Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • Hulp bij verantwoorde keuze

Geld lenen voor verbouwing

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken Nu vanaf 3,8% rente

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor verbouwing

Meer weten over geld lenen voor een verbouwing en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over verbouwing financieren. Een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik om mijn verbouwing te financieren?

Heb je geen spaargeld of wil je dit niet gebruiken voor je verbouwing? Dan heb je een aantal mogelijkheden om je verbouwing te financieren: je hypotheek verhogen, een persoonlijke lening afsluiten of doorlopend krediet kiezen bij de bank. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Hoeveel kan ik lenen voor mijn verbouwing?

Gemiddeld lenen mensen ongeveer € 20.000 voor een verbouwing. Hoeveel jij verantwoord leent om je verbouwing te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. De kredietverstrekkers kijken ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing betalen op je lening. Je moet daarnaast natuurlijk wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak dan hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor verbouwing?

Bij een lening voor een verbouwing is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Kan ik bij mijn hypotheek extra geld lenen voor mijn verbouwing?

Via je hypotheek extra geld lenen voor een verbouwing kan alleen als je overwaarde hebt. Dit wil zeggen je huis op dit moment meer waard is dan de je openstaande hypotheekschuld. Je leent dan maximaal 100% van de woningwaarde. Toon je aan dat je woning na de verbouwing meer waard is? Dan mag je 100% van de waarde na de verbouwing lenen, waardoor je toch wat extra geld kunt lenen via je hypotheek. Het aantonen van de waarde na de verbouwing doe je met een taxatierapport.

Is de rente van de lening voor mijn verbouwing aftrekbaar?

Sluit je een persoonlijke lening af voor je verbouwing, dan mag je de rente aftrekken van de belasting. Kies je voor een doorlopend krediet om je verbouwing te financieren? Dan is de rente helaas niet aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Top 5 laagste rente verbouwing financieren

We hebben de laagste rentes per leenvorm op een rij gezet. Direct weten wat voor jouw verbouwing de beste lening is? Maak dan direct een persoonlijke vergelijking >>

Persoonlijke lening
LeenbedragKredietverstrekkerLaagste rente
€ 55.000Freo3,40%
€ 55.000Nationale Nederlanden3,50%
€ 55.000BNP Paribas3,80%
€ 55.000DEFAM Premium3,80%
€ 55.000ABN AMRO4,00%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening van € 55.000 met een looptijd van 60 maanden. Naar persoonlijke lening
Doorlopend krediet
LeenbedragKredietverstrekkerLaagste rente
€ 25.000Qander4,50%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een doorlopend krediet van € 25.000 met een aflospercentage van 2%. Naar doorlopend krediet

Je ziet bij de doorlopend kredieten maar twee aanbieders. In Nederland zijn er momenteel maar twee kredietverstrekkers waar je een doorlopend krediet kunt afsluiten.

Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9,2
  40 Reviews
"Zeer tevreden" 10,0   Corine 21 januari 2022
"Goede dienstverlening" 8,0   Ano 21 januari 2022
"Zeer snelle service en afhandeling" 10,0   Mark Gloudemans 29 oktober 2021

Lening voor verbouwing

Een verbouwing kost al snel duizenden euro’s. Een flinke som geld die je misschien niet hebt of waarvoor je je spaargeld niet wilt aanspreken. Geld lenen voor je verbouwing is dan een interessante optie. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden: je hypotheek verhogen, een persoonlijke lening afsluiten of een doorlopend krediet kiezen bij de bank. Elke manier van je verbouwing financieren heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voor- en nadelen verbouwing financieren
Persoonlijke leningDoorlopend kredietHypotheek verhogen
​​ Ontvang het hele leenbedrag in één keer​​ Bepaal zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot de afgesproken limiet)​​ Ontvang het hele leenbedrag in één keer
​​ Vaste rente​​ Rente kan tussentijds wijzigen​​ Vaste, lage rente
​​ Looptijd tot 15 jaar​​ Looptijd maximaal 15 jaar​​ Looptijd tot 30 jaar
​​ Geen afsluitkosten​​ Geen afsluitkosten​​ Je betaalt opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten betalen.
​​ Toch meer geld nodig? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten​​ Toch meer geld nodig? Afgeloste bedragen mag je weer opnieuw opnemen​​ Je leent maximaal het bedrag dat je aan overwaarde hebt en/of je huis na de verbouwing meer waard is.

Geld lenen voor verbouwing bij de bank

Voor je verbouwing geld lenen bij de bank? Dan kies je uit twee leenvormen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wij raden bij een verbouwing een persoonlijke lening aan. Gebruik je een persoonlijke lening voor de verbouwing van je huis, dan mag je de rente namelijk aftrekken van de belasting. Verder weet je met deze leenvorm precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Hierdoor kan deze vorm geschikt zijn als je nog niet precies weet hoeveel de verbouwing kost. Bij onverwachte extra kosten mag je extra lenen door je afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

Extra geld lenen voor verbouwing?

Vaak valt een verbouwing duurder uit dan verwacht. Wil je dit voor zijn? Leen dan een wat hoger bedrag. De kredietverstrekker controleert meteen of het hogere bedrag voor jou verantwoord is. Zet het extra geld wel apart op een spaarrekening, zodat je niet in de verleiding komt om het uit te geven aan iets anders.

Verbouwing financieren door hypotheek te verhogen

Een andere optie om je verbouwing te financieren is door je hypotheek te verhogen. Je hypotheekrente is een stuk lager dan de rente bij een consumptief krediet. Maar omdat je met je hypotheek maximaal 100% van je woningwaarde leent, is je hypotheek verhogen niet altijd mogelijk. Dit kan alleen wanneer je overwaarde hebt (de waarde van de woning is hoger dan je openstaande hypotheekschuld) of als je huis na de verbouwing meer waard wordt. Dit laatste toon je aan met een taxatierapport. Je kunt je hypotheek dan verhogen met maximaal het bedrag van je overwaarde en/of waardevermeerdering na de verbouwing.

Daarnaast betaal je opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Leen je voor je verbouwing minder dan € 25.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank hierdoor altijd voordeliger dan je hypotheek verhogen.

Rente lening voor verbouwing en belasting

Financier je de verbouwing met een hypotheek of een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker? Dan mag je de rente die je betaalt aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Bij een doorlopend krediet heb je dit voordeel niet. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Financiering verbouwing met energiebesparende aanpassingen

Breng je tijdens de verbouwing energiebesparende opties aan, zoals extra isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp of HR++ glas? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidies en mag je een hoger bedrag bij lenen voor je hypotheek. Meer hierover lees je in het artikel: ‘Lening energiebesparende maatregelen’.

Checklist persoonlijke lening voor een verbouwing

Als je voor de verbouwing een persoonlijke lening afsluit, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met deze handige checklist, weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en dat je een goede keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd en maandlasten
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering wilt (ORV)
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct een goedkope lening voor je verbouwing vinden? Bereken hier je lening voor een verbouwing >>

Hoeveel krediet voor verbouwing heb ik nodig?

Weet je hoe je de verbouwing wilt financieren? Dan is de volgende vraag: hoeveel geld heb ik nodig ? De gemiddelde kredietsom die mensen lenen is € 20.000 voor een verbouwing, maar dat zegt natuurlijk niet zoveel. De kosten voor een verbouwing verschillen namelijk enorm, afhankelijk van wat je allemaal aanpakt in je woning. We zetten de gemiddelde kosten voor enkele veel voorkomende verbouwingen op een rij:

Type verbouwingGemiddelde kosten
Uitbouw€ 15.000 tot € 33.000
Dakkapel€ 7.000 tot € 18.000
Keuken€ 9.000 tot € 24.000
Badkamer€ 7.000 tot € 13.000
Toilet€ 2.000 tot € 3.000
Zolder€ 9.000 tot € 13.000

Zoals je ziet, maak je een verbouwing zo duur en goedkoop als je zelf wilt. Houd bij het bepalen van je wensen ook rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Looptijd kiezen voor huis verbouwen financieren

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je verbouwing terugbetaalt. Bij een persoonlijke lening voor een verbouwing is de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 180 maanden. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Verbouwlening en boetevrij aflossen

Kijk bij geld lenen voor je verbouwing echter niet alleen naar de rente. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor verbouwing huis en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor verbouwen krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Zo betalen je nabestaanden niets voor jouw lening. Dat is heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor verbouwing afsluiten

De financiering voor je verbouwing gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast lenen voor je verbouwing meteen een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor verbouwing in beeld

Als je een lening voor een verbouwing afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 3,40% en maximaal 9,50%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 3,40% tot 9,50%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.5008,90%9,50%1120
€ 25.0003,60%8,00%1144
€ 50.0003,40%6,50%1144
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.5008,90%60€ 3.082
€ 25.0003,60%60€ 27.316
€ 50.0003,40%60€ 54.371

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal -% en maximaal 6,6%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.0006,60%6,60%1240
€ 25.0004,50%4,50%1240
€ --%-%--
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.0006,6%59€ 5.832
€ 25.0004,50%56€ 27.674
€ --%-€ -
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten