Hoe werkt hypotheekrente bij nieuwbouw?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, werkt je hypotheek anders dan bij een bestaande woning. Dit geldt soms ook voor de hypotheekrente. Bij sommige banken verschillen de hypotheekrentes voor bestaande en nieuwbouwwoningen. Er zijn echter steeds minder banken die hier verschil in maken.

Toch korting op hypotheekrente bij nieuwbouw?

Toch kun je met een nieuwbouwwoning vaak korting krijgen op je hypotheekrente. Nieuwbouwwoningen voldoen bij oplevering meestal aan de actuele duurzaamheidseisen. Banken bieden je steeds vaker korting op de hypotheekrente als je woning een beter Energielabel heeft. Op deze manier levert een nieuwbouwwoning dus regelmatig een lagere hypotheekrente op dan een bestaande woning.

Om dezelfde reden mag je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning vaak meer lenen. Normaal gesproken mag je maximaal 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Als je energiebesparende maatregelen neemt, wat bij een nieuwbouwwoning dus bijna altijd gebeurt, dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Bij een woning van € 300.000, scheelt dat toch € 18.000.

Hypotheekrente nieuwbouwwoning, waar nog meer op letten?

Behalve de hypotheekrente zijn er bij de aankoop van een nieuwbouwwoning nog een paar zaken waar je even goed op moet letten:

  • Geldigheid hypotheekofferte: Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt die vaak later opgeleverd dan je in eerste instantie dacht. De aannemer kan bijvoorbeeld pas beginnen met bouwen als er genoeg woningen in het project zijn verkocht. Of de bouwplannen moeten worden aangepast. Kortom, het kan tegen zitten. Zorg dus dat de geldigheid van de hypotheekofferte lang genoeg is om die periode te overbruggen.
  • Mogelijkheden voor een bouwdepot: De bouwkosten voor een nieuwbouwwoning betaal je meestal uit een bouwdepot. Je stuurt de facturen van de aannemer naar je bank en die betaalt het geld uit je bouwdepot. Over het geld dat je gebruikt uit het bouwdepot, betaal je ook hypotheekrente.
  • Tijdelijk dubbele maandlasten: Als je een nieuwbouwwoning koopt, kun je er vaak nog niet direct in gaan wonen. In de tussentijd betaal je wel al rente en aflossing voor je nieuwe hypotheek. Daarnaast heb je ook de huur of hypotheekkosten van je huidige woning. Zorg dat je voldoende geld hebt om deze tijdelijke dubbele woonlasten te betalen.

Conclusie hypotheekrente nieuwbouw

Tegenwoordig zijn bij steeds meer hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes voor bestaande en nieuwbouwwoningen gelijk. Toch kun je vaak korting krijgen op je hypotheekrente bij een nieuwbouwwoning. Omdat deze nieuwe woningen bijna altijd aan de nieuwste duurzaamheidseisen voldoen, bieden veel banken je een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Vind direct de laagste hypotheekrente voor nieuwbouw!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele hypotheekrente overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de hypotheek met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Laagste hypotheekrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten