Let op! Geld lenen kost geld

Bereken de actuele rentes voor jouw lening

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • vanaf 6,5% rente

Lening berekenen

Bereken en vergelijk ruim 45 leningen!
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over lening berekenen

Meer weten over geld lenen en hoeveel je maximaal verantwoord leent? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over je lening berekenen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel je kunt lenen, is voor iedereen anders. Je maximale lening hangt namelijk af van je inkomen en vaste lasten. Kredietverstrekkers berekenen hoeveel geld je elke maand overhoudt om je leningen te kunnen betalen en wat je dus maximaal mag lenen.

Hoe bepalen kredietverstrekkers mijn maximale leenbedrag?

Om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen, gebruiken alle kredietverstrekkers in Nederland dezelfde rekenregels. Die zijn vastgesteld door Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Kredietverstrekkers zijn verplicht om te kijken naar:

 • Je inkomen.
 • Hoeveel je betaalt voor huur of hypotheek.
 • Andere financiële verplichtingen, zoals kosten voor een (lease)auto, kinderopvang, alimentatie, een studieschuld en eventuele andere leningen.
 • Hoeveel geld je elke maand nodig hebt om van te leven. Hiervoor stelt het NIBUD elk jaar leennormen vast. Die verschillen afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie.
Op basis hiervan berekenen kredietverstrekkers hoeveel je elke maand overhoudt om te kunnen betalen voor een lening. Zo weten ze hoeveel je maximaal mag lenen. Meer over hoe dit precies werkt lees je op deze pagina.
Hoeveel kan ik lenen als ondernemer?

Ook als je ondernemer bent, kun je gewoon een lening afsluiten via Rente.nl. Kredietverstrekkers berekenen ook dan op basis van je inkomen en je privé vaste lasten hoeveel je mag lenen. Om je inkomen te bepalen, kijken ze onder meer naar je je jaarcijfers over de afgelopen drie jaar. Lees hier meer over geld lenen als zzp’er.

Hoeveel kan ik lenen met een tijdelijk contract?

Kredietverstrekkers hebben het liefst dat je een vast contract hebt, dat geeft namelijk meer zekerheid over je inkomen en dat dit tijdens de looptijd van de lening zo blijft. Heb je een tijdelijk contract? Dan is geld lenen ook mogelijk, maar dan rekenen kredietverstrekkers vaak maar 70 procent van je inkomen mee bij het bepalen van je maximale leenbedrag. Lees meer in het artikel Geld lenen met tijdelijk contract.

Hoeveel kun je maximaal lenen in Nederland?

Bij de meeste kredietverstrekkers in Nederland kun je met één lening maximaal 75.000 euro lenen. Dit is ook het maximale bedrag dat je kunt invullen tijdens het lening vergelijken op Rente.nl. Wil je toch meer lenen? Dan kun je meerdere leningen aanvragen. Omdat dit soort aanvragen maatwerk vereist, helpen onze financiële experts je hier graag bij.

Laagste rentes geld lenen berekenen

We hebben de laagste rentes per leenbedrag op een rij gezet. Direct de beste lening berekenen en hoeveel je maximaal leent? Maak een persoonlijke berekening >>

Laagste rente lening
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening van € 55.000 met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening berekening
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hoeveel kan ik lenen?

Ga je geld lenen? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je verantwoord kunt lenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door je lening in de financiële problemen komt. Daarom berekenen kredietverstrekkers of je het gewenste bedrag verantwoord kunt lenen als je een lening aanvraagt. Dat wil zeggen dat je met je inkomen en vaste lasten elke maand genoeg geld overhoudt om de lening terug te kunnen betalen. Op deze pagina lees je hoe de kredietverstrekkers dat doen.

Regels berekenen maximale lening

Om te berekenen hoeveel je maximaal mag lenen, gebruiken alle banken en kredietverstrekkers dezelfde regels. Dit zijn de leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Deze normen houden in dat de kredietverstrekkers kijken naar:

 • Je inkomen
 • Je gezinssamenstelling
 • Je woonlasten
 • Andere financiële verplichtingen, zoals alimentatie, kosten voor je (lease)auto, aflossen van een studieschuld en/of overige leningen.

Op basis van deze gegevens berekenen kredietverstrekkers hoeveel je maandelijks overhoudt om je lening te kunnen betalen. Dit heet je leencapaciteit.

Formule leencapaciteit berekenen

Je leencapaciteit berekenen kredietverstrekkers met de volgende formule:

Leencapaciteit = netto inkomen -/- lasten -/- leennorm

Van je netto-inkomen worden dus je vaste lasten afgehaald, maar ook een leennorm. Dat is een bedrag dat je elke maand moet overhouden om van te kunnen leven. Die leennorm berekenen kredietverstrekkers aan deze hand van deze formule:

Leennorm = basisnorm + (opslagpercentage*(inkomen -/- minimuminkomen))

Normen voor maximaal leenbedrag

Sommige termen in de formule hierboven ken je misschien niet, zoals de basisnorm en het opslagpercentrage.

De basisnormen zijn bedragen die budgetvoorlichter NIBUD vaststelt. Dit zijn richtlijnen voor hoeveel je elke maand moet overhouden voor dingen als boodschappen, kleding, onderhoud van je woning etc. Deze normen verschillen per gezins- en woonsituatie. Een gezin met kinderen heeft bijvoorbeeld meer uitgaven dan een alleenstaande en bij een koopwoning moet je meer onderhoud zelf betalen dan bij een huurhuis.

Niet iedereen geeft natuurlijk precies hetzelfde uit. Naarmate mensen meer gaan verdienen, gaan ze vaak anders leven en meer uitgeven. Daarom tellen kredietverstrekkers bij de basisnormen ook een opslagpercentage dat afhankelijk is van je inkomen.

Hoeveel kun je lenen?

Nadat de kredietverstrekker de vaste lasten en de leennorm van je inkomen heeft afgetrokken, houd je dus de leencapaciteit over. Dat bedrag zou je elke maand maximaal mogen besteden aan een lening. Omdat kredietverstrekkers er vanuit gaan dat je met dit bedrag elke maand 2% van je lening moet kunnen aflossen, doen ze je leencapaciteit maal 50. Zo berekenen ze het totale bedrag dat je maximaal mag lenen.

Stel dat je elke maand € 200 overhoudt om te betalen voor de lening. Dan is je maximale leenbedrag dus € 10.000.

De manier waarop banken en kredietverstrekkers rekenen is hetzelfde voor elke soort lening die je afsluit. Het maakt dus geen verschil of je een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluit.

Maximaal leenbedrag bij oversluiten 

Heb je op dit moment één of meerdere leningen? Dan trekken kredietverstrekkers de bedragen die je hiervoor betaalt ook af van je inkomen om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen. Ga je je bestaande lening oversluiten? Geef dat dan aan in je aanvraag. Dan houdt de kredietverstrekker er rekening mee dat die leningen niet meer bestaan nadat je ze hebt afgelost met je nieuwe lening.

Tarieven geld lenen in beeld

Als je een lening afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,30%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten