Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • Hulp bij verantwoorde keuze

Persoonlijke lening

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken Nu vanaf 3,8% rente

Vergelijk het meest complete aanbod kredietverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank of kredietverstrekker.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9,2
  29 Reviews
"Handig! En snel te regelen" 10,0   Tim 23 maart 2020
"Rente.nl heeft mij goed geholpen" 10,0   Marieke 12 maart 2020
"Duidelijk en praktisch" 9,0   Johan 01 maart 2020
Alle reviews bekijken
Top 5 laagste rente persoonlijke lening en doorlopend krediet

We hebben de top 5 laagste rentes per leenvorm op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste en beste persoonlijke lening is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Persoonlijke lening
Leenbedrag Kredietverstrekker Laagste rente
€ 55.000 DEFAM Premium 3,50%
€ 55.000 BNP Paribas 3,60%
€ 55.000 Freo 3,60%
€ 55.000 Interbank 3,70%
€ 55.000 DEFAM 3,70%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening van € 55.000 met een looptijd van 60 maanden. Naar persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Leenbedrag Kredietverstrekker Laagste rente
€ 25.000 DEFAM Premium 4,50%
€ 25.000 Freo 4,60%
€ 25.000 Nationale-Nederlanden 4,80%
€ 25.000 DEFAM 4,80%
€ 25.000 Qander 4,90%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een doorlopend krediet van € 25.000 met een aflospercentage van 1,5%. Naar doorlopend krediet
Veelgestelde vragen over persoonlijke lening

Meer weten over de persoonlijke lening? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de persoonlijke lening. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening die is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je krijgt direct het hele leenbedrag op je betaalrekening gestort. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Het rentetarief en de looptijd van de persoonlijke lening staat vast. Zo weet je precies wat de lening je kost. Lees hier meer informatie over de persoonlijke lening.

Welke looptijd kan ik het beste kiezen voor mijn persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening kies je zelf in hoeveel maanden je deze wilt aflossen. Dit heet de looptijd. Welke looptijd het beste is voor jouw persoonlijke lening, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Past een persoonlijke lening bij mij?

Of een persoonlijke lening bij je past, hangt af van je leendoel en wensen. Ga je geld lenen voor een grote aankoop, zoals een auto of een nieuwe keuken? Dan is een persoonlijke lening de beste keuze. Je weet met deze leenvorm precies hoeveel je betaalt. Je leent namelijk in één keer een vast bedrag tegen een vast rentepercentage. Leen je geld omdat je voor een langere periode extra geld achter de hand wilt hebben? Dan is een doorlopend krediet geschikt.

Hoe wordt de rente voor een persoonlijke lening bepaald?

De rente die je voor een persoonlijke lening betaalt hangt vooral af van het leenbedrag en hoe lang je erover wilt doen om de lening terug te betalen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage van de persoonlijke lening. Maar we raden je aan om niet meer te lenen dan je nodig hebt. Ook betaal je bij sommige kredietverstrekkers een lager rentepercentage als de looptijd langer is. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel ‘Hoe werkt rente op een lening?’

Tot welke leeftijd kan ik een persoonlijke lening aanvragen?

Meestal ligt de maximale leeftijd bij een persoonlijke lening tussen de 60 en 75 jaar. Tot welke leeftijd geld lenen mogelijk is, verschilt per kredietverstrekker. Maak je op Rente.nl een vergelijking, dan zie je alleen die leningen waar je met jouw leeftijd voor in aanmerking komt.

Hoelang duurt een persoonlijke lening aanvragen?

Het proces vanaf de offerte aanvraag tot de goedkeuring van je lening en het geld ontvangen duurt bij Rente.nl ongeveer twee werkdagen. Nadat je de lening van je keuze hebt gevonden, vraag je eerst vrijblijvend een offerte aan. De kredietverstrekker controleert je aanvraag. Als deze akkoord is, ontvang je binnen één werkdag een offerte. Dit een voorstel van de kredietverstrekker voor de lening die deze je wil verstrekken. Ga je hiermee akkoord? Dan onderteken je de offerte en stuur je deze samen met de gevraagde documenten terug. Als alles in orde is, krijg je het geld vaak binnen één werkdag op je rekening gestort. Lees hier meer over in het artikel ‘Hoe lang duurt goedkeuring lening?’

Is een persoonlijke lening oversluiten interessant?

Je persoonlijke lening oversluiten is interessant als de rente voor je nieuwe lening lager is dan de rente van je huidige lening. Wil je weten hoeveel je bespaart door je persoonlijke lening over te sluiten op Rente.nl? Maak dan hier een berekening: Lening oversluiten.

Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

De rente van een persoonlijke lening is alleen aftrekbaar als je deze gebruikt voor je huis. Dit werkt hetzelfde als je hypotheekrenteaftrek. Dus leen je geld voor een verbouwing of om je woning te verduurzamen? Dan is de rente van je persoonlijke lening aftrekbaar. Lees hier meer over in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Meer informatie over persoonlijke lening
Waarom rente lening vergelijken op Rente.nl?
Waarom kiezen voor Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete lening vergelijkingen van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele rentes en voorwaarden. Wij tonen alleen kredietverstrekkers met een vergunning van de AFM.

Wie vergelijken wij?

Op Rente.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen van Nederland. Je vergelijkt meer dan 45 producten van 15 kredietverstrekkers. Direct weten welke kredietverstrekkers je wel en niet in onze vergelijkingen ziet en waarom? Bekijk hier het overzicht.

Hoe verdienen wij?

Leningen vergelijkingen en offertes aanvragen, is op Rente.nl helemaal gratis. We ontvangen een vergoeding van de kredietverstrekker als je via Rente.nl een lening afsluit. Deze vergoeding heeft op geen enkele wijze invloed op de getoonde resultaten.

Persoonlijke lening: zeker van de scherpste rente!

Op zoek naar de beste persoonlijke lening met ook nog eens de scherpste rente voor je lening? Dan zit je goed op Rente.nl! Je vergelijkt hier de actuele rentepercentages en voorwaarden van het meest complete aanbod persoonlijke leningen. Wij vergelijken ruim 15 kredietverstrekkers. Daarmee bieden wij de meest complete persoonlijke lening vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de voordeligste persoonlijke lening die past bij jouw persoonlijke wensen.

Kenmerken persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening kies je voor geld lenen met zekerheid. De belangrijkste voorwaarden en kosten staan vooraf vast, zodat je precies weet waar je aan toe bent. We zetten de belangrijkste kenmerken van deze vorm van consumptief krediet voor je op een rij:

  • Het hele leenbedrag in één keer op je rekening
  • Elke maand een vast bedrag terugbetalen
  • Het rentetarief staat vast
  • De looptijd (periode waarin je de persoonlijke lening terugbetaalt) staat vast

Deze kenmerken maken een persoonlijke lening vooral geschikt als je leendoel een grote aankoop is, zoals een auto financieren of een nieuwe keuken kopen.

Alternatief voor persoonlijke lening?

Wil je meer flexibiliteit? Bijvoorbeeld omdat je voor een langere periode extra geld achter de hand wilt hebben? Dan is een doorlopend krediet geschikter. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen. De rente die je betaalt is variabel. De rente op je doorlopend krediet kan dus stijgen of dalen.

Persoonlijke lening rentetarieven – Hoe worden die bepaald?

Bij een persoonlijke lening is de rente het belangrijkste kenmerk. Dit bepaalt namelijk hoeveel de persoonlijke lening kost. De rentepercentages voor persoonlijke leningen verschillen flink. Het verschil tussen de laagste en hoogste rente is soms wel 5%. Dit scheelt je honderden euro’s per jaar. Je lening vergelijken, loont dus zeker de moeite.

De rente die je betaalt voor je persoonlijke lening hangt vooral af van het bedrag dat je leent. Hoe hoger de kredietsom, hoe lager de rentetarieven. Toch is het niet slim om meer te lenen dan je nodig hebt én verantwoord is. Benieuwd hoeveel dit voor jou is? Ga dan direct je maximale lening berekenen!

Bij enkele kredietverstrekkers hangt het rentepercentage voor de persoonlijke lening ook af van de looptijd die je kiest. Hoe langer je doet over het terug betalen van je persoonlijke lening, hoe langer de kredietverstrekker namelijk rente ontvangt. Daarom is bij een langere looptijd het rentetarief soms lager.

Ook kijken sommige kredietverstrekkers naar je persoonlijke situatie om te bepalen hoeveel rente je betaalt over je persoonlijke lening. Ze kijken dan bijvoorbeeld naar je inkomen en woonsituatie. Op basis hiervan bepaalt de kredietverstrekker voor jou een persoonlijk risicoprofiel. Hoe groter de kredietverstrekker het risico inschat dat jij je lening niet terugbetaalt, hoe hoger het rentepercentage dat je betaalt.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar?

Gebruik je de persoonlijke lening voor je eigen woning, bijvoorbeeld om een verbouwing te financieren of zonnepanelen aan te schaffen, dan is de rente aftrekbaar. Je mag de rente die je betaalt voor de persoonlijke lening dan aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte.

Persoonlijke lening vergelijken – Waarop letten?

Een persoonlijke lening met een lage rente is niet alles. Ook de voorwaarden van een persoonlijke lening zijn belangrijk. Behalve de rente voor de persoonlijke lening, zijn er dus meer zaken om op te letten als je de beste persoonlijke lening wilt vinden.

Looptijd persoonlijke lening kiezen

Bij een persoonlijke lening kies je zelf de looptijd van de lening. Dit is het aantal maanden waarin je de persoonlijke lening terugbetaalt. Bij een langere looptijd betaal je de persoonlijke lening over meer maanden terug. Je maandelijkse betaling (maandlast) is daardoor lager. Maar let op! Bij een langere looptijd betaal je wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

Boetevrij extra aflossen op je persoonlijke lening

Bij de meeste persoonlijke leningen mag je extra aflossen, zonder dat je een boete krijgt. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier dus toch even goed op letten.

Persoonlijke lening en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige persoonlijke leningen krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker het openstaande bedrag (deels) kwijt. Je nabestaanden hoeven dan niets te betalen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar een paar euro per maand.

Persoonlijke lening gevonden, hoe nu verder?

Zodra je de lening van je keuze hebt gevonden, kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste persoonlijke lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur je deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je een bestaande lening oversluiten? Geef dit aan tijdens het invullen van je gegevens. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven persoonlijke lening in beeld

Als je een persoonlijke lening afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 3,50% en maximaal 11,40%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 3,5% tot 9,9%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
Kredietbedrag Minimale rente Maximale rente Minimale looptijd Maximale looptijd
€ 2.500 7,60% 9,90% 1 83
€ 25.000 3,80% 8,70% 1 180
€ 50.000 3,50% 8,70% 1 180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
Kredietbedrag Minimale rente Looptijd (maanden) Totaal krediet
€ 2.500 7,60% 60 €2.995
€ 25.000 3,80% 60 €27.446
€ 50.000 3,50% 60 €59.177

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 4,5% en maximaal 9,8%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
Kredietbedrag Minimale rente Maximale rente Minimale looptijd Maximale looptijd
€ 2.500 9,80% 11,40% 1 240
€ 25.000 4,50% 7,40% 1 240
€ 50.000 4,50% 7,00% 1 240
Voorbeeldberekening doorlopend lening
Kredietbedrag Minimale rente Looptijd (maanden) Totaal krediet
€ 2.500 9,80% 64 €3.183
€ 25.000 4,50% 56 €27.674
€ 50.000 4,50% 56 €55.349
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten