Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • Hulp bij verantwoorde keuze

Doorlopend krediet

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken Nu vanaf 3,8% rente

Vergelijk het meest complete aanbod kredietverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank of kredietverstrekker.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9,2
  29 Reviews
"Handig! En snel te regelen" 10,0   Tim 23 maart 2020
"Rente.nl heeft mij goed geholpen" 10,0   Marieke 12 maart 2020
"Duidelijk en praktisch" 9,0   Johan 01 maart 2020
Alle reviews bekijken
Top 5 laagste rente doorlopend krediet en persoonlijke lening

We hebben de top 5 laagste rentes per leenvorm op een rij gezet. Direct weten wat voor jou het goedkoopste en beste doorlopend krediet is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Persoonlijke lening
Leenbedrag Kredietverstrekker Laagste rente
€ 55.000 BNP Paribas 3,60%
€ 55.000 DEFAM Premium 3,70%
€ 55.000 Interbank 3,80%
€ 55.000 Freo 3,80%
€ 55.000 DEFAM 4,00%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening van € 55.000 met een looptijd van 60 maanden. Naar persoonlijke lening
Doorlopend krediet
Leenbedrag Kredietverstrekker Laagste rente
€ 25.000 DEFAM Premium 4,50%
€ 25.000 Freo 4,60%
€ 25.000 Nationale-Nederlanden 4,80%
€ 25.000 DEFAM 4,80%
€ 25.000 Qander 4,90%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een doorlopend krediet van € 25.000 met een aflospercentage van 1,5%. Naar doorlopend krediet
Veelgestelde vragen over doorlopend krediet

Meer weten over het doorlopend krediet? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het doorlopend krediet. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening met flexibiliteit. Je spreekt met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Tot dit bedrag bepaal je zelf hoeveel geld je opneemt. Neem je geld op, dan los je elke maand een percentage af. Afgeloste bedragen mag je weer opnieuw opnemen. De rente op een doorlopend krediet is variabel en kan dus stijgen of dalen. Lees hier meer informatie over het doorlopend krediet.

Past een doorlopend krediet bij mij?

Of een doorlopend krediet bij je past, hangt af van je leendoel en wensen. Leen je geld omdat je voor een langere periode extra geld achter de hand wilt hebben, dan is een doorlopend krediet geschikt. Je bepaalt met deze leenvorm zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen. Leen je voor een grote aankoop, zoals een auto of een nieuwe keuken, en wil je meer zekerheid? Dan is een persoonlijke lening de beste keuze.

Hoe wordt de rente voor een doorlopend krediet bepaald?

De rente die je betaalt voor een doorlopend krediet hangt vooral af van het leenbedrag. Over het algemeen geldt: hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage van het doorlopend krediet. Verder kijken enkele kredietverstrekkers naar je persoonlijke situatie om te bepalen hoeveel rente je betaalt. De rente op een doorlopend krediet is variabel en kan dus stijgen of dalen tijdens de looptijd. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel ‘Hoe werkt rente op een lening?’

Hoelang loopt een doorlopend krediet?

Hoelang een doorlopend krediet loopt, ligt voor een groot deel aan jezelf. Als je op Rente.nl een doorlopend krediet vergelijkt, zie je een theoretische looptijd staan. Hierbij gaan we er vanuit dat je in één keer de hele kredietlimiet opneemt en vervolgens elke maand het gekozen aflospercentage (1%, 1,5% of 2%) aflost. Neem je minder geld op, dan loopt je doorlopend krediet korter. Maar neem je afgeloste bedragen opnieuw op, dan zal het doorlopend krediet langer lopen.

Tot welke leeftijd kan ik een doorlopend krediet aanvragen?

De maximale leeftijd voor een doorlopend krediet ligt tussen de 59 en 69 jaar. Tot welke leeftijd geld lenen mogelijk is, verschilt per kredietverstrekker. Als je op Rente.nl een krediet vergelijking maakt, zie je alleen die kredieten waar je met jouw leeftijd voor in aanmerking komt.

Hoelang duurt een doorlopend krediet aanvragen?

Het proces vanaf de offerte aanvraag tot de goedkeuring van je doorlopend krediet duurt bij Rente.nl ongeveer twee werkdagen. Nadat je het doorlopend krediet van je keuze hebt gevonden, vraag je eerst vrijblijvend een offerte aan. De kredietverstrekker controleert je aanvraag. Als deze akkoord is, ontvang je binnen één werkdag een offerte. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker voor het doorlopend krediet dat deze je wil verstrekken. Ga je hiermee akkoord? Dan onderteken je de offerte en stuur je deze samen met de gevraagde documenten terug. Als alles in orde is, krijg je het geld vaak binnen één werkdag op je rekening gestort. Lees hier meer over in het artikel ‘Hoe lang duurt goedkeuring lening?’

Waar kan ik veilig een doorlopend krediet afsluiten?

Veilig geld lenen doe je bij een kredietverstrekker die een AFM-vergunning heeft. Goed om te weten! Alle kredietverstrekkers die wij op Rente.nl vergelijken, hebben zo’n AFM-vergunning en zijn aangesloten bij de Vereniging van Financieringsmaatschappijen in Nederland (VFN) of de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Zo weet je zeker dat je een verstandige en veilige keuze maakt!

Is een doorlopend krediet oversluiten interessant?

Je doorlopend krediet oversluiten is interessant als de rente voor je nieuwe krediet lager is dan de rente van je huidige doorlopend krediet. Wil je weten hoeveel je bespaart door je doorlopend krediet over te sluiten op Rente.nl? Maak dan hier een berekening: Lening oversluiten.

Meer informatie over doorlopend krediet
Waarom rente lening vergelijken op Rente.nl?
Waarom kiezen voor Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete lening vergelijkingen van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele rentes en voorwaarden. Wij tonen alleen kredietverstrekkers met een vergunning van de AFM.

Wie vergelijken wij?

Op Rente.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen van Nederland. Je vergelijkt meer dan 45 producten van 15 kredietverstrekkers. Direct weten welke kredietverstrekkers je wel en niet in onze vergelijkingen ziet en waarom? Bekijk hier het overzicht.

Hoe verdienen wij?

Leningen vergelijkingen en offertes aanvragen, is op Rente.nl helemaal gratis. We ontvangen een vergoeding van de kredietverstrekker als je via Rente.nl een lening afsluit. Deze vergoeding heeft op geen enkele wijze invloed op de getoonde resultaten.

Doorlopend krediet: zeker van de scherpste rente!

Op zoek naar het beste doorlopend krediet met ook nog eens de scherpste rente voor je lening? Dan zit je goed op Rente.nl! Je vergelijkt hier de actuele rentepercentages en voorwaarden van het meest complete aanbod doorlopende kredieten. Wij vergelijken ruim 15 kredietverstrekkers. Daarmee bieden wij je het meest complete doorlopend krediet overzicht van Nederland. Zo vind je altijd het voordeligste doorlopend krediet bij jouw wensen.

Kenmerken doorlopend krediet

Geld lenen met een doorlopend krediet is flexibel geld lenen. Je spreekt met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Tot dit limiet bepaal je zelf hoeveel geld je opneemt. We zetten de belangrijkste kenmerken van deze vorm van consumptief krediet voor je op een rij:

  • Zelf bepalen hoeveel je opneemt (tot de kredietlimiet).
  • Na opname(s) betaal je maandelijks een vast percentage (1%, 1,5% of 2%) van de limiet terug. Met dit maandbedrag betaal je zowel de aflossing als de rente.
  • Het rentetarief is variabel en kan tijdens de looptijd stijgen of dalen.
  • Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen.

Deze kenmerken maken een doorlopend krediet geschikt als je leent om een langere periode extra geld achter de hand te hebben.

Is je leendoel een grote aankoop, zoals een auto of een nieuwe keuken, en wil je meer zekerheid? Dan is een persoonlijke lening geschikter. Je krijgt direct het hele leenbedrag op je betaalrekening gestort. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente van de lening staat vast. Zo weet je precies wat de lening je kost.

Doorlopend krediet rentetarieven – Hoe bepaald?

Bij je keuze voor een voordelig doorlopend krediet is de rente het belangrijkste kenmerk. Dit bepaalt immers hoeveel het doorlopend krediet je kost. De rentepercentages voor doorlopende kredieten verschillen flink. Het verschil tussen de laagste en hoogste rente voor een doorlopend krediet is soms wel 4%. Dit scheelt je honderden euro’s per jaar. Je krediet vergelijken, loont dus zeker de moeite.

De rente die je betaalt voor je doorlopend krediet hangt vooral af van je kredietlimiet. Hoe hoger de kredietsom, hoe lager de rentetarieven. Toch is het niet slim om meer te lenen dan je nodig hebt én verantwoord is. Benieuwd hoeveel dit voor jou is? Ga dan direct je maximale lening berekenen!

Ook kijken sommige kredietverstrekkers naar je persoonlijke situatie om te bepalen hoeveel rente je betaalt over je doorlopend krediet. Ze kijken dan bijvoorbeeld naar je inkomen en woonsituatie. Op basis hiervan bepaalt de kredietverstrekker voor jou een persoonlijk risicoprofiel. Hoe groter de kredietverstrekker het risico inschat dat jij het krediet niet terugbetaalt, hoe hoger het

Doorlopend krediet –Variabele rente

Wanneer je geld opneemt uit het doorlopend krediet, moet je dit terug betalen. Naast deze aflossing betaal je rente over het opgenomen bedrag. Die rente is variabel en kan dus stijgen of dalen. Hierdoor duurt het aflossen van je doorlopend krediet langer of korter. Je lost namelijk elke maand een vast bedrag af. Dit is altijd een vast percentage van de kredietlimiet. Als de rente stijgt, bestaat dit bedrag voor een groter deel uit rente en een kleiner deel uit aflossing dan daarvoor. Je lost dus minder snel af. Andersom los je sneller af wanneer de rente voor je doorlopend krediet daalt.

Doorlopend krediet kiezen – Waarop letten?

Een doorlopend krediet met een lage rente is niet het enige waar je op moet letten. Ook de voorwaarden van een doorlopend krediet zijn belangrijk. Behalve de rente voor de doorlopend krediet, zijn er dus meer zaken om op te letten als je het beste doorlopend krediet zoekt.

Aflospercentage doorlopend krediet kiezen

Wanneer je geld opneemt uit het doorlopend krediet, betaal je elke maand een percentage van de totale kredietlimiet terug. Dit heet het aflospercentage en is meestal 1%, 1,5 %of 2% van de gekozen kredietlimiet. Heb je bijvoorbeeld een kredietlimiet van € 10.000 en is je aflospercentage 2%, dan betaal je elke maand 200 euro. Met dit bedrag betaal je zowel de aflossing als de rente. Hoe hoger het aflospercentage, hoe hoger je maandlasten. Het voordeel hiervan is echter dat je sneller klaar bent met aflossen. Kies een aflospercentage met een maandbedrag dat je ook echt kunt dragen.

Doorlopend krediet boetevrij extra aflossen

Veel mensen vinden boetevrij extra kunnen aflossen belangrijk. Bij een doorlopend krediet mag je altijd boetevrij aflossen. Dit is wettelijk geregeld. Hier hoef je dus niet specifiek op te letten.

Doorlopend krediet en kwijtschelding bij overlijden

Verder krijg je bij sommige doorlopende kredieten standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je vóór je het opgenomen bedrag hebt afbetaald, dan wordt het krediet (deels) kwijtgescholden. Je nabestaanden hoeven dan niets te betalen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor dit krediet met overlijdensrisicoverzekering wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Kortom, wil je een overlijdensrisicoverzekering bij je doorlopend krediet? Sluit deze dan apart af.

Maximale opnameperiode van je doorlopend krediet

Steeds meer kredietverstrekkers kennen een maximale opnameperiode. Dit betekent dat je bijvoorbeeld nog maar 2 of 3 jaar onbeperkt geld mag opnemen uit het doorlopend krediet. Na deze periode moet je bij sommige kredietverstrekkers alleen nog maar aflossen en mag je dus niet meer opnieuw opnemen. Er zijn ook kredietverstrekkers waarbij de kredietlimiet na de opnameperiode maandelijks wordt teruggeschroefd. Dit doen kredietverstrekkers omdat een doorlopend krediet tegenwoordig niet langer mag lopen dan 15 jaar. Binnen deze periode moet je je doorlopend krediet helemaal hebben afgelost.

Maximale leeftijd voor opnames uit doorlopend krediet

Het klinkt misschien een beetje hard, maar als je ouder wordt is de kans op overlijden groter. Om ervoor te zorgen dat je vóór die tijd het doorlopend krediet helemaal hebt afbetaald, hanteren kredietverstrekkers een maximale leeftijd. Op die leeftijd moet je het doorlopend krediet helemaal hebben afgelost. Een paar jaar voor die maximale leeftijd mag je de bij de meeste kredietverstrekkers niet meer opnemen uit je doorlopend krediet. Je moet dan gaan aflossen of je kredietlimiet wordt elke maand verlaagd. Dit doen de kredietverstrekkers om te voorkomen dat je bij het behalen van de maximale leeftijd ineens een groot bedrag moet terugbetalen.

Doorlopend krediet gevonden, hoe nu verder?

Zodra je het doorlopend krediet van je keuze hebt gevonden, kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker. De aangeboden rente, het aflospercentage en de kredietlimiet wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur je deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Hierbij geef je ook aan geld je al wilt opnemen uit het doorlopend krediet.

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je een bestaande lening oversluiten? Geef dit aan tijdens het invullen van je gegevens. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven doorlopend krediet in beeld

Als je een doorlopend krediet afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 3,60% en maximaal 11,40%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 3,6% tot 9,9%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
Kredietbedrag Minimale rente Maximale rente Minimale looptijd Maximale looptijd
€ 2.500 7,60% 9,90% 1 83
€ 25.000 3,80% 8,70% 1 180
€ 50.000 3,70% 8,70% 1 180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
Kredietbedrag Minimale rente Looptijd (maanden) Totaal krediet
€ 2.500 7,60% 60 €2.995
€ 25.000 3,80% 60 €27.446
€ 50.000 3,70% 60 €54.892

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 4,5% en maximaal 9,8%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
Kredietbedrag Minimale rente Maximale rente Minimale looptijd Maximale looptijd
€ 2.500 9,80% 11,40% 1 240
€ 25.000 4,50% 7,40% 1 240
€ 50.000 4,50% 7,00% 1 240
Voorbeeldberekening doorlopend lening
Kredietbedrag Minimale rente Looptijd (maanden) Totaal krediet
€ 2.500 9,80% 64 €3.183
€ 25.000 4,50% 56 €27.674
€ 50.000 4,50% 56 €55.349