Hoe werkt een hypotheekofferte aanvragen?
Als je in je zoektocht naar een hypotheek een keuze hebt gemaakt voor één of enkele hypotheken, is de eerste stap een hypotheekofferte aanvragen. Je ontvangt dan een renteaanbod van de bank. Hierin staat tegen welke hypotheekrente en voorwaarden de bank je de hypotheek aanbiedt. Wanneer je met het aanbod akkoord gaat, onderteken je dit en vraag je een definitieve hypotheekofferte aan.
De hypotheekofferte aanvragen doe je vaak niet zelf. Meestal zal je hypotheekadviseur voor jou één of meerdere hypotheekoffertes aanvragen. Je moet hiervoor een aantal documenten aanleveren. In het artikel ‘Welke documenten nodig voor hypotheek?’ zie je welke documenten dat zijn.
Hoelang duurt goedkeuring hypotheekofferte?
Het renteaanbod van de bank ontvang je meestal binnen 1 tot 3 werkdagen. Je hebt vervolgens 2 weken de tijd om dit te ondertekenen en alle documenten aan te leveren. Dit doe je dus alleen als je akkoord bent met het renteaanbod. Als je de hypotheek niet wilt aanvragen, hoef je niets te doen. Het renteaanbod vervalt vanzelf na 2 weken.
Zodra de hypotheekverstrekker het getekende renteaanbod en documenten heeft ontvangen, beoordeelt deze al je gegevens. Als alles akkoord is, ontvang je de definitieve offerte. De goedkeuring voor de hypotheekofferte duurt 1 tot 4 weken. Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie. Wanneer je ondernemer bent, duurt de beoordeling door de hypotheekverstrekker meestal langer dan wanneer je in loondienst bent.
Definitieve offerte hypotheek, waarop letten?
Je definitieve hypotheekofferte is een flink document. Op de website van de Belastingdienst vind je een voorbeeld hypotheekofferte. Hiermee krijg je een beeld van wat voor document je kunt verwachten. Bij elke hypotheekverstrekker ziet de offerte er echter een beetje anders uit.
Het is belangrijk dat je de hypotheekofferte goed doorneemt samen met je adviseur. Controleer in elk geval of alle informatie in de offerte klopt, zoals:
- Je persoonsgegevens (en die van je partner)
- Het hypotheekbedrag
- De hypotheekvorm
- Je rentevaste periode
- De looptijd van de hypotheek
- Als je gekozen hebt voor NHG, de NHG clausule
- De afgesproken hypotheekrente
- Je maandlasten
- Eventuele verzekeringen die je bij de hypotheek afsluit
- Het adres van de te kopen woning
- De datum van de overdacht van de woning
Daarnaast staan er in de hypotheekofferte enkele belangrijke voorwaarden om op te letten:
- De geldigheid van de hypotheekofferte
- Hoeveel je boetevrij mag aflossen
- Of je de hypotheek mag meenemen bij verhuizen
Als alles in orde is, onderteken je de offerte. Dit moet binnen 2 weken na ontvangst. Zodra je dit hebt gedaan, gaat de geldigheid van de hypotheekofferte in. Meestal is dit 3 of 4 maanden. Binnen die periode moet de sleuteloverdracht en het ondertekenen van de hypotheek- en koopakte bij de notaris plaatsvinden. Meer hierover lees je in het artikel ‘Geldigheid hypotheekofferte’.
Kosten offerte hypotheek
Aan de hypotheekofferte zelf zitten geen kosten. Je krijgt echter wel te maken met verschillende kosten voor het proces rondom de hypotheekofferte. Je betaalt bijvoorbeeld:
- Advieskosten aan je hypotheekadviseur
- Taxatiekosten (je hebt een taxatierapport van de woning nodig, om de hypotheekofferte aan te vragen)
- Afsluitkosten aan de bank, als je de hypotheek uiteindelijk afsluit
- Borgtochtprovisie, als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit
- Notariskosten om de hypotheekakte en koopakte officieel te laten inschrijven
Daarnaast krijg je te maken met kosten als je de hypotheekofferte verlengt of annuleert. Lukt het je niet om binnen de geldigheidstermijn van de hypotheekofferte de sleuteloverdracht te regelen? Dan kun je de hypotheekofferte vaak verlengen. Hiervoor betaal je meestal bereidstellingsprovisie. Als je de hypotheekofferte annuleert en dus helemaal afziet van de hypotheek, betaal je vaak annuleringskosten.
Bijna alle kosten die je hier ziet, zijn aftrekbaar van de belasting. Alleen annuleringskosten mag je niet aftrekken.
Conclusie hypotheekofferte aanvragen
De hypotheekofferte aanvragen doet je hypotheekadviseur meestal voor je. Hij vraagt eerst een renteaanbod aan bij één of meerdere hypotheekverstrekkers. Als je hieruit de hypotheek hebt gekozen die je wilt aanvragen, onderteken je het aanbod en gaat de adviseur de definitieve hypotheekofferte aanvragen. Het is belangrijk dat je de definitieve hypotheekofferte vervolgens goed controleert. Als alles in orde is, onderteken je de offerte voor de hypotheek. Je hebt de hypotheek dan definitief aangevraagd.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheek overzicht van Nederland. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden en rentes voor jouw persoonlijke situatie. Als je vervolgens een offerte aanvraagt, brengen wij je gratis en vrijblijvend in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Hypotheekrente vergelijken- Hypotheek oversluiten, waarop letten?
- Hoe werkt hypotheek voor tweede huis?
- Waar krijg ik onafhankelijk hypotheekadvies?
- Wat is een execution only hypotheek?
- Hoelang is hypotheekofferte geldig en kun je dit verlengen?
- Welke documenten nodig voor hypotheek?
- Hoe werkt hypotheekrente bij nieuwbouw?
- Welke hypotheekverstrekkers zijn er in Nederland?
- Is je bestaande hypotheek verhogen verstandig?
- Kan ik in Nederland een hypotheek voor een huis in het buitenland afsluiten?
- Hoe werkt een hypotheek voor bouwgrond?
- Hoe werkt een hypotheek voor een recreatiewoning?
- Wat zijn afsluitkosten voor een hypotheek?
- Wat is de invloed van een studieschuld op je hypotheek?
- Kan ik mijn hypotheekrente meenemen bij verhuizing?
- Kan je je huurinkomsten meenemen voor een hypotheek of lening?