheek rente zijn bij de bank meestal exact gelijk. Het verschil zit in hoe je maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je hypotheek

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Je maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente betaal je over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd is het aandeel hypotheekrente van je maandbedrag dus relatief hoog en betaal je weinig aan aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je juist relatief weinig rente en veel aflossing.

Je mag de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je hypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Je maandbedrag bestaat uit deze vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente. Ook hier geldt dat je de hypotheekrente betaalt over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin betaal je dus veel rente en dat wordt steeds minder. Het totale bedrag dat je aan de bank betaalt, wordt dus elke maand lager. Houd er rekening mee dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog zijn. Dat moet je wel kunnen betalen.

Lees hier meer informatie over welke hypotheek het beste bij je past: Annuïteit of lineair.

Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al aangeeft, los je met deze hypotheek niets af tijdens de looptijd. Je betaalt alleen hypotheekrente. De hypotheekschuld blijft dus de hele looptijd even hoog. De variabele hypotheekrente aflossingsvrij is bij een bank meestal hoger dan het variabele hypotheekrentetarief voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico. Omdat je niet aflost op je hypotheek, is de kans groot dat de woning bij verkoop niet genoeg opbrengt om je hypotheek volledig terug te betalen als je huis in waarde daalt.

Als je je aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Dit is dus tijdens de looptijd heel voordelig. Maar aan het einde van de looptijd of wanneer je je huis verkoopt, moet je de hele hypotheek aflossen. Daar moet je dan wel genoeg geld voor hebben.

Laagste variabele hypotheekrente met NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je variabele hypotheekrente. Hierdoor is de variabele hypotheekrente NHG goedkoper dan de variabele hypotheekrente zonder NHG. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op variabele hypotheekrente

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Banken bepalen de hypotheekrente zonder NHG op basis van de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan betaal je een lagere variabele hypotheekrente.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent, is de variabele hypotheekrente met NHG vaak goedkoper. Leen je minder, dan is een variabele rente zonder NHG voor jou voordeliger.

Laagste variabele hypotheekrente gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste variabele hypotheekrente gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Heb je een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten