Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheekrente 10 jaar vast

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken

Meer weten over de hypotheekrente 10 jaar vast? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat houdt de hypotheekrente 10 jaar vastzetten in?

Je hypotheekrente 10 jaar vastzetten betekent dat je 10 jaar lang dezelfde rente betaalt voor je hypotheek. Dat is fijn, want zo heb je zekerheid over de maandlasten van je hypotheek voor de komende 10 jaar.

Is een hypotheek 10 jaar vast verstandig voor mij?

10 jaar vast en 20 jaar vast zijn de meest gekozen rentevaste periodes. Zo’n lange rentevaste periode is verstandig als zekerheid over je maandlasten voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je financiële situatie de komende jaren verandert. Maar daar staat tegenover dat je tijdens die 10 jaar niet zomaar iets kunt veranderen aan je hypotheek. Lees hier meer over je hoe je bepaalt of je hypotheekrente 10 jaar vastzetten voor jou verstandig is.

Hoe laag is de huidige hypotheekrente 10 jaar vast?

Bijna elke dag passen er wel banken en hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente 10 jaar vast aan. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrente 10 jaar vast van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestand voor een hypotheek met 10 jaar vast op dit moment is. Actuele hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken >>

Hoe berekenen banken de hypotheekrente 10 jaar vast?

Banken en hypotheekverstrekkers berekenen hun hypotheekrentetarieven bij 10 jaar vast op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze voor een periode van 10 jaar geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken van 10 jaar vast. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De hypotheekrentes voor 10 jaar vast gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de hypotheekrentes 10 jaar vast bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van hypotheken. Daarom verhogen banken hun hypotheekrentetarieven met een winstopslag.
Waarom hypotheekrente vergelijken bij 10 jaar vast via Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de voorwaarden én actuele hypotheekrentes 10 jaar vast van hypotheken. Zo weet je zeker dat je laagste hypotheekrente 10 jaar vast bij jouw wensen vindt.

Wat gebeurt er met mijn hypotheekrente na die 10 jaar vast?

Een paar maanden voor het einde van de rentevaste periode van 10 jaar ontvang je een nieuw voorstel van de bank om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten. Je kan hiermee akkoord gaan of zelf een andere rentevaste periode of andere hypotheekverstrekker kiezen. Meer hierover lees je in het artikel Rentevaste periode loopt af.

Top 5 laagste hypotheekrente 10 jaar vast

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor 10 jaar vast op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste hypotheekrente 10 jaar vast is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

10 jaar rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu3,72 %
Annuiteitenbunq3,74 %
AnnuiteitenLloyds Bank3,78 %
AnnuiteitenbijBouwe3,78 %
AnnuiteitenNIBC3,80 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 10 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek met NHG.
10 jaar rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenCentraal Beheer4,16 %
AnnuiteitenbijBouwe4,17 %
AnnuiteitenArgenta4,17 %
AnnuiteitenVista Hypotheken4,17 %
AnnuiteitenVenn Hypotheken4,22 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 10 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG, met een marktwaarde van 100%.
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  72 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken: zeker van de laagste rente!

Een hypotheek afsluiten en je hypotheekrente 10 jaar vastzetten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. Natuurlijk wil je ook niet te veel betalen voor je hypotheek. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente 10 jaar vast is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. Wij vergelijken 100% onafhankelijk de actuele rente en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste hypotheek 10 jaar vast voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Is mijn hypotheekrente 10 jaar vastzetten verstandig?

Voor je een keuze maakt, moet je eerst weten of een rentevaste periode van 10 jaar voor jouw verstandig is. Je hebt met een hypotheekrente van 10 jaar vast 10 jaar lang zekerheid over de maandlasten van je hypotheek. Dat is vooral fijn als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt en/of minder gaat werken.

Wil je voor een langere periode zekerheid of kun je je een stijging van je maandlasten echt niet permitteren? Dan is een langere rentevaste periode voor jou nóg verstandiger! Vergelijk hier de rente 20 jaar vast en de rente 30 jaar vast.

Een lange rentevaste periode heeft echter ook een groot nadeel. Als je je hypotheekrente 10 jaar vastzet, kun je tijdens die periode van 10 jaar niet zomaar iets veranderen aan je hypotheek. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boete aan de bank voor het ‘openbreken’ van je rentevaste periode.

Kies dus alleen voor een hypotheekrente die 10 jaar vaststaat als je zeker weet dat je in die tijd niets meer wilt veranderen aan je hypotheek. Controleer daarnaast altijd goed of je je hypotheek mag meeverhuizen als je binnen deze 10 jaar verhuist. Als dit niet mag, moet je soms een hoge boete betalen wanneer je toch binnen deze 10 jaar verhuist.

Tip! Liever een hypotheekrente met wat meer flexibiliteit? Dan is een kortere renteperiode, zoals 1 of 5 jaar vast waarschijnlijk een betere keuze. Vergelijk direct de rente voor deze periodes:

Wat zijn de gevolgen van 10 jaar vast voor je hypotheekrentetarief?

Hoelang je je hypotheekrente vastzet, beïnvloedt het hypotheekrentetarief dat je betaalt. Hoe langer je je hypotheekrente vastzet, hoe hoger de rente. De hypotheekrente voor 10 jaar is dus hoger dan de hypotheekrente voor 5 jaar, maar wel lager dan de rente 15 jaar vast.

In je hypotheekrente vergelijking tonen we je de actuele hypotheekrente bij de rentevaste periode die je gekozen hebt, in dit geval 10 jaar vast. Als je bij de filters de rentevaste periode aanpast, zie je direct wat de gevolgen zijn voor de hypotheekrentetarieven.

Houd bij je keuze voor een rentevaste periode ook rekening met de hypotheekrente verwachting voor de toekomst. Als de hypotheekrentes namelijk dalen en je hypotheek staat 10 jaar vast, dan profiteer je niet van de lagere rentes. Aan de andere kant: als de hypotheekrente nu laag is en de komende jaren stijgt, profiteer je wel 10 jaar lang van een lage hypotheekrente als je je hypotheekrente nu 10 jaar vastzet. Laat je dus door een hypotheekadviseur adviseren over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 10 jaar vast of niet.

Hypotheekrente 10 jaar vast berekenen met 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente 10 jaar vast bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

 1. Kies je hypotheekvorm
 2. Geef aan dat je een rentevaste periode van 10 jaar wilt
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit wat deze keuzes inhouden en hoe je zelf een goede keuze maakt.

Kies de hypotheekvorm bij je hypotheekrente voor 10 jaar

Je hebt bij je hypotheek voor 10 jaar vast de keuze uit drie hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Voor starters zijn alleen de eerste twee vormen mogelijk. Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek namelijk alleen nog aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. De annuïteitenhypotheek rente en de lineaire hypotheek rente zijn bij de bank meestal exact gelijk voor 10 jaar vast. Het verschil zit in hoe je maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je hypotheek.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Je maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente betaal je over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd is het aandeel hypotheekrente van je maandbedrag dus relatief hoog en betaal je weinig aan aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je juist relatief weinig rente en veel aflossing.

Je mag de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je hypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Je maandbedrag bestaat uit deze vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente. Ook hier geldt dat je de hypotheekrente betaalt over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin betaal je dus veel rente en dat wordt steeds minder. Het totale bedrag dat je aan de bank betaalt, wordt dus elke maand lager. Houd er rekening mee dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog zijn. Dat moet je wel kunnen betalen.

Lees hier meer informatie over welke hypotheek het beste bij je past: Annuïteit of lineair.

Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al aangeeft, los je met deze hypotheek niets af tijdens de looptijd. Je betaalt alleen hypotheekrente. De hypotheekschuld blijft dus de hele looptijd even hoog. De hypotheekrente aflossingsvrij is bij een bank meestal hoger dan het hypotheekrentetarief voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico. Omdat je niet aflost op je hypotheek, is de kans groot dat de woning bij verkoop niet genoeg opbrengt om je hypotheek volledig terug te betalen als je huis in waarde daalt.

Als je je aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Dit is dus tijdens de looptijd heel voordelig. Maar aan het einde van de looptijd of wanneer je je huis verkoopt, moet je de hele hypotheek aflossen. Daar moet je dan wel genoeg geld voor hebben.

Laagste hypotheekrente 10 jaar vast met NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je hypotheekrente. Hierdoor is de hypotheekrente NHG bij 10 jaar vast goedkoper dan de hypotheekrentes bij 10 jaar vast zonder NHG. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 10 jaar vast

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Banken bepalen de hypotheekrente zonder NHG op basis van de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan betaal je een lagere hypotheekrente bij 10 jaar vast.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente 10 jaar met NHG vaak goedkoper. Leen je minder, dan is een hypotheek 10 jaar vast zonder NHG voor jou voordeliger.

Laagste hypotheekrente 10 jaar vast gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente voor 10 jaar vast gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Heb je een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten