Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheek aanvragen

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over online hypotheek aanvragen

Meer weten over een hypotheek aanvragen? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.  Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Hoe werkt een hypotheek aanvragen?

Om online een hypotheek aan te vragen, doorloop je een aantal stappen:

 1. Oriënteer je op de verschillende mogelijkheden
 2. Vraag gratis een eerste hypotheekgesprek aan bij een adviseur
 3. De adviseur vraagt enkele hypotheekoffertes op
 4. Onderteken de offerte van je keuze
 5. Schrijf de hypotheekakte en koopakte in bij de notaris

Op deze pagina vertellen we je uitgebreid wat deze stappen inhouden en waar je op moet letten.

Hoelang duurt een hypotheek aanvragen?

Hoelang je hypotheekaanvraag duurt, hangt af van de hypotheekverstrekker en je persoonlijke situatie. Gemiddeld duurt het hele aanvraagproces voor een hypotheek 4 tot 8 weken.

Welke documenten heb ik nodig voor een hypotheekaanvraag?

Als je een afspraak maakt voor het adviesgesprek, vraagt de adviseur je alvast enkele documenten mee te nemen, zoals je loonstrook en rekeningafschriften. Vervolgens heb je een werkgeversverklaring nodig en een kopie van je legitimatiebewijs als je uiteindelijk hypotheekoffertes aanvraagt. Meer weten over welke documenten je allemaal nodig hebt? Lees dan dit artikel: Welke documenten nodig voor hypotheek?

Wat kost een hypotheek aanvragen?

Voor het aanvragen van een hypotheek betaal je afsluitkosten en advieskosten. Vroeger waren die kosten verwerkt in je hypotheekrente, maar dat mag niet meer. Je betaalt deze kosten dus apart. De afsluitkosten zijn meestal een paar honderd euro. De afsluitkosten verschillen per hypotheekverstrekker en bemiddelaar. Informeer hiernaar voordat je een hypotheek afsluit. De advieskosten betaal je aan je adviseur en zijn meestal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je hypotheekadviseur kan je een indicatie geven van de kosten.

Kan ik ook zelf online een hypotheek aanvragen, zonder adviseur?

Sommige hypotheekverstrekkers bieden je de mogelijkheid om zonder advies zelf een hypotheek aan te vragen. Zo’n hypotheek zonder advies heet een execution only hypotheek. Omdat een hypotheek een complex product is, raden wij je echter aan om de hypotheek via een adviseur af te sluiten. Je gaat immers voor 30 jaar een financiële verplichting aan die grote invloed heeft op je financiële situatie. Een hypotheekadviseur helpt je bij deze beslissing, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Waar moet ik op letten als ik offertes voor een hypotheek aanvraag?

Laat je adviseur altijd meerdere hypotheekoffertes aanvragen bij verschillende hypotheekverstrekkers. Let vervolgens in de hypotheekoffertes goed op welke rente je gaat betalen, wat je maandbedrag wordt en de geldigheid van de hypotheekofferte. Hier vind je een uitgebreid overzicht van hoe een hypotheekofferte aanvragen werkt en waar je op moet letten: Hypotheekofferte aanvragen.

Waarom je hypotheek aanvragen via Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele hypotheekrentes. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden en weet je zeker dat je de laagste rente vindt. Vervolgens vraag je eenvoudig online een offerte en een adviesgesprek aan. Direct hypotheekrente vergelijken >>

Top 5 laagste hypotheekrente aanvragen

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 1 jaar op een rij gezet. Direct weten bij welke bank jij de goedkoopste hypotheekrente kunt aanvragen? Maak een persoonlijke vergelijking >>

1 jaar rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu4,14 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,15 %
AnnuiteitenAegon4,24 %
AnnuiteitenNationale-Nederlanden4,39 %
AnnuiteitenRobuust Hypotheken4,48 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 1 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek met NHG.
1 jaar rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu4,60 %
AnnuiteitenAegon4,61 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,65 %
AnnuiteitenHypotrust4,80 %
AnnuiteitenRobuust Hypotheken4,82 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 1 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG, met een marktwaarde van 100%
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hypotheek aanvragen: zeker van de beste hypotheek!

Online een hypotheek aanvragen doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente is een vergelijking op Rente.nl een goed startpunt. Rente vergelijken doe je op Rente.nl 100% onafhankelijk. Wij vergelijken de actuele hypotheekrentes en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we je het meest complete overzicht van Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente voor jouw wensen! Vervolgens kun je direct vrijblijvend een offerte en adviesgesprek aanvragen.

Waarom vergelijken voor een hypotheekaanvraag?

De rente voor je hypotheek vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een hypotheek aanvraagt.

Online hypotheek aanvragen in 5 stappen

Het proces van een hypotheekaanvraag begint dus met vergelijken. Zo krijg je alvast een goed beeld van je mogelijkheden. Bij een hypotheek aanvragen komt echter nog veel meer kijken. Hier lees je welke stappen je doorloopt tijdens je hypotheekaanvraag en waar je op moet letten. Je doorloopt tijdens de aanvraag voor een hypothecaire lening deze stappen:

 1. Oriënteer je op je mogelijkheden
 2. Bespreek je mogelijkheden met een adviseur
 3. De adviseur vraagt offertes aan
 4. Onderteken de offerte van je keuze
 5. Schrijf de hypotheekakte in bij de notaris

1. Oriënteer je voor je hypotheekaanvraag

Voor je een woning gaat zoeken en hypotheek aanvraagt, is het verstandig je te oriënteren op je mogelijkheden. Denk hierbij ook alvast na over enkele belangrijke keuzes, zoals je hypotheekvorm, rentevaste periode en of je een hypotheek met NHG wilt. Je maakt hiervoor tijdens je vergelijking op Rente.nl alvast enkele keuzes. In de hovers bij de vragen helpen we je met alle informatie die nodig is om deze keuzes goed te maken. Daarnaast kun je je keuzes altijd aanpassen in filters bij het hypotheekrenteoverzicht, zodat je meteen ziet wat de invloed is op de rente voor je hypotheek.

2. Hypotheekgesprek aanvragen bij een adviseur

Als je na je vergelijking op Rente.nl een beeld van je mogelijkheden hebt, vraag je eenvoudig één of meerdere hypotheekoffertes aan. Wij sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee wij samenwerken. Deze neemt vervolgens contact met je op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek.

Besluit je uiteindelijk met de hypotheekadviseur verder te gaan, dan volgt een uitgebreid adviesgesprek. Dit deel van het hypotheek aanvragen proces start meestal pas als je een geaccepteerd bod op een woning hebt gedaan. In het hypotheekgesprek ga je dieper in op je financiële situatie en welke hypotheken voor jou het meest geschikt zijn. Verder komen zaken aan bod die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren. In het artikel Onafhankelijk hypotheekadvies lees je meer over het adviestraject en waarom dit belangrijk is.

3. Offertes voor een hypotheek aanvragen

Op basis van het adviesgesprek zal de adviseur enkele voorlopige offertes voor verschillende hypotheken aanvragen. Hiervoor heeft de adviseur enkele documenten van je nodig, zoals:

 • Recente loonstrookjes
 • Een werkgeversverklaring of intentieverklaring van je werkgever
 • Recente rekeningafschriften van je betaal- en spaarrekeningen
 • Een overzicht van eventuele andere leningen / je studieschuld
 • De koopakte, als je die al hebt

De offerte is een rentevoorstel van de bank. Hier staat dus op tegen welke rente en voorwaarden de bank je de hypotheek wil verstrekken. Controleer de offertes goed voor je definitief een hypotheek aanvraagt. In het artikel Hypotheekofferte aanvragen lees je waar je allemaal op moet letten.

4. Onderteken de offerte voor je hypotheekaanvraag

Je hypotheekaanvraag is pas definitief als je de offerte ondertekend hebt teruggestuurd. De bank of hypotheekverstrekker controleert nog een keer opnieuw al je gegevens en aangeleverde documenten. Als alles in orde is, stuurt de hypotheekverstrekker je de definitieve hypotheekofferte. Ook deze moet je natuurlijk weer goed controleren. Je hebt vervolgens meestal twee weken de tijd om deze offerte te ondertekenen. Als je dat hebt gedaan, is de hypotheek aanvraag akkoord en de aankoop van de woning definitief.

5. Hypotheekakte ondertekenen en inschrijven bij de notaris

Je hebt nu een hypothecaire lening voor je huis aangevraagd. Maar om het hele proces van je hypotheekaanvraag en de aankoop van je woning af te ronden, moet je nog langs de notaris. Bij de notaris onderteken je je hypotheekakte. Hiermee is je hypotheekovereenkomst met de bank officieel. De hypotheekakte ondertekenen bij de notaris doe je meestal tegelijk met het ondertekenen van de koopakte.

Kosten hypotheek aanvragen

Je krijgt na de ondertekening bij de notaris nog verschillende rekeningen voor de hypotheek aanvraag. Zo betaal je:

 • Aan de adviseur: advieskosten
 • Aan de hypotheekverstrekker: afsluitkosten
 • Aan de notaris: notariskosten en de inschrijfkosten voor het kadastrale register.

De hoogte van deze kosten verschillen per adviseur, hypotheekverstrekker en notaris. Alles bij elkaar gaat het echter als snel om een paar duizend euro. Vraag daarom altijd voor je met een adviseur, hypotheekverstrekker of notaris in zee gaat naar deze kosten.

Je mag de bovengenoemde kosten in het jaar dat je de hypotheek aanvraagt aftrekken van de inkomstenbelasting.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten