Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk doorlopende kredieten in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 8,8% rente

Doorlopend krediet

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over doorlopend krediet

Meer weten over het doorlopend krediet? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het doorlopend krediet. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een lening met flexibiliteit. Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Tot dit bedrag bepaal je de eerste twee jaar zelf hoeveel geld je opneemt. Neem je geld op, dan los je elke maand een percentage van de limiet af. Afgeloste bedragen mag je weer opnieuw opnemen. Dit mag tot maximaal 2 jaar na het afsluiten van je doorlopend krediet. Daarna los je alleen nog af, totdat je het opgenomen bedrag hebt terugbetaald. Lees hier meer informatie over hoe een doorlopend krediet werkt.

Wat zijn de kenmerken van een doorlopend krediet?

De belangrijkste kenmerken en voorwaarden van een doorlopend krediet zijn:


  • Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je opneemt (tot de kredietlimiet).
  • Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen.
  • Je mag maximaal 2 jaar lang opnemen. Daarna stopt de opnamemogelijkheid.
  • Na opname(s) betaal je maandelijks een vast percentage (1,5% of 2%) van de limiet terug. Met dit maandbedrag betaal je zowel de aflossing als de rente.
  • Extra aflossen op je doorlopend krediet mag altijd. Je betaalt daarvoor geen boete.
Wat kost een doorlopend krediet?

Hoeveel een doorlopend krediet precies kost, is van te voren niet te zeggen. De kredietverstrekker kan de rente voor een doorlopend krediet namelijk tussentijds aanpassen. Verder betaal je alleen rente en aflossing over het bedrag dat je opneemt uit het krediet en kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Hoeveel je doorlopend krediet kost, hangt dus ook af van hoe je er zelf mee omgaat.


Daarnaast verschilt de rente voor een doorlopend krediet per kredietverstrekker. De kredietverstrekker bepaalt de rente op basis van:


  • Het bedrag dat je leent (de kredietlimiet).
  • Hoe groot de kredietverstrekker het risico inschat dat je het doorlopend krediet niet terug betaalt.

Door tijdens het geld lenen vergelijken op Rente.nl enkele gegevens over jezelf en de wensen voor je doorlopend krediet in te vullen, krijg je een overzicht van doorlopend kredieten die beschikbaar zijn voor jouw situatie. Het doorlopend krediet met de laagst rente vind je bovenaan. Dat is dus het goedkoopste doorlopend krediet voor jouw situatie.

Kan ik beter een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afsluiten?

Een doorlopend krediet is vooral geschikt als je voor een bepaalde periode extra financiële ruimte wilt. Je bepaalt namelijk de eerste jaren zelf hoeveel en hoe vaak je geld opneemt en je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Maar dat is tegelijkertijd ook een risico. Als je steeds blijft opnemen, wordt het een erg duur krediet. Bovendien kan de kredietverstrekker de rente voor je doorlopend krediet op elk moment aanpassen. Je weet dus nooit precies wat je doorlopend krediet kost.


Wij raden je meestal een persoonlijke lening aan, omdat je hierbij elke maand aflost en niet opnieuw kunt opnemen. Daarnaast staan de rente, looptijd en maandlasten van deze vorm van consumptief krediet vast. Zo weet je precies wat een persoonlijke lening kost. Bovendien betaal je voor een persoonlijke lening een lagere rente dan voor een doorlopend krediet. Lees meer in het artikel Persoonlijke lening of doorlopend krediet.


Tip! Wil je geld lenen voor een verbouwing? Je mag dan de rente van een persoonlijke lening aftrekken van de belasting. Dat mag bij een doorlopend krediet niet.

Kun je nog een doorlopend krediet afsluiten?

Tijdens je doorlopend krediet vergelijken zie je dat er nog maar weinig kredietverstrekkers een doorlopend krediet aanbieden. Je kunt enkel nog een doorlopend krediet afsluiten bij Qander, Directa.nl en DEFAM.


De afgelopen jaren zijn bijna alle kredietverstrekkers gestopt met het aanbieden van doorlopend kredieten. Dit komt doordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kredietverstrekkers aanmoedigt om vooral persoonlijke leningen af te sluiten. Bij een doorlopend krediet lopen mensen namelijk meer risico om langer en meer te lenen dan nodig, doordat ze afgeloste bedragen opnieuw kunnen opnemen. Bij een persoonlijke lening moet je elke maand aflossen en mag je afgeloste bedragen niet meer opnemen.


Kan ik een hypotheek krijgen met een doorlopend krediet?

Als je een hypotheek afsluit, kijkt de hypotheekverstrekker naar welke leningen je nog meer hebt. Als je een doorlopend krediet hebt, heeft dat invloed op hoeveel je maximaal kan lenen. De maandlasten van elke lening worden namelijk afgetrokken van het bedrag dat je maandelijks mag besteden aan je hypotheek.


Ga je een binnenkort een hypotheek aanvragen? Dan raden wij je aan om eerst je hypotheek te regelen voor je een doorlopend krediet afsluit. Als je al een doorlopend krediet hebt, kan het lonen om dit krediet helemaal af te lossen en op te zeggen voor je de hypotheek aanvraagt. Je hypotheekadviseur kan je hierover adviseren.

Laagste rente doorlopend krediet

Doorlopend krediet aanvragen? In onderstaande tabel vind je een overzicht van het krediet met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wie voor jouw wensen de laagste rente biedt? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente doorlopend krediet
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 5.00010,3%Directa.nl€ 75
€ 10.0009,2%Directa.nl€ 150
€ 25.0008,8%Directa.nl€ 375
€ 50.0008,8%Directa.nl€ 750
€ 75.0008,8%Directa.nl€ 1.125
Deze rentes zijn gebaseerd op een doorlopend krediet met een aflossingspercentage van 1,5%.
Dit vinden klanten van onze krediet vergelijking
9
  72 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van lenen. Je bepaalt de eerste twee jaar zelf hoeveel en hoe vaak je opneemt (tot aan de kredietlimiet). Daarnaast kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen in die periode. Daarom kiezen mensen met een leendoel waarvan ze nog niet precies weten hoeveel het gaat kosten graag voor deze leenvorm. Een doorlopend krediet is ook geschikt als je een bepaalde periode extra financiële ruimte wilt.

Tip! Weet je al precies hoeveel je wilt lenen? Bijvoorbeeld als je gaat lenen voor een auto? Dan is een persoonlijke lening een beter passende leenvorm. Je weet precies hoeveel je elke maand betaalt en je lost de lening in een afgesproken periode af. Bovendien betaal je meestal minder rente dan voor een doorlopend krediet.

Goedkoopste doorlopend krediet

Als je voor een doorlopend krediet kiest, wil je natuurlijk niet meer betalen dan nodig. Rente.nl helpt je met goedkoop geld lenen. Je vult in onze doorlopend krediet vergelijker enkel gegevens over jezelf en de wensen voor je doorlopend krediet in. Vervolgens tonen we je de kredieten die passen bij je situatie. Het doorlopend krediet met de laagste rente staat bovenaan. Zo vind je meteen het goedkoopste doorlopend krediet voor jouw situatie.

Hoe een doorlopend krediet werkt

Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Je kan dit limiet in één keer opnemen, maar dat hoeft niet. Je mag het ook verdelen over meerdere kleinere opnames. Je bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel je opneemt, tot de kredietlimiet is bereikt.

Zodra je geld opneemt uit het doorlopend krediet, moet je rente en aflossing gaan betalen. Je betaalt een vast percentage van 1,5% of 2% van de kredietlimiet terug. Stel dat je uit een doorlopend krediet met een limiet van € 10.000 een opname doet van € 5.000. Bij een aflospercentage van 2% betaal je dan elke maand € 200 (2% van € 10.000). Hiermee betaal je rente en aflossing totdat je het opgenomen bedrag hebt terugbetaald.

Je mag tegenwoordig bij een doorlopend krediet maximaal 2 jaar lang geld opnemen. Daarna gaat het limiet ‘op slot’. Je betaalt dan nog elke maand aflossing en rente totdat je het doorlopend krediet volledig hebt afgelost.

Doorlopend krediet kiezen

Nu je weet hoe een doorlopend krediet werkt, zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten bij je keuze voor een doorlopend krediet. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en een goede keuze maakt.

Maximale doorlopend krediet

Om ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt, controleren kredietverstrekkers of het doorlopend krediet past bij je financiële situatie. Je inkomen moet voldoende zijn en je moet na het betalen van je vaste lasten genoeg geld overhouden om je doorlopend krediet af te lossen. Kredietverstrekkers gebruiken allemaal dezelfde regels om je maximale doorlopend krediet te berekenen. Lees hier meer over die regels en hoe je zelf je maximale lening kunt berekenen.

Rente doorlopend krediet vergelijken

De rente die je voor een doorlopend krediet betaalt, verschilt per kredietverstrekker. Kiezen voor het doorlopend krediet met de laagste rente kan je zomaar honderden euro’s schelen op de totale rentekosten van je doorlopend krediet.

Doorlopend krediet aflossen

Zoals gezegd, betaal je elke maand een percentage van de kredietlimiet als je geld opneemt uit het doorlopend krediet. Je kiest bij de meeste kredietverstrekkers zelf of je 1,5% of 2% van de kredietlimiet betaalt. Het lijkt hierbij misschien slim om het laagste percentage te kiezen. Je betaalt dan namelijk het laagste bedrag per maand. Maar laat je niet voor de gek houden! Je doet met een laag aflospercentage ook langer over het aflossen, waardoor je langer rente betaalt. Dat zorgt ervoor dat een laag aflospercentage uiteindelijk duurder uitpakt. Kies dus een zo hoog mogelijk aflospercentage met een maandbedrag dat je gemakkelijk elke maand kunt betalen.

Doorlopend krediet aanvragen

Heb je het doorlopend krediet van je keuze gevonden? Op Rente.nl kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte voor je doorlopend krediet.

Controleer de offerte goed. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Hierbij geef je ook aan geld je al wilt opnemen uit het flexibel krediet.

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tarieven doorlopend krediet in beeld

Als je een doorlopend krediet afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,60% en maximaal 14,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,60% tot 14,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%14,00%6180
€ 25.0006,60%12,50%6180
€ 50.0006,60%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%600€ 12.286
€ 25.0006,60%600€ 83.524
€ 50.0006,60%600€ 167.048

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,30%97€ 7.267
€ 25.0008,80%91€ 33.895
€ 50.0008,80%91€ 67.790
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten