Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk persoonlijke leningen in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • vanaf 6,5% rente

Persoonlijke lening

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over persoonlijke lening

Meer weten over de persoonlijke lening? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening die is afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Je vraagt het bedrag aan dat je nodig is om je leendoel te betalen en je krijgt direct het hele leenbedrag op je betaalrekening gestort. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Het rentetarief en de looptijd van een persoonlijke lening staan vast. Zo weet je precies wat de lening je kost. Lees hier meer informatie over de persoonlijke lening.

Wat zijn de voorwaarden voor een persoonlijke lening? 

De belangrijkste voorwaarden en kenmerken van een persoonlijke lening zijn:


 • Je krijgt in één keer het hele leenbedrag op je rekening.
 • Je betaalt elke maand een vast bedrag aan de kredietverstrekker.
 • Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing.
 • De rente van een persoonlijke lening staat vast.
 • Je kiest zelf de looptijd (aflosperiode), van minimaal 12 tot maximaal 180 maanden.
 • Na het afsluiten van de persoonlijke lening staat de looptijd vast.
 • Je kunt vrijwel altijd boetevrij extra aflossen.
Wat is de goedkoopste persoonlijkste lening?

Dé goedkoopste persoonlijke lening bestaat niet. Die is voor iedereen anders. Kredietverstrekkers baseren de rente voor een persoonlijke lening namelijk op:


 • Het bedrag dat je leent.
 • Hoelang je over het terugbetalen doet (de looptijd).
 • Hoe groot de bank het risico inschat dat je de lening niet kunt terugbetalen.

Op Rente.nl helpen we je de goedkoopste lening voor je situatie te vinden. Op basis van de gegevens en wensen die jij invult, tonen we je een overzicht met alle persoonlijke leningen die jij kunt afsluiten. De persoonlijke lening met de laagste rente staat altijd bovenaan. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou de goedkoopste persoonlijke lening biedt.

Waarom persoonlijke lening vergelijken? 

De rentes voor persoonlijke lening verschillen per kredietverstrekker. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste persoonlijke lening met hetzelfde leenbedrag en dezelfde looptijd is al snel 2 procent. Bij een persoonlijke lening van 15.000 euro met een looptijd van 60 maanden, scheelt je dat bijna 1.000 euro aan rente. Je persoonlijke lening vergelijken bespaart je dus flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt ook dat je door leningen te vergelijken al snel honderden euro’s per jaar bespaart.

Waar mag je een persoonlijke lening voor gebruiken?

Je mag de persoonlijke lening bijna overal voor gebruiken. Je bepaalt zelf of je de lening gebruikt als autofinanciering, voor een verbouwing of iets heel anders. Je mag met de persoonlijke lening natuurlijk geen dingen doen die wettelijk verboden zijn. Daarnaast mag je de persoonlijke lening niet gebruiken voor je eigen bedrijf. Daarvoor moet je een zakelijke lening aanvragen.


Goed om te weten: Als je de persoonlijke lening gebruikt voor een verbouwing mag je de rente aftrekken van de belasting. Meer daarover lees je op de pagina: Geld lenen voor verbouwing

Hoe vraag je een persoonlijke lening aan?

Als je op Rente.nl de persoonlijke lening van je keuze hebt gevonden, kun je direct die persoonlijke lening aanvragen op onze website. We sturen je aanvraag vervolgens door naar de kredietverstrekker. Die beoordeelt je gegevens en of je voldoet aan de voorwaarden voor de lening. Als alles goed is, krijg je meestal binnen een paar uur een offerte. Ga je akkoord met de offerte, dan onderteken je deze en stuur je die samen met de documenten die kredietverstrekker vraagt terug. Als alles compleet en goedgekeurd is, krijg je meestal binnen één werkdag het geld op je rekening.

Kan ik beter een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten?

In plaats van een persoonlijke lening kun je bij enkele kredietverstrekkers ook een doorlopend krediet afsluiten. Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een limiet af tot welke je de eerste jaren geld mag opnemen. Je bepaalt in die periode zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt. Afgeloste bedragen mag je weer opnemen. Omdat je dus steeds opnieuw kunt opnemen en de rente op een doorlopend krediet niet vast staat, weet je van tevoren niet hoeveel de lening je uiteindelijk kost.


Wij raden je daarom vrijwel altijd een persoonlijke lening aan. Je weet bij deze vorm van consumptief krediet  precies hoeveel je betaalt en wanneer je klaar bent met aflossen. En je kunt niet in de verleiding komen om meer op te nemen dan nodig. Bovendien betaal je voor een persoonlijke lening een lagere rente dan voor een doorlopend krediet. Lees meer in het artikel Persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Heeft een persoonlijke lening invloed op hypotheek?

Een persoonlijke lening heeft invloed op hoeveel je kunt lenen als je een huis gaat kopen. Een hypotheekverstrekker kijkt bij het bepalen van je maximale hypotheek ook naar de leningen die je hebt. Als je een persoonlijke lening hebt, krijg je dus een lagere hypotheek. Ben je van plan om op korte termijn een huis te kopen? Dan raden we je aan om eerste je hypotheek te regelen voor je een persoonlijke lening afsluit.

Laagste rente persoonlijke lening

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de persoonlijke lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wie voor jouw wensen de laagste rente biedt? Maak een vergelijking >>

Laagste rente persoonlijke lening
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze persoonlijke lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Persoonlijke lening

Ga je een grote aankoop doen, zoals een auto financieren, of je huis verbouwen en heb je niet genoeg geld hiervoor? Dan is een persoonlijke lening een slimme keuze. Met een persoonlijke lening kies je voor zekerheid. De belangrijkste voorwaarden, de aflosperiode en de rente, staan vooraf vast, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Goedkoopste persoonlijke lening

Natuurlijk wil je niet te veel betalen. Daarom helpt Rente.nl je met goed en goedkoop geld lenen. Vul in de vergelijker enkele gegevens in over jezelf en de wensen voor je lening. Vervolgens tonen we je alle persoonlijke leningen die passen bij je wensen en situatie. De persoonlijke lening met de laagste rente staat altijd bovenaan, zodat je meteen de beste en goedkoopste persoonlijke lening vindt.

Hoe een persoonlijke lening werkt

Als je een persoonlijke lening afsluit, ontvang je in één keer het hele bedrag op je rekening. Vervolgens betaal je aan de kredietverstrekker elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Dit bedrag en de periode dat je over het aflossen doet (de looptijd) staan vast. Eigenlijk heel eenvoudig dus, maar er zijn wel een paar dingen waar je even op moet letten voor je een persoonlijke lening kiest. Wij zetten ze voor je op rij, zodat je zeker weet dat je overal aan gedacht hebt.

Passende persoonlijke lening

Als eerste is het belangrijk dat het bedrag dat je leent, past bij je financiële situatie. Kredietverstrekkers kijken altijd of je genoeg inkomen hebt en na betaling van je vaste lasten voldoende geld over hebt om de lening te betalen. Zo weet je zeker dat je door de lening niet in de financiële problemen komt. Wil je weten hoeveel je kunt lenen? Ga dan hier je lening berekenen.

Looptijd persoonlijke lening 

Wil je de maandlasten van je lening betaalbaar houden? Het bedrag dat je maandelijks betaalt voor de lening, hangt vooral af van de looptijd die je kiest. De looptijd is het aantal maanden waarin je de persoonlijke lening aflost. Bij een langere looptijd betaal je de lening over meer maanden terug. Je maandelijkse betaling (maandlast) is daardoor lager. Maar let op! Bij een langere looptijd betaal je wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

Goed om te weten: Uit onderzoek van budgetvoorlichter NIBUD (PDF) blijkt dat je met een kortere looptijd minder snel spijt krijgt van je lening. De aanschaf zit dan nog vers in je geheugen, waardoor het terugbetalen minder als een last voelt.

Rente persoonlijke lening vergelijken

Nadat je het leenbedrag en de looptijd van je persoonlijke lening hebt gekozen, blijven er veel verschillende persoonlijke leningen over om uit te kiezen. Het belangrijkste verschil tussen die persoonlijke leningen is de rente. Het verschil tussen duurste en goedkoopste persoonlijkste lening is vaak 2 tot 3 procent rente. Op je totale lening scheelt je dat al snel duizend euro of meer. Je kunt daarom het best kiezen voor de persoonlijke lening met de laagste rente.

Goed om te weten: De voorwaarden van de persoonlijke lening verschillen onderling nauwelijks. De persoonlijke lening met de laagste rente is daarom niet alleen de goedkoopste, maar vaak ook de beste keuze.

Voorwaarden persoonlijke lening 

Er zijn echter twee voorwaarden die je even moet checken bij je persoonlijke lening. Als eerste of je boetevrij kunt aflossen. Bij de meeste persoonlijke leningen mag je extra aflossen, zonder dat je een boete betaalt. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt voor extra aflossen, moet je hier dus toch even goed op letten.

Ten tweede krijg je bij sommige persoonlijke leningen standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker het openstaande bedrag (deels) kwijt. Je nabestaanden hoeven dan niets te betalen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze persoonlijke lening met ORV extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar een paar euro per maand.

Persoonlijke lening aanvragen

Heb je op Rente.nl de persoonlijke lening van je keuze gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste persoonlijke lening aanvragen. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte. Controleer de offerte goed. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Besparen op je huidige persoonlijke lening

Heb je op dit moment al een persoonlijke lening? Ook dan kan Rente.nl je helpen om te besparen. Namelijk door je lening over te sluiten naar een kredietverstrekker met een lagere rente. Je persoonlijke lening oversluiten houdt in dat je de bestaande persoonlijke lening aflost met een nieuwe lening. Als je voor die nieuwe persoonlijke lening minder rente betaalt, bespaar je dus op je maandlasten. Lees hier meer over op de pagina: Lening oversluiten.


Tarieven persoonlijke lening in beeld

Als je een persoonlijke lening afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,30%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten