Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheekrente aflossingsvrij

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over aflossingsvrije hypotheek  en rente

Meer weten over de aflossingsvrije hypotheek en de rente bij deze hypotheekvorm? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Zoals de naam al aangeeft, is een aflossingsvrije hypotheek een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Je betaalt dus alleen hypotheekrente. Pas aan het einde van de looptijd (meestal na 30 jaar) betaal je in één keer de hele hypotheeksom terug. Lees hier meer over de aflossingsvrije hypotheek.

Wat zijn de voordelen een aflossingsvrije hypotheek?

Omdat je niet aflost op een aflossingsvrije hypotheek en alleen rente betaalt, zijn de maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek laag. Daarnaast mag je mag de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Met een aflossingsvrije hypotheek profiteer je dus een van een hoge belastingaftrek. Let op! Sinds 2013 geldt voor nieuwe aflossingsvrije hypotheek geen hypotheekrenteaftrek meer.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Dat je niet aflost tijdens de looptijd, brengt meteen een nadeel met zich mee. Aan het einde van de looptijd van je hypotheek (meestal na 30 jaar) moet je in één keer je hele hypotheek terugbetalen aan de bank. Dat geld moet je dan wel beschikbaar hebben. Als je dit niet hebt, moet je je misschien je huis verkopen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Maar dat laatste is vaak lastig.

Is een aflossingsvrije hypotheek nog interessant?

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten kan bij sommige banken wel, maar je hebt sinds 2013 geen recht meer op hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheekvorm. Hierdoor is een aflossingsvrije hypotheek als starter niet meer interessant. Heb je voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan mag je die nog wel meenemen als je verhuist of oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

Wat is actuele hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek?

Bijna elke dag zijn er wel banken en hypotheekverstrekkers die hun aflossingsvrije hypotheekrentes aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestanden op dit moment zijn. Actuele hypotheekrente aflossingsvrij vergelijken >>

Hoe wordt hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheken bepaald?

Banken en hypotheekverstrekkers bepalen hun aflossingsvrije hypotheekrente op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De aflossingsvrije hypotheekrentes gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de aflossingsvrije hypotheekrentes bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken. Daarom verhogen de banken hun aflossingsvrije hypotheekrentetarieven met een winstopslag.
Welke bank heeft de laagste hypotheekrente aflossingsvrij?

Welke bank voor jou de laagste aflossingsvrije hypotheekrente heeft, hangt af van:

 • Je rentevaste periode
 • Of je een hypotheek met NHG kiest
 • Hoeveel procent van je woningwaarde je leent

Door deze gegevens in te vullen op Rente.nl zie je direct welke bank voor jouw wensen de laagste hypotheekrente aflossingsvrij heeft op dit moment. Omdat je op Rente.nl altijd de actuele aflossingsvrije hypotheekrentes vergelijkt van het meest complete aanbod hypotheken, weet je zeker dat de bank met de laagste aflossingsvrije hypotheekrente voor jou ertussen staat.

Waarom hypotheekrente aflossingsvrij vergelijken op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete aflossingsvrije hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheken en hun voorwaarden. Zo weet je zeker dat je de laagste aflossingsvrije hypotheekrente bij jouw wensen vindt.

Top 5 laagste hypotheekrente aflossingsvrij

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor een aflossingsvrije hypotheek op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste hypotheekrente aflossingsvrij is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Aflossingsvrije hypotheek rente met  NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AflossingsvrijWoonnu4,19 %
AflossingsvrijTriodos Bank4,25 %
AflossingsvrijAegon4,40 %
AflossingsvrijSyntrus Achmea Vastgoed4,52 %
AflossingsvrijNationale-Nederlanden4,54 %
Je ziet hier de laagste aflossingsvrije hypotheekrentes met een rentevaste periode van 1 jaar en NHG.
Aflossingsvrije hypotheekrente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AflossingsvrijWoonnu4,65 %
AflossingsvrijTriodos Bank4,75 %
AflossingsvrijAegon4,77 %
AflossingsvrijHypotrust4,80 %
AflossingsvrijRobuust Hypotheken4,92 %
Je ziet hier de laagste aflossingsvrije hypotheekrentes met een rentevaste periode van 1 jaar, zonder NHG, met een marktwaarde van 100%
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hypotheekrente aflossingsvrij vergelijken: zeker van de laagste rente!

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste aflossingsvrije hypotheekrente is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. De actuele rente vergelijken doe je op Rente.nl altijd 100% onafhankelijk. Wij vergelijken de actuele rentes en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete aflossingsvrije hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de laagste aflossingsvrije hypotheekrente voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente vergelijken bij aflossingsvrij?

De actuele hypotheekrente aflossingsvrij vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Je betaalt elke maand alleen rente aan de bank. Hierdoor is je maandbedrag lager dan bij een hypotheek waarop je wel aflost. Aan het einde van de looptijd (meestal na 30 jaar) betaal je in één keer de hele hypotheeksom terug aan de bank. Dit geld moet je dan wel beschikbaar hebben, bijvoorbeeld doordat je hiervoor gespaard hebt. Een andere optie is je huis verkopen en met de opbrengst de hypotheek afbetalen.

Heb je niet genoeg spaargeld of brengt je huis niet genoeg op? Dan houd je nog een restschuld over. Hiervoor kun je vaak een nieuwe hypotheek afsluiten. Houd er wel rekening mee dat als je (bijna) gepensioneerd bent je waarschijnlijk minder kunt lenen, omdat je pensioeninkomen lager is dan je inkomen toen je nog werkte.

Is een aflossingsvrije hypotheek interessant?

Een aflossingsvrije hypotheek was voor veel mensen een interessante hypotheekvorm vanwege de belastingaftrek. Je mag de rente die je betaalt voor je hypotheek aftrekken van de belasting. Omdat je bij een aflossingsvrije hypotheek niet aflost, betaal je rente over een hoog bedrag. Je betaalt dus relatief veel aan hypotheekrente, maar je mag dus ook een hoog bedrag aftrekken van de belasting. Zo profiteer je van een hoge belastingteruggave.

Let op! Sinds 2013 is de hypotheekrente voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet meer aftrekbaar. Het is sindsdien niet meer interessant om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Wie voor 2013 al een aflossingsvrije hypotheek had, heeft nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek, ook als je de hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker.

Is een aflossingsvrije hypotheek goedkoop?

Zoals eerder gezegd, betaal je bij een aflossingsvrije hypotheek relatief veel hypotheekrente. Daar komt bij dat banken voor aflossingsvrije hypotheek hogere hypotheekrentes hanteren dan de annuïteitenhypotheek rente en lineaire hypotheek rente. Omdat je niets aflost, loopt de bank bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico dat je woning bij een verkoop niet genoeg opbrengt om de nog openstaande hypotheekschuld af te lossen. Bijvoorbeeld als je woning in waarde daalt, waardoor je aflossingsvrije hypotheek hoger is dan de waarde van je woning.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een lagere hypotheekrente

Wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker, omdat die een lagere hypotheekrente heeft? Bedenk dan dat je hypotheekrenteaftrek ook daalt als je minder rente betaalt. Daarnaast kan overstappen tijdens je rentevaste periode ervoor zorgen dat je een hoge boete betaalt voor het openbreken van de rentevaste periode.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Heb je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan het verstandig zijn om deze over te sluiten naar een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Omdat je bij deze hypotheekvormen wel elke maand aflost, voorkom je dat je aan het einde van de looptijd in één keer een groot bedrag moet terugbetalen aan de bank.

Tip! Bespreek altijd eerst met een hypotheekadviseur welke hypotheekvorm het beste bij je past: Lineair of annuïteit. Vervolgens vergelijk je hier zelf eenvoudig het meest complete aanbod hypotheken:

Laagste hypotheekrente aflossingsvrij berekenen met 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste aflossingsvrije hypotheekrente bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

 1. Geef aan dat je een aflossingsvrije hypotheek wilt
 2. Kies je rentevaste periode
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je zelf een goede keuze maakt voor de rentevaste periode, NHG en het percentage van de woningwaarde dat je leent.

Laagste aflossingsvrije rente kiezen per rentevaste periode

Je rentevaste periode is het aantal jaren dat je de hypotheekrente van je aflossingsvrije hypotheek vastzet. Dit betekent dat je voor die periode precies weet hoeveel je hypotheek elke maand kost. Aan die zekerheid hangt echter ook een prijskaartje. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger namelijk de rentetarieven voor je aflossingsvrije hypotheek. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen rentevaste periodes zijn 1, 5, 10 of 20 jaar. Bekijk hier direct de actuele hypotheekrente voor deze en andere veelgekozen rentevaste periodes:

Laagste hypotheekrente aflossingsvrij bij korte rentevaste periode (tot 5 jaar)

Met een korte rentevaste periode profiteer je van de laagste rentetarieven voor je aflossingsvrije hypotheek. Je hebt dan wel minder zekerheid over je maandlasten op de lange termijn. Na je rentevaste periode kan je aflossingsvrije hypotheekrente namelijk ineens omhoog gaan. Kies dus alleen voor een korte rentevaste periode als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen. Verder is een korte rentevaste periode interessant als je verwacht maar een paar jaar in de woning te wonen.

Langer zekerheid tegen een hogere aflossingsvrije hypotheekrente

Kun je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet permitteren? Dan wil je waarschijnlijk langere tijd zekerheid over je maandlasten. Je aflossingsvrije hypotheekrente vastzetten voor een langere periode is in dat geval verstandig. Dit is ook een goede keuze als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt en/of minder gaat werken.

Let op! Controleer altijd of je de hypotheek mee mag verhuizen naar een nieuwe woning. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, moet je soms een hoge boete betalen.

Tip! Bij de keuze voor het lang of kort vastzetten van je aflossingsvrije hypotheekrente speelt ook een rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als je namelijk een lange rentevaste periode kiest en de rentes dalen, dan profiteer je daar niet van. Maar als je kiest voor een korte rentevaste periode en de rentes stijgen, krijg je ineens hogere maandlasten aan het einde van de rentevaste periode. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt.

Lees hier meer over je rentevaste periode kiezen en welke periode het beste bij je past.

Aflossingsvrije hypotheek met variabele rente

In plaats van je aflossingsvrije hypotheekrente vastzetten, kun je ook een variabele hypotheekrente kiezen. Het voordeel is dat je nergens aan vastzit. Je mag elke maand zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je aflossingsvrije hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Lagere hypotheekrente aflossingsvrij bij NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je aflossingsvrije hypotheekrente. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! NHG rente bij een aflossingsvrije hypotheek is alleen mogelijk als je nu al een aflossingsvrije hypotheek hebt die  maximaal 50 procent van je woningwaarde bedraagt. Sluit je een nieuwe hypotheek af, dan mag je bij een aflossingsvrije hypotheek geen NHG meer afsluiten.

Invloed risicoklasse op aflossingsvrije hypotheekrente

Kies je voor een hypotheek zonder NHG of is NHG voor jou niet mogelijk? Banken bepalen de hypotheekrente zonder NHG op basis de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank en hoe hoger dus je aflossingsvrije hypotheekrente wordt. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 50% van je woningwaarde financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Stel dat je woning een waarde heeft van 300.000 euro, dan mag je dus maximaal 150.000 euro lenen met een aflossingsvrije hypotheek.

Laagste hypotheekrente aflossingsvrij gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste aflossingsvrije hypotheekrente gevonden? Dan kun je direct een hypotheekofferte aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten