Hypotheek verhogen

Wil je extra geld vrijmaken, bijvoorbeeld voor het verbouwen of verduurzamen van je woning? Dan is je bestaande hypotheek verhogen een mogelijkheid. Je kunt je hypotheek alleen verhogen als je woning overwaarde heeft. Maar is je hypotheek verhogen wel verstandig? In dit artikel lees je precies waar je op moet letten bij het verhogen van je bestaande hypotheek

Hypotheek verhogen alleen bij overwaarde

Als je huis meer waard is dan je resterende hypotheekbedrag, heeft je woning overwaarde. Je hypotheek verhogen is dan misschien mogelijk. Je mag maximaal 100% van het bedrag dat je woning waard is lenen. Ga je verbouwen waardoor je woning meer waard wordt? Dan kun je maximaal 100% van de woningwaarde na de verbouwing lenen. Je moet de nieuwe woningwaarde wel aantonen met een taxatie van een erkend taxateur.

Hypotheek verhogen, wat kost dat?

Overweeg je je hypotheek te verhogen? Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Hypotheek onderhands verhogen: Als je de hypotheek onderhands verhoogt, maak je een afspraak met je hypotheekverstrekker zonder tussenkomst van een notaris. Dit kan alleen als de inschrijving van je huidige hypotheek daar ruimte voor biedt. Bijvoorbeeld omdat je de hypotheek bij het afsluiten hoger hebt laten inschrijven bij de notaris, of omdat je al een flink bedrag hebt afgelost en je hypotheek na het verhogen niet hoger wordt dan het bedrag waarvoor je de hypotheek destijds inschreef bij de notaris.
  2. Tweede hypotheek afsluiten: Als je een tweede hypotheek afsluit, moet je opnieuw naar de notaris. Je gaat namelijk een nieuwe hypotheek aanvragen om de overwaarde van je woning op te nemen.

Je hypotheek onderhands verhogen is voordeliger dan een tweede hypotheek afsluiten. Als je je hypotheek onderhands verhoogt, bespaar je namelijk notariskosten. De notariskosten voor het afsluiten van een tweede hypotheek liggen meestal rond de € 700 tot € 1.000. Ook betaal je opnieuw taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Gemiddeld betaal je hiervoor nog eens € 1.000 tot €2.000.

Hypotheek verhogen goedkoper dan persoonlijke lening?

Als je hypotheek onderhands verhogen niet mogelijk is, is een persoonlijke lening afsluiten voor leenbedragen tot ongeveer 23.000 euro goedkoper dan je hypotheek verhogen.

Hypotheek verhogen voor duurzame verbeteringen

De hypotheek verhogen is een goede keuze als je je woning wilt verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het volledig aardgasvrij maken van je huis, of aan het (laten) plaatsen van zonnepanelen. Voor duurzame verbeteringen in of aan je woning mag je in plaats van 100% maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Wel moet je die 6% daadwerkelijk uitgeven aan duurzame maatregelen.

Rekenvoorbeeld: De woning van Roel en Céleste is € 300.000 waard. Het stel wil de woning goed isoleren en een zonneboiler laten installeren. Voor duurzame aanpassingen mogen ze maximaal 106% van de woningwaarde lenen. 106% van € 300.000 is € 318.000. Die 6% extra, in dit geval € 18.000 euro, moeten Roel en Céleste dan wel aan duurzame verbeteringen besteden.

Hypotheek verhogen voor andere zaken

Misschien wil je je hypotheek verhogen en het geld gebruiken voor andere zaken dan een verbouwing of verduurzaming van je woning. Denk bijvoorbeeld aan die mooie wereldreis, de nieuwste Tesla of wat meer financiële ruimte. Als je de hypotheek ophoogt om voor iets anders te gebruiken dan je woning, verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van je hypotheek.

Conclusie hypotheek verhogen

Je hypotheek verhogen is soms een goede manier om extra geld vrij te maken. Ga je je woning verbouwen of verduurzamen? Als je je hypotheek kunt verhogen zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft, is dit de beste optie. De huidige hypotheekrente ligt namelijk lager dan de rente op een consumptief krediet. Hierdoor betaal je over de totale financiering minder rente als je je hypotheek verhoogt. Als je hypotheek onderhands verhogen niet lukt, is een persoonlijke lening bijna altijd goedkoper.

Hypotheek verhogen? Let op de hypotheekrente!

Als je je hypotheek verhoogt of een tweede hypotheek afsluit, spreek je een nieuwe rentevaste periode af met je hypotheekverstrekker. Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de laagste hypotheekrente!

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten