Hoelang is hypotheekofferte geldig en kun je dit verlengen?

Als je een hypotheekofferte ontvangt, heb je meestal twee weken de tijd om deze te ondertekenen. Daarna is je hypotheekofferte vaak 3 of 4 maanden geldig. Je kunt bij de meeste hypotheekverstrekkers de geldigheid van je hypotheekofferte verlengen, maar hiervoor betaal je wel kosten.

Geldigheid renteaanbod vóór hypotheekofferte

Zodra je een keuze hebt gemaakt voor een hypotheek, vraag je eerst vrijblijvend een renteaanbod aan. Dit wordt ook wel een hypotheekofferte genoemd, maar het is nog geen definitieve offerte. Het renteaanbod geeft aan tegen welke hypotheekrente de bank je de hypotheek aanbiedt. Hierin staat ook welk bedrag je maximaal mag lenen en welke hypotheekvorm en rentevaste periode je hebt gekozen.

Het renteaanbod is meestal twee weken geldig. Doe je niets, dan verloopt het aanbod gewoon. Besluit je dat je de hypotheek uit het renteaanbod wilt aanvragen, dan onderteken je de offerte. Je stuurt de ondertekende offerte vervolgens samen met de benodigde documenten op naar de hypotheekverstrekker. Welke documenten je hierbij nodig hebt, lees je in het artikel ‘Welke documenten nodig bij aanvraag hypotheek’.

Geldigheidsduur definitieve hypotheekofferte

De hypotheekverstrekker controleert je gegevens en de aangeleverde documenten. Wanneer alles akkoord is, krijg je een definitieve hypotheekofferte. Op de hypotheekofferte staan twee geldigheidsdatums:

  • De offertedatum: Dit is de datum waarvóór je de hypotheekofferte moet ondertekenen.
  • De passeerdatum: Dit is de datum waarvóór je de hypotheek moet inschrijven bij de notaris (passeren). Dit doe je pas als de koop definitief is en je daadwerkelijk de sleutel van de woning krijgt. Je hebt hiervoor meestal 3 of 4 maanden de tijd, maar er zijn ook hypotheken waarbij de offerte standaard 6 of zelfs 12 maanden geldig is.

De passeerdatum geeft de termijn aan die mensen meestal bedoelen met de geldigheid van de hypotheekofferte. Het is belangrijk om de geldigheid van de hypotheekofferte te vergelijken bij verschillende hypotheekverstrekkers. Lukt het je namelijk niet om op tijd de hypotheek te passeren bij de notaris? Dan vervalt je hypotheekofferte. Je moet dan een nieuwe hypotheek aanvragen tegen de actuele hypotheekrente en je doorloopt het hele aanvraagproces opnieuw.

Daarnaast betaal je bij sommige hypotheekverstrekkers annuleringskosten als je de hypotheekofferte laat verlopen. Deze kosten lopen al snel op tot een paar honderd euro. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die geen annuleringskosten vragen of alleen wanneer je de offerte na verlenging alsnog annuleert. In de voorwaarden die je bij de offerte krijgt, staat hoe dit bij jouw hypotheekverstrekker is geregeld.

Geldigheid hypotheekofferte bij nieuwbouw

Zeker bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is de kans groot dat je hypotheek later ingaat dan je dacht. De bouw duurt namelijk vaak langer dan verwacht. Daarom is de geldigheid van de hypotheekofferte bij een nieuwbouwwoning bij sommige hypotheekverstrekkers langer. Let hier altijd goed op. Kies het liefst een hypotheekverstrekker die een geldigheid heeft die langer is dan je verwacht nodig te hebben. Zo heb je altijd wat speling.

Verlengen hypotheekofferte mogelijk?

Ook al heb je nog zo goed opgelet, het kan gebeuren dat je de aankoop van de woning niet rond krijgt voordat de geldigheid van de hypotheekofferte verloopt. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je de geldigheid van de hypotheekofferte dan gewoon verlengen.

Tip! Let goed op bij een budgethypotheek. Sommige hypotheekverstrekkers bieden een budgethypotheek aan met extra lage hypotheekrentes. Maar pas op! Bij deze hypotheken geldt meestal een korte geldigheid voor de hypotheekofferte en je kunt deze niet verlengen. Kies dus alleen voor zo’n hypotheek als je zeker weet dat je de aankoop van de woning op tijd rond krijgt.

Kosten verlengen hypotheekofferte

Het verlengen van de hypotheekofferte is niet gratis. Bij de meeste hypotheekverstrekkers betaal je een bereidstellingsprovisie. Je betaalt dan 0,2% tot 0,25% van je hypotheeksom aan verleningskosten voor elke maand dat je de hypotheekofferte verlengt.

Rekenvoorbeeld kosten hypotheekofferte verlengen

Stel je vraagt in januari een hypotheek aan voor € 300.000. De offerte is 3 maanden geldig, maar de sleuteloverdracht vindt pas plaats in mei. Je wilt de hypotheekofferte dus met 2 maanden verlengen. Als de hypotheekverstrekker een bereidstellingsprovisie van 0,2% hanteert, betaal je voor elke maand 0,2% van € 300.000. Dat is € 600. Voor 2 maanden verlengen betaal je dus € 1.200 bereidstellingsprovisie (verlengingskosten).

Er zijn ook hypotheekverstrekkers die geen kosten rekenen voor het verlengen van de hypotheekofferte. Bij die hypotheekverstrekkers betaal je meestal wel annuleringskosten wanneer je de offerte na verlenging alsnog annuleert.

Tip! Zowel voor het verlengen als voor het annuleren van je hypotheekofferte betaal je dus vaak geld. Laat je hypotheekadviseur voor je berekenen wat voor jou de minst nadelige optie is als je de geldigheidstermijn van de offerte niet haalt.

Conclusie geldigheid hypotheekofferte

Een hypotheekofferte is meestal 3 of 4 maanden geldig. Dit betekent dat je binnen deze termijn je hypotheekakte moet hebben ingeschreven bij de notaris (passeren). Lukt het je niet om de koop en sleuteloverdracht van de woning op tijd rond te krijgen? Dan kun je meestal gewoon de hypotheekofferte verlengen. Hiervoor betaal je wel kosten. Ook als je de hypotheekakte annuleert, betaal je hiervoor meestal kosten.

Vergelijk de geldigheid van hypotheekoffertes!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheek overzicht van Nederland. Je ziet naast de rente bij elke hypotheek direct hoelang de offerte geldig is. Zo kies je eenvoudig een hypotheekofferte die lang genoeg geldig is voor jouw situatie.

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten