Wat zijn de afsluitkosten voor een hypotheek?

Met de afsluitkosten voor een hypotheek worden alle kosten die je maakt bij het afsluiten van een hypotheek bedoeld. Denk aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dit artikel lees je welke afsluitkosten er allemaal komen kijken als je een hypotheek afsluit. Ook lees je welke afsluitkosten wel en niet fiscaal aftrekbaar zijn.

Welke kosten bij afsluiten hypotheek?

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan komen daar verschillende kosten bij kijken. Voor een nieuwe hypotheek betaal je de volgende afsluitkosten:

  • Advieskosten: Ga je een hypotheek aanvragen? Dan loopt dit bijna altijd via een adviseur die je persoonlijk hypotheekadvies geeft. De hypotheekadviseur kijkt samen met jou welke hypotheek het best aansluit op jouw (financiële) situatie. Voor hypotheekadvies betaal je gemiddeld tussen de € 1.500 en € 4.000.
  • Taxatiekosten: De hypotheekverstrekker wil zeker weten dat het huis dat jij koopt, minimaal 100% van de hypotheeksom waard is. Daarom moet een erkend taxateur je nieuwe woning taxeren. Je betaalt gemiddeld € 500 tot € 1.000 aan taxatiekosten als je een hypotheek afsluit.
  • Notariskosten: Als je een huis financiert met een hypotheek, heb je een notaris nodig die de hypotheekakte en de eigendomsakte opmaakt. Je betaalt ongeveer € 1.000 notariskosten bij een hypotheek van € 250.000.
  • Overdrachtsbelasting: Koop je een bestaande woning? Dan betaal je ‘kosten koper’. Hieronder valt naast de notariskosten ook de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde van je woning. Je betaalt dit bedrag aan de notaris, samen met de notariskosten. Goed om te weten: voor een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting. Ook als je tussen de 18 en 34 jaar bent en een woning van maximaal € 510.000 koopt om zelf in te wonen, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Koop je een woning met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je hiervoor eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Tip! Ga je een huis kopen? Dan wil je de kosten zo laag mogelijk houden. Ga rente vergelijken op Rente.nl en vind direct de beste hypotheek voor jouw situatie tegen de laagste hypotheekrente van dit moment.

Zijn afsluitkosten hypotheek aftrekbaar?

Je kunt eigenlijk alle gemaakte kosten voor het afsluiten van je hypotheek aftrekken van de belasting. Zo kun je de volgende afsluitkosten in één keer aftrekken bij de belastingaangifte over het jaar waarin je kosten hebt gemaakt:

  • De advieskosten voor het hypotheekadvies.
  • De notariskosten.
  • De taxatiekosten.
  • De kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • De kadastrale rechten voor de hypotheekakte.

Bron: Belastingdienst

Ook de hypotheekrente mag je in veel gevallen aftrekken. Je leest op de website van de Belastingdienst wanneer de hypotheekrente aftrekbaar is.

Heb je kosten gemaakt om je huis te kunnen kopen, maar staan deze kosten los van je hypotheek? Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een aankoopmakelaar of reiskosten om bezichtigingen bij te wonen. Deze kosten zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar.

Hou de kosten voor je hypotheek zo laag mogelijk

Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het grootste aanbod banken en hypotheekverstrekkers in Nederland. Zo vind je altijd de beste hypotheek voor jouw situatie tegen de laagste hypotheekrente.

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten