Kan ik mijn hypotheekrente meenemen bij verhuizing?

Als je de afgelopen jaren je hypotheekrente hebt vastgezet tegen de toen geldende lage hypotheekrentes, wil je natuurlijk graag je huidige hypotheekrente meenemen als je gaat verhuizen. Op dit moment staan de hypotheekrentes namelijk een stuk hoger. Je huidige hypotheekrente meenemen bij verhuizen is alleen mogelijk voor de hypotheeksom die je nog hebt openstaan. In dit artikel lees je precies hoe dit in zijn werk gaat.

Huidige hypotheekrente meenemen bij verhuizing

Je huidige hypotheekrente meenemen bij verhuizen is alleen mogelijk voor het openstaande hypotheekbedrag. Dit geldt voor het deel van de hypotheeksom waarvoor de rentevaste periode nog geldt. Als je voor de nieuwe woning extra geld moet bijlenen, moet je dat deel van je hypotheek wel tegen de huidige rentes lenen.

Kort en duidelijk samengevat:

  • Je kunt je huidige hypotheekrente meenemen bij verhuizen, maar alleen voor het bedrag dat je nog moet aflossen en waarvoor de rentevaste periode nog geldt.
  • Als je extra geld moet lenen voor je nieuwe woning, geldt de huidige rente voor dat deel.

Hoe werkt hypotheekrente meenemen bij verhuizing?

Stel, je hebt een hypotheek van € 300.000 en je hebt al € 50.000 afgelost. Voor het resterende bedrag van € 250.000 geldt een rentevaste periode van 10 jaar tegen een lage rente. Als je gaat verhuizen en een nieuwe hypotheek afsluit, kun je die gunstige rente meenemen voor dat deel. Maar als je bijvoorbeeld € 50.000 extra moet lenen voor je nieuwe huis, dan geldt voor dat bedrag de rente die op dat moment gangbaar is.

Rekenvoorbeeld hypotheekrente meenemen bij verhuizing

Anke en Ed gaan binnenkort verhuizen. Ze hebben een hypotheek van € 300.000, waarvan € 50.000 is afgelost. Ze betalen momenteel een hypotheekrente van 4,1%.

In hun huidige huis betaalden Anke en Ed €12.300 per jaar aan hypotheekrente.

Om hun nieuwe woning te kopen, moet het koppel € 50.000 euro extra lenen. De nieuwe hypotheekrente wordt 4,9%.

De nieuwe situatie van Anke en Ed ziet er dus als volgt uit:

  • Hypotheekbedrag dat wordt meegenomen: €250.000 (tegen de oude rente van 4,1%).
  • Extra hypotheekbedrag: €50.000 (tegen de nieuwe rente van 4,9%).

Laten we eens kijken hoeveel rente Anke en Ed in totaal gaan betalen in hun nieuwe woning:

Berekening:

  • Rente op €250.000 tegen 4,1% (oude rente) = €10.250 per jaar.
  • Rente op €50.000 tegen 4,9% (nieuwe rente) = €2.450 per jaar.

Het totaalbedrag aan hypotheekrente is in de nieuwe situatie dus = €10.250 + €2.450 = €12.700 per jaar.

Laten we nu kijken wat Anke en Ed in totaal gaan besparen.

Als het stel de volledige nieuwe hypotheek van €300.000 zouden afsluiten tegen de nieuwe rente van 4,9%, zouden ze €14.700 per jaar aan hypotheekrente betalen.

Besparing = Jaarlijkse hypotheekrente in de nieuwe situatie zonder rente mee te nemen - Jaarlijkse hypotheekrente in de nieuwe situatie met rente mee te nemen.

Besparing = €14.700 - €12.700 = €2.000 per jaar.

Anke en Ed besparen dus € 2.000 per jaar aan hypotheekrente door hun oude rente van 4,1% mee te nemen voor het deel van de hypotheek dat nog onder die rentevaste periode viel.

Is hypotheekrente meenemen bij verhuizing altijd voordeliger?

Het meenemen van je huidige hypotheekrente is voordelig als de hypotheekrentes op dat moment hoger zijn dan de rente die je nu betaalt. Je bespaart dan op je hypotheeklasten omdat je niet de hogere rente van dit moment hoeft te betalen voor het deel van de hypotheek dat je al had.

Tip! Ga je verhuizen en moet je extra geld lenen voor je nieuwe woning? Vind dan altijd eerst de laagste hypotheekrente van dit moment door een vergelijking te maken op Rente.nl.

Conclusie hypotheekrente meenemen bij verhuizing

Je kunt je huidige hypotheekrente meenemen bij verhuizen, maar alleen voor het bedrag dat je nog moet aflossen en waarvoor de rentevaste periode nog geldt.

Als je extra geld moet lenen voor je nieuwe woning, geldt de huidige rente voor dat deel.

Het meenemen van je huidige hypotheekrente bij een verhuizing is alleen voordelig als de hypotheekrentes op dat moment hoger zijn dan de rente die je nu betaalt. Je bespaart dan op je hypotheeklasten omdat je niet de hogere rente van dit moment hoeft te betalen voor het deel van de hypotheek dat je al had.

Ga altijd eerst rente vergelijken om er zeker van te zijn dat je de laagste hypotheekrente van dat moment te pakken hebt.

Vind direct de laagste hypotheekrente van dit moment

Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van alle betrouwbare hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de laagste hypotheekrente van dit moment!

Hypotheekrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten