Wat is een excecution only hypotheek?

Een execution only hypotheek wil zeggen dat je zelf een hypotheek afsluit zonder advies. Het voordeel is dat je geen advieskosten betaalt. Daar staat tegenover dat je een ingrijpende financiële beslissing neemt zonder hulp van een adviseur.

Wat betekent execution only?

Execution only betekent letterlijk ‘alleen uitvoering’. Dit houdt in dat de bank of hypotheekverstrekker alleen het afsluiten van de hypotheek voor je regelt. Je krijgt geen advies bij het afsluiten van je hypotheek.

Is een hypotheek afsluiten zonder advies verstandig?

Als je een hypotheek afsluit, ga je een langlopende financiële verplichting aan. Een hypotheek loopt meestal 30 jaar. In die periode kan er veel gebeuren, wat je van tevoren niet kunt voorzien. Misschien ga je scheiden of word je werkloos. Kun je dan je hypotheek nog betalen? Of wil je een verzekering afsluiten voor deze risico’s? En welke rentevaste periode is voor jouw hypotheek de beste keuze? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij raden je daarom aan zo’n ingrijpende beslissing samen met een adviseur te nemen. Een onafhankelijke adviseur kost weliswaar geld, maar je weet dan zeker dat je een goede keuze maakt. Lees er hier meer over: Onafhankelijk hypotheekadvies.

Wanneer is een hypotheek afsluiten zonder adviseur wel interessant?

Een execution only hypotheek is eigenlijk alleen interessant als je zelf veel kennis hebt over hypotheken. Je moet je kennis en ervaring dan nog wel even aantonen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt bij een execution only hypotheek een kennis- en ervaringstoets verplicht. Meestal maak je deze toets op de website van de hypotheekverstrekker. Als je slaagt voor de toets, mag je de hypotheek afsluiten zonder advies.

Sommige hypotheekverstrekkers stellen extra voorwaarden, bijvoorbeeld dat je niet uit alle hypotheekvormen en rentevaste periodes mag kiezen. Daarnaast kun je soms geen execution only hypotheek afsluiten als je bijvoorbeeld bijna met pensioen gaat of als je een eigen onderneming hebt. Dat zijn namelijk situaties waarbij een goed advies over je hypotheek extra belangrijk is.

Hoe werkt een hypotheek zonder advies?

Je doorloopt bij het aanvragen van een execution only hypotheek een aantal stappen.

 1. Breng je financiële situatie goed in kaart. Zorg dat je precies weet wat je inkomen is, welke uitgaven je hebt en hoe je verwacht dat je financiële situatie er in de toekomst uit ziet.
 2. Maak de kennis- en ervaringstoets. Hiermee test de bank je kennis en ervaring met hypotheken. Slaag je voor de test, dan kun je verder met stap 3. Slaag je niet? Dan moet je toch naar een hypotheekadviseur.
 3. Vraag een offerte aan. Zodra je geslaagd bent voor de kennis- en ervaringstoets geeft de bank je informatie over hoe je een hypotheekofferte aanvraagt. Hierbij maak je enkele belangrijk keuzes. Je kiest je hypotheekvorm, je rentevaste periode en of je NHG wilt.
 4. Beoordeel de offerte en onderteken deze als je akkoord bent. Na je aanvraag ontvang je van de hypotheekverstrekker een offerte. Hier staat welke hypotheek de bank wil verstrekken en welke hypotheekrente en voorwaarden hierbij gelden. Neem de offerte goed door. Ben je akkoord? Dan onderteken je de offerte en stuur je deze terug naar de bank.
 5. Definitieve offerte ontvangen en ondertekenen. De bank beoordeelt nu nog een keer al je gegevens en als alles in orde is, ontvang je de definitieve offerte. Ook die moet je weer goed doornemen. Ben je akkoord, dan onderteken je de offerte en stuur je deze weer naar de bank.
 6. Koop- en hypotheekakte inschrijven bij de notaris. Als je de definitieve hypotheekakte hebt ondertekend en een huis hebt gekocht, ga je de koop- en hypotheekakte ondertekenen bij de notaris.

Wat kost een execution only hypotheek?

Je betaalt voor een execution only hypotheek geen advieskosten. Dat scheelt je al snel € 1.500 tot € 2.500. Je betaalt wel kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Gemiddeld betaal je hiervoor € 500 tot € 1.000 euro.

Daarnaast heb je nog alle andere kosten die komen kijken bij een hypotheek, zoals de notariskosten en de taxatiekosten voor je woning.

Execution only hypotheek aanbieders

Er zijn verschillende banken die execution only hypotheken aanbieden, namelijk:

 • ABN AMRO
 • Argenta
 • bijBouwe
 • Centraal Beheer
 • Lloyds Bank
 • Moneyou
 • SNS Bank

De voorwaarden en kosten voor een execution only hypotheek verschillen per bank. Kijk hier dus altijd goed naar voor je een aanvraag indient.

Conclusie execution only hypotheek

Een execution only hypotheek is een hypotheek die je afsluit zonder advies. Dit is interessant als je zelf veel kennis en ervaring hebt met hypotheken. Je toont dit aan door een kennis- en ervaringstoets te maken. Als je hiervoor slaagt, mag je een execution only hypotheek afsluiten en betaal je dus geen advieskosten voor je hypotheek.

Hypotheek met of zonder advies, bekijk eerst je mogelijkheden!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheek overzicht van Nederland. Dit geeft je een beeld van de mogelijkheden en rentes voor jouw persoonlijke situatie en wensen. Zo vind je gegarandeerd de best passende hypotheek met de laagste rente!

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten