Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Geld lenen voor verbouwing

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor verbouwing

Meer weten over geld lenen voor een verbouwing en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over verbouwing financieren. Een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Kun je nog geld lenen voor een verbouwing?

Tegenwoordig mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen met je hypotheek. Je kan met je hypotheek alleen bijlenen voor je verbouwing als je overwaarde hebt. Dat wil zeggen dat je hypotheek lager is dan de waarde van je woning. Je kunt dan voor je verbouwing extra lenen tot de waarde van je woning.


Een andere manier om extra te lenen voor je verbouwing, is als je met een taxatierapport kunt aantonen dat je woning na de verbouwing meer waard is. Je kunt de hypotheek dan verhogen tot  maximaal 100 procent van de waarde na de verbouwing.


Heb je geen overwaarde of is de waardestijging na de verbouwing niet voldoende om je verbouwing te financieren via je hypotheek? Dan kun je (voor het resterende bedrag) een lening afsluiten bij een kredietverstrekker. 


Kan ik beter mijn hypotheek verhogen of een lening afsluiten voor een verbouwing?

Je betaalt voor een hypotheek vrijwel altijd een lagere rente dan voor een lening bij een kredietverstrekker. Als je je hypotheek verhoogt, betaal je echter vaak extra kosten, zoals notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je alles bij elkaar ongeveer 3.000 euro. Die kosten heb je bij een lening niet, waardoor tot een bepaald leenbedrag een persoonlijke lening voor je verbouwing goedkoper is dan je hypotheek verhogen. Op dit moment is bij leenbedragen tot 23.000 euro een lening goedkoper dan je hypotheek verhogen.


Wat kost geld lenen voor een verbouwing?

Hoeveel geld lenen voor een verbouwing je kost, verschilt per verbouwing en is dus voor iedereen anders. De rente die de kredietverstrekker vraagt, hangt namelijk af van:

  • Hoeveel je leent
  • Hoelang je over het aflossen doet
  • Hoe groot de kredietverstrekker het risico inschat dat je de lening niet kunt terugbetalen

Daarom maak je op Rente.nl altijd een lening vergelijking op maat. Je vult enkele gegevens in over jezelf en de wensen voor je lening. Vervolgens krijg je een overzicht met leningen en rentes die beschikbaar zijn voor jouw situatie. Zo zie je meteen welke kredietverstrekker de goedkoopste lening voor je verbouwing heeft.

Hoeveel kan ik lenen om te verbouwen?

Gemiddeld lenen mensen zo'n € 18.000 voor een verbouwing. Hoeveel jij verantwoord kan lenen voor je verbouwing hangt echter af van je inkomsten en vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. De kredietverstrekkers kijken ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing op je lening. Je moet daarnaast natuurlijk wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Meer hierover lees je op deze pagina over je maximale leenbedrag.

Is de rente van de lening voor mijn verbouwing aftrekbaar?

Sluit je een persoonlijke lening af voor je verbouwing, dan mag je de rente aftrekken van de belasting. Kies je voor een doorlopend krediet om je verbouwing te financieren? Dan is de rente helaas niet aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Laagste rente verbouwing financieren

Verbouwing financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak dan direct een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor verbouwing
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  76 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Lening voor verbouwing

Een verbouwing kost al snel enkele tienduizenden euro’s. Heb je dat geld niet op je spaarrekening staan? Dan heb je over het algemeen twee opties om je verbouwing te financieren: je hypotheek verhogen of geld lenen met een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker. Beide opties hebben voor- en nadelen. We zetten ze even voor je op een rij:

Voor- en nadelen verbouwing financieren
Persoonlijke lening bij kredietverstrekkerHypotheek verhogen
​​ Vaste rente​​ Vaste rente die lager is dan bij een persoonlijke lening
​​ Looptijd tot 15 jaar​​ Looptijd tot 30 jaar
​​ Geen afsluitkosten​​ Je betaalt bijna altijd advies- , notaris- en taxatiekosten
​​ Je mag zoveel lenen als verantwoord is voor jouw financiële situatie. Leen echter niet meer dan nodig.​​ Je leent maximaal het bedrag dat je aan overwaarde hebt / je woning meer waard is na de verbouwing

Je hypotheek verhogen is alleen voordelig als je voor de hypotheekverhoging niet naar de notaris hoeft, omdat je hypotheek niet hoger wordt dan het bedrag dat je eerder hebt ingeschreven bij de notaris. Je betaalt dan namelijk geen advies- en notariskosten. Moet je wel naar de notaris? Dan is een persoonlijke lening vrijwel altijd voordeliger. Je betaalt dan namelijk geen bijkomende kosten. Meer hierover lees je in dit artikel: Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?

Geld lenen voor verbouwing bij de bank

Als je voor je verbouwing leent bij een bank of kredietverstrekker kun je in plaats van een persoonlijke lening ook kiezen voor een doorlopend krediet. Maar een persoonlijke lening is een betere en verstandigere keuze. Je leent dan namelijk in één keer het hele bedrag voor de verbouwing. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan de kredietverstrekker, totdat je de lening hebt afgelost. Je weet vooraf precies wat de lening kost en hoelang je over het terugbetalen doet. Bovendien mag je de rente van de persoonlijke lening aftrekken van de belasting als je de lening gebruikt voor een verbouwing.

Bij een doorlopend krediet mag je tot aan de afgesproken limiet zelf bepalen wanneer, hoeveel en hoe vaak je geld opneemt. Je betaalt alleen rente en aflossing over het geld dat je opneemt. Afgeloste bedragen mag je echter weer opnieuw opnemen, waardoor je het risico loopt dat je meer leent dan je had gewild. Daarnaast is een doorlopend krediet duurder dan een persoonlijke lening en is de rente niet aftrekbaar.

4 tips bij geld lenen voor een verbouwing

Leen je voor je verbouwing? Dan wil je dat wel veilig en verantwoord doen. We geven je 4 tips waarmee je altijd een goede en verstandige keuze maakt.

1. Hoeveel geld lenen voor een verbouwing?

Bepaal eerst hoeveel geld je nodig hebt voor je verbouwing en hoeveel je verantwoord kun lenen. De kosten van een verbouwing verschillen vaak enorm, zoals je ziet in de onderstaande tabel. De kosten hangen vooral af van het soort verbouwing en je persoonlijke situatie en wensen. Om voor jezelf te bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing, kun je het best een offerte opvragen bij één of meerdere aannemers.

Type verbouwingGemiddelde kosten
Aanbouw€ 18.000 tot € 40.000
Dakkapel€ 7.000 tot € 11.750
Keuken€ 3.300 tot € 25.500
Badkamer€ 3.250 tot € 18.700
Toilet€ 1.250 tot € 3.750
Zolder€ 5.500 tot € 16.500

Bron: Vereniging Eigen Huis

2. Houd rekening met onverwachte kosten

Tijdens een verbouwing krijg je vaak te maken met onverwachte kosten. Houd hier dus ook rekening mee in je budget. Door 5% extra te lenen bovenop de verwachte kosten, heb je wat extra ruimte als je verbouwing toch duurder uitpakt.

3. Subsidie bij verbouwing voor energiebesparing

Neem je tijdens je verbouwing energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp? Dan je de verbouwing deels financieren met subsidies vanuit de overheid. Meer hierover lees je op deze pagina: ‘Lening voor energiebesparende maatregelen’.

4. Klaar met verbouwen? Pas je woonverzekering aan!

Na je verbouwing is de waarde van je woning waarschijnlijk gestegen. Geef daarom de verbouwing ook door aan je opstalverzekering. Zo weet je zeker dat je huis bij een schade nog steeds voldoende verzekerd is.

Tarieven geld lenen voor verbouwing in beeld

Als je een lening voor een verbouwing afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten