Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Annuïteitenhypotheek rente

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over annuïteitenhypotheek en rente

Meer weten over de annuïteitenhypotheek en de rente bij deze hypotheekvorm? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt aan de hypotheekverstrekker. Dit bedrag heet een annuïteit en bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Omdat aan het begin van de looptijd je hypotheek nog hoog is en je dus over een hoog bedrag rente betaalt, betaal je aan het begin relatief veel rente en weinig aflossing. Naarmate je je hypotheek verder aflost keert dit om. Tegen het einde van de looptijd betaal je dus relatief veel aflossing en weinig rente voor je annuïteitenhypotheek.

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

De rente die je betaalt voor je annuïteitenhypotheek mag je aftrekken van de belasting. Omdat je aan het begin relatief veel hypotheekrente betaalt, krijg je de eerste jaren van je hypotheek dus ook veel geld terug van de belasting. Hierdoor zijn je netto maandlasten voor een annuïteitenhypotheek aan het begin laag. Daarnaast heb je met een annuïteitenhypotheek de zekerheid dat je hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal is afgelost.

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Echte nadelen zijn er niet bij een annuïteitenhypotheek. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de netto maandlasten (na je hypotheekrenteaftrek) steeds hoger worden. Je betaalt namelijk steeds minder hypotheekrente, omdat je openstaande hypotheekbedrag steeds lager wordt. Hierdoor krijg je ook steeds minder geld terug van de belasting via je hypotheekrenteaftrek.

Voor wie is een annuïteitenhypotheek interessant?

Een annuïteitenhypotheek is de meest gekozen hypotheek door starters. Dit komt doordat deze hypotheek aan het begin relatief goedkoop is en tijdens de looptijd steeds duurder wordt. Dat is ideaal als je nu nog niet zoveel verdient en verwacht in de toekomst steeds meer te gaan verdienen. Daarom past een annuïteitenhypotheek zo goed bij starters die nog aan het begin van hun carrière staan.

Wat is actuele rente voor een annuïteitenhypotheek?

Bijna elke dag zijn er wel banken en hypotheekverstrekkers die hun rentetarieven voor een annuïteitenhypotheek aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrentes van het meest complete aanbod annuïteitenhypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestanden op dit moment zijn. Annuïteitenhypotheek rente vergelijken >>

Welke bank heeft de laagste annuïteiten hypotheekrente?

Welke bank voor jou de laagste rente voor een annuïteitenhypotheek heeft, hangt af van:

 • Je rentevaste periode
 • Of je een hypotheek met NHG kiest
 • Hoeveel procent van je woningwaarde je leent

Door deze gegevens in te vullen op Rente.nl zie je direct welke bank voor jouw wensen de laagste rente bij annuïteit heeft op dit moment. Omdat je op Rente.nl altijd de actuele annuïteitenhypotheek rentes vergelijkt van het meest complete aanbod hypotheken, weet je zeker dat de bank met de laagste hypotheekrente voor annuïteit voor jou ertussen staat.

Hoe wordt de rente van een annuïteitenhypotheek bepaald?

Banken en hypotheekverstrekkers bepalen hun annuïteitenhypotheek rente op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De annuïteitenhypotheek rentes gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de annuïteit hypotheekrentes bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van annuïteitenhypotheken. Daarom verhogen de banken hun rentetarieven voor een annuïteitenhypotheek met een winstopslag.
Waarom annuïteitenhypotheek rente vergelijken op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete annuïteitenhypotheek rente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele hypotheekrente voor annuïteitenhypotheken. Zo weet je zeker dat je de laagste hypotheekrente annuïteit bij jouw wensen vindt.

Top 5 laagste hypotheekrente annuïteit

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de laagste rente voor een annuïteitenhypotheek is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Annuïteitenhypotheek rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu4,14 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,15 %
AnnuiteitenAegon4,24 %
AnnuiteitenNationale-Nederlanden4,39 %
AnnuiteitenRobuust Hypotheken4,48 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrente annuïteit met een rentevaste periode van 1 jaar en NHG.
Annuïteitenhypotheek rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu4,60 %
AnnuiteitenAegon4,61 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,65 %
AnnuiteitenHypotrust4,80 %
AnnuiteitenRobuust Hypotheken4,82 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrente annuïteit met een rentevaste periode van 1 jaar, zonder NHG, met een marktwaarde van 100%
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hypotheekrente annuïteit vergelijken: zeker van de laagste rente!

Een annuïteitenhypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente bij annuïteit is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. Wij vergelijken 100% onafhankelijk de actuele rente en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete annuïteiten hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente annuïteit voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente vergelijken bij annuïteit?

De actuele annuïteitenhypotheek rente vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Dit werkt als volgt:

 • De bank kijkt elke maand opnieuw hoe hoog je openstaande hypotheekschuld is en hoeveel rente je daarover moet betalen.
 • De rest van je maandbedrag gebruikt de bank voor aflossing op je hypotheek.

De hoogte van het maandbedrag is zo gekozen dat je zeker weet dat je aan het einde van de looptijd (meestal na 30 jaar) de hele annuïteitenhypotheek hebt afgelost.

Maandlasten annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek en belastingaftrek

Ondanks dat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt aan de bank is een annuïteitenhypotheek aan het begin goedkoper en wordt deze tijdens de looptijd steeds duurder. Dat komt door de hypotheekrenteaftrek.

Aan het begin van de looptijd is je openstaande hypotheekschuld nog hoog. Je betaalt dus over een hoog bedrag hypotheekrente. Gaandeweg de looptijd wordt het aandeel hypotheekrente in je maandbedrag steeds lager. De rente die je betaalt, mag je aftrekken van de belasting. Hierdoor krijg je aan het begin van de looptijd veel geld terug van de belasting, waardoor de netto maandlasten van je hypotheek laag zijn.

Is een annuïteitenhypotheek voor mij interessant?

De annuïteitenhypotheek is voor veel mensen interessant, omdat de netto maandlasten aan het begin relatief laag zijn. Tijdens de looptijd wordt dit wel hoger. Als je dan ook meer gaat verdienen, bijvoorbeeld doordat je groeit in je carrière, kun je dit gemakkelijk opvangen. Daarom kiezen veel starters voor deze hypotheekvorm.

Verwacht je juist dat de je komende jaren minder gaat verdienen, bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken of met pensioen gaat? Dan is een lineaire hypotheek interessanter, omdat je maandlasten daarmee elke maand lager worden. Lees er hier over en vergelijk direct de actuele rente voor een lineaire hypotheek.

Heeft een annuïteitenhypotheek de laagste rente?

Bij vrijwel elke bank hebben annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken de laagste hypotheekrentetarieven. Doordat je bij deze hypotheekvormen elke maand aflost en je hypotheeksom steeds lager wordt, loopt de bank bij deze hypotheken het minste risico dat je huis bij een eventuele verkoop niet genoeg opbrengt om de openstaande hypotheekschuld te betalen. Daarom zijn de hypotheekrentes bij een annuïteitenhypotheek lager dan bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek rente.

Laagste annuïteitenhypotheek rente met 4 keuze

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente annuïteit bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

 1. 1. Geef aan dat je een annuïteitenhypotheek wilt
 2. Kies je rentevaste periode
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je zelf een goede keuze maakt voor de rentevaste periode, NHG en het percentage van de woningwaarde dat je leent.

Laagste rente annuïteit kiezen per rentevaste periode

Je rentevaste periode is het aantal jaren dat je de hypotheekrente van je annuïteitenhypotheek vastzet. Dit betekent dat je voor die periode precies weet hoeveel je hypotheek elke maand kost. Aan die zekerheid hangt echter ook een prijskaartje. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger namelijk de rentetarieven voor je annuïteitenhypotheek. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen rentevaste periodes zijn 1, 5, 10 of 20 jaar. Bekijk hier direct de actuele hypotheekrente annuïteit voor deze en andere veelgekozen rentevaste periodes:

Laagste rente annuïteitenhypotheek bij korte rentevaste periode (tot 5 jaar)

Met een korte rentevaste periode profiteer je van de laagste rentetarieven voor je annuïteitenhypotheek. Je hebt dan wel minder zekerheid over je maandlasten op de lange termijn. Na je rentevaste periode kan je hypotheekrente namelijk ineens omhoog gaan. Kies dus alleen voor een korte rentevaste periode als je een eventuele stijging in de maandlasten van je annuïteitenhypotheek kunt betalen. Verder is een korte rentevaste periode interessant als je verwacht maar een paar jaar in de woning te wonen.

Langer zekerheid tegen een hogere annuïteit rente

Kun je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet permitteren? Dan wil je waarschijnlijk langere tijd zekerheid over je maandlasten. Je annuïteitenhypotheek vastzetten voor een langere periode is in dat geval verstandig. Dit is ook een goede keuze als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt en/of minder gaat werken.

Let op! Controleer altijd of je de hypotheek mee mag verhuizen naar een nieuwe woning. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, moet je soms een hoge boete betalen.

Tip! Bij de keuze voor het lang of kort vastzetten van je annuïteitenhypotheek rente speelt ook een rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als je namelijk een lange rentevaste periode kiest en de rentes dalen, dan profiteer je daar niet van. Maar als je kiest voor een korte rentevaste periode en de rentes stijgen, krijg je ineens hogere maandlasten aan het einde van de rentevaste periode. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt.

Annuïteitenhypotheek met variabele rente

In plaats van de hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek vastzetten, kun je ook een variabele hypotheekrente kiezen. Het voordeel is dat je nergens aan vastzit. Je mag elke maand zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je annuïteitenhypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente bij je annuïteitenhypotheek.

Lees hier meer informatie over je hypotheekrente vastzetten of niet.

Lagere hypotheekrente annuïteit bij NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je NHG hypotheekrente bij annuïteit. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente annuïteitenhypotheek

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Banken bepalen de hypotheekrente zonder NHG op basis van de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank en hoe hoger dus je hypotheekrente bij annuïteit wordt. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je annuïteitenhypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan betaal je een lagere hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente annuïteit met NHG vaak goedkoper. Leen je minder, dan is een annuïteitenhypotheek zonder NHG voor jou voordeliger.

Laagste annuïteiten rente gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten