Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Recreatiewoning financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over recreatiewoning financieren

Meer weten over een recreatiewoning financiering en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over geld lenen voor een vakantiewoning. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke mogelijkheden heb ik voor de financiering van een recreatiewoning?

Heb je een recreatiewoning in Nederland op het oog, maar niet genoeg spaargeld? Dan financier je de vakantiewoning (deels) met een speciale recreatiewoninghypotheek. Omdat je met deze hypotheek maximaal 75% van de woningwaarde leent, is een volledige financiering van de recreatiewoning op deze manier niet mogelijk. Je moet altijd een deel betalen van je spaargeld of hiervoor extra geld lenen bij een kredietverstrekker.

Kan ik ook een lening krijgen voor een vakantiehuis in het buitenland?

Voor het financieren van een vakantiehuis in het buitenland is een hypotheek geen optie. Banken willen hier niet aan mee werken, omdat ze een onderpand in het buitenland te risicovol vinden. Sluit je een consumptieve lening af bij een kredietverstrekker, zoals een persoonlijke lening, dan mag je die wel gebruiken voor een vakantiewoning in het buitenland.

Hoeveel kan ik lenen voor een vakantiewoning?

Hoeveel jij verantwoord leent om de recreatiewoning te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. Kredietverstrekkers kijken ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing. Je moet dan natuurlijk wel genoeg geld overhouden om van te leven. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak dan hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor een recreatiewoning?

Bij een financiering voor een recreatiewoning is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente financiering recreatiewoning

Recreatiewoning financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor recreatiewoning
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  76 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Recreatiewoning financieren

Een eigen bungalow op een vakantiepark, of misschien wel een vakantievilla in Spanje. Het zijn mooie dromen, maar om die werkelijkheid te laten worden heb je flink wat geld nodig. De meeste mensen die een recreatiewoning kopen, doen niet (volledig) met hun spaargeld. Zij gebruiken een financiering om het vakantiehuis te bekostigen. Je hebt hiervoor twee opties: een speciale recreatiewoninghypotheek of geld lenen met een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker.

Elke financiering voor een recreatiewoning heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voor- en nadelen vakantiehuis financieren
Persoonlijke leningRecreatiewoning hypotheek
Maximaal bedrag hangt af van je persoonlijke, financiële situatie Maximaal bedrag tot 75% van de woningwaarde
Vaste rente Vaste, lage rente
Looptijd tot 10 jaar Looptijd tot 30 jaar
Geen afsluitkosten Je betaalt notaris-, advies- en taxatiekosten

Vakantiehuis financieren met een hypotheek

Voor de financiering van je recreatiewoning in Nederland ligt een hypotheek het meest voor de hand liggende optie. En dat klopt ook wel. Verschillende banken bieden namelijk speciale recreatiewoninghypotheken aan. Meer hierover lees je in het artikel 'Hypotheek recreatiewoning'. Met zo'n hypotheek leen je maximaal 75% van de woningwaarde. Een volledige financiering van je recreatiewoning met een hypotheek is dus onmogelijk. Het resterende deel moet je op een andere manier financieren. Bijvoorbeeld van je spaargeld of met een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker.

Geld lenen voor een recreatiewoning bij een kredietverstrekker

Sluit je voor je vakantiewoning een lening af bij een kredietverstrekker of bank? Dan kies je uit twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij raden bij een vakantiewoning een persoonlijke lening aan. Je weet met een persoonlijke lening precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Wij vinden een doorlopend krediet niet geschikt om een vakantiewoning te financieren. Doordat je afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen, bestaat het risico dat het een erg langlopende financiering wordt. Je betaalt dan ook heel lang rente, waardoor het een dure financiering voor je recreatiewoning wordt.

Lening voor een recreatiewoning om te verhuren

Wil je een recreatiewoning kopen om deze vervolgens te verhuren? Dan sluit je hiervoor een speciale verhuurhypotheek af of leen je geld bij een kredietverstrekker. Je vakantiewoning wordt dan een beleggingspand. Meer hierover lees je op de pagina over een beleggingspand financieren.

Lening voor vakantiehuis in het buitenland

Een recreatiewoninghypotheek afsluiten om een vakantiewoning in het buitenland te financieren is niet mogelijk. Banken werken hier namelijk niet aan mee, omdat ze het risico bij een onderpand in het buitenland te groot vinden. Je kunt wel een lening voor een vakantiehuis in het buitenland afsluiten bij een kredietverstrekker.

Financiering recreatiewoning en belasting

Of je de recreatiewoning nu financiert met een hypotheek of een lening, de rente is helaas niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Bovendien valt je recreatiewoning voor de belasting in Box 3. Dit betekent dat je over de waarde van de woning vermogensbelasting betaalt, net zoals over je spaargeld en beleggingen.

Checklist financiering recreatiewoning

Sluit je voor je recreatiewoning een persoonlijke lening af, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct de laagste rente voor de financiering van je recreatiewoning vinden? Vergelijk hier je lening voor een vakantiewoning >>

Hoeveel geld nodig om recreatiewoning te financieren?

Bij een lening voor een recreatiewoning weet je vaak al precies wat je nodig hebt. Een belangrijke vraag is wel of het gewenste leenbedrag ook verantwoord is voor jouw financiële situatie. Om er achter te komen hoeveel je zonder problemen leent, maak je eenvoudig een vergelijking voor je recreatiewoning lening. In een paar klikken zie je direct je maximale leenbedrag.

Looptijd kiezen bij lening voor recreatiewoning

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je vakantiewoning terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Vakantiehuis financieren met lage rente

Bij de financiering voor je recreatiewoning is de rente natuurlijk het belangrijkste. Dit bepaalt hoeveel de lening voor je vakantiewoning je kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct wat de lening je per maand kost. Ook zie je wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste financiering voor een vakantiewoning heeft.

Lening voor vakantiewoning en boetevrij aflossen

Staar je echter niet blind op de rente bij een recreatiewoning financieren. Ook de voorwaarden zijn van belang. Kijk hierbij vooral naar boetevrij aflossen en de overlijdensrisicoverzekering. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietvertrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor recreatiewoning en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor een vakantiehuis krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor recreatiewoning afsluiten

Heb je de financiering voor je vakantiewoning gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Als je voldoet aan de acceptatievoorwaarden, ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Als alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, staat vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast een recreatiewoning financieren een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor recreatiewoning in beeld

Als je een lening voor een vakantiewoning afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten