Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • Hulp bij verantwoorde keuze

Auto financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken Nu vanaf 3,8% rente

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor auto

Meer weten over geld lenen voor auto? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over autofinanciering. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Hoeveel mensen lenen voor een auto?

Van de mensen die een lening afsluiten, doet bijna 30% dit voor de aanschaf van een auto. Een auto financieren met een lening is de afgelopen jaren veel populairder geworden. In 2010 verstrekten banken en kredietverstrekkers nog € 847 miljoen aan leningen voor een auto. In 2018 was dit al € 1,66 miljard. Dat is dus bijna een verdubbeling.

Welke opties heb ik om mijn auto te financieren?

Heb je niet genoeg spaargeld wil je dit niet gebruiken voor een auto? Dan heb je een aantal mogelijkheden om je auto te financieren: via de bank met een persoonlijke lening, via private lease of met een lening via de dealer. Elke manier van geld lenen voor auto heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een auto?

Gemiddeld lenen mensen ongeveer € 14.000 voor een auto. Hoeveel jij maximaal verantwoord leent om je auto te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je verantwoord mag lenen. Kredietverstrekkers kijken ook naar je vaste laten. Ga je geld lenen, dan betaal je elke maand rente en aflossing op je lening. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste voor mijn autofinanciering?

Bij een lening voor je auto is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je er over wilt doen om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van het bedrag dat je elke maand kunt missen voor je autolening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Daarnaast loop je bij een lange looptijd het risico dat je nog aan het afbetalen bent, terwijl je de auto al niet meer hebt. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd bij geld lenen voor auto, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Top 5 laagste rente auto financieren

We hebben de laagste rentes per leenvorm op een rij gezet. Direct weten wat voor jouw autofinanciering de beste lening is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Persoonlijke lening
LeenbedragKredietverstrekkerLaagste rente
€ 55.000Freo3,40%
€ 55.000Nationale Nederlanden3,50%
€ 55.000BNP Paribas3,80%
€ 55.000DEFAM Premium3,80%
€ 55.000ABN AMRO4,00%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening van € 55.000 met een looptijd van 60 maanden. Naar persoonlijke lening
Doorlopend krediet
LeenbedragKredietverstrekkerLaagste rente
€ 25.000Qander4,50%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een doorlopend krediet van € 25.000 met een aflospercentage van 2%. Naar doorlopend krediet

Je ziet bij de doorlopend kredieten maar twee aanbieders. In Nederland zijn er momenteel maar twee kredietverstrekkers waar je een doorlopend krediet kunt afsluiten.

Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9,2
  40 Reviews
"Zeer tevreden" 10,0   Corine 21 januari 2022
"Goede dienstverlening" 8,0   Ano 21 januari 2022
"Zeer snelle service en afhandeling" 10,0   Mark Gloudemans 29 oktober 2021

Geld lenen voor auto

Een nieuwe of tweedehands auto kopen, maar heb je geen spaargeld hebt of wil je dit niet aanspreken? Dan is een autofinanciering een interessante optie. Je hebt verschillende mogelijkheden voor de financiering van je auto. Kopen op afbetaling bij de dealer, geld lenen voor auto bij een kredietverstrekker of privé leasen.

Elke manier van je auto financieren heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze hier voor je op een rij.

Voor- en nadelen auto financieren
Persoonlijke lening bij bankAuto op afbetaling bij dealerPrivate lease
​​​ Auto is meteen van jou​​​ Auto is pas van jou na afbetaling​​​ Auto wordt nooit van jou. je levert deze in na de leaseperiode.
​​​ Je betaalt een vast bedrag per maand​​​ Je betaalt een vast bedrag per maand​​​ Je betaalt een vast bedrag per maand
​​​ Vaste, lage rente​​​ Hogere rente dan bij de bank​​​ Tussentijds contract verbreken kost geld
​​​ Boetevrij extra aflossen bijna altijd mogelijk​​​ Extra aflossen niet mogelijk​​​ Extra betalen als je meer kilometers rijdt dan afgesproken
​​​ Onderhoud, verzekering en wegenbelasting betaal je zelf​​​ Onderhoud, verzekering en wegenbelasting betaal je zelf​​​ Geen extra kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting
​​​ Vaak geen opbouw van schadevrije jaren

Auto financieren met een persoonlijke lening

Ga je geld lenen voor auto, dan raden we je altijd een persoonlijke lening aan. Dit is ook de meest gekozen leenvorm voor een auto. Ruim 86% van de mensen die geld lenen voor een auto kiest hiervoor. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening, waarmee je de auto aanschaft. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet. Zo weet je vooraf precies wat de lening je kost.

Een andere optie van geld lenen voor auto bij een bank of kredietverstrekker is een doorlopend krediet. Deze leenvorm is niet geschikt als autokrediet, maar wel als je voor een langere periode extra geld achter de hand wilt hebben. Je bepaalt bij deze vorm van consumptief krediet zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen.

Auto financieren via dealer

Wanneer je bij de dealer bent, zie je vaak ‘mooie’ aanbiedingen om de auto in termijnen te betalen. Bijvoorbeeld tegen slechts 1% rente. Dat zijn lokkertjes! Het zijn vanaf rentes en in de praktijk betaal je nooit zo’n laag percentage. Of je krijgt te maken met een erg lange looptijd. Hierdoor betaal je alsnog te veel rente, waardoor je autofinanciering onnodig duur uitpakt. Bovendien ben je pas eigenaar van de auto als je deze helemaal hebt afbetaald. Lukt het je tussentijds niet meer om de maandtermijnen te betalen, dan wordt de auto in beslag genomen en ben je het geld dat je al betaald hebt kwijt.

Tip! Heb je toch een auto op afbetaling gekocht? Sluit de lening zo snel mogelijk over! Je lening oversluiten naar een persoonlijke lening bespaart je gemiddeld € 5.000 op de rentekosten.

Privé auto financiering via private lease

Steeds vaker kiezen mensen voor private lease om hun nieuwe auto te financieren. Dit lijkt namelijk heel mooi. Je betaalt een vast bedrag per maand en hebt verder geen kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Maar de auto is nooit écht van jou. Na de leaseperiode lever je de auto weer in. Je investeert dus geld in iets wat niet van jou wordt. Daarnaast betaal je vaak een fikse boete als je het contract tussentijds opzegt. En rijd je meer kilometers dan afgesproken? Ook dan betaal je extra.

Als je kijkt naar alle voor- en nadelen, is je auto financieren met een persoonlijke lening toch echt vaak de voordeligste. Hieronder leggen we je verder uit hoe geld lenen voor auto werkt en waarop je moet letten.

Direct de goedkoopste en beste persoonlijke lening voor je auto vinden? Ga dan hier je autofinanciering berekenen >>

Checklist geld lenen voor auto

Sluit je een persoonlijke lening af voor je auto, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en dat je een goede keuze maakt voor je autolening.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoeveel geld nodig voor autolening?

Bij een lening voor een nieuwe of tweedehands auto, weet je vaak al precies wat je nodig hebt. Een belangrijke vraag is wel of het gewenste leenbedrag verantwoord is voor jouw financiële situatie. Om er achter te komen hoeveel je zonder problemen leent, maak je eenvoudig een vergelijking voor je autolening. In een paar klikken zie je direct je maximale leenbedrag.

Looptijd en maandlasten autolening kiezen

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je auto terugbetaalt. Welke looptijd het beste is voor je autolening, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor je autolening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening voor je auto uiteindelijk duurder. Daarnaast loop je bij een lange looptijd het risico dat je nog aan het afbetalen bent, terwijl je de auto al niet meer hebt. Wil je geld lenen voor auto? Kies dan dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip! Houd bij de keuze voor je maandelijkse aflossing ook rekening met de extra kosten voor je nieuwe auto, zoals de verzekering, benzine en wegenbelasting. Je auto goed én goedkoop verzekeren? Ga dan online je autoverzekering vergelijken en vind de verzekering met de laagste premie voor jouw auto.

Laagste rente lening auto

Bij je keuze voor de goedkoopste autolening is de rente het belangrijkste. Dit bepaalt namelijk hoeveel de autolening je kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste lening voor een auto heeft.

Extra boetevrij aflossen op autolening

Staar je echter niet geheel blind op de goedkoopste autofinanciering. Ook de voorwaarden zijn van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Er zijn echter een paar kredietverstrekkers waarbij je wel extra kosten betaalt als je eerder wilt aflossen. Kortom, hier moet je toch even goed op letten.

Zeker bij een lening voor een auto loont het om tijdens de looptijd extra af te lossen. Je auto wordt namelijk steeds minder waard. Dat heet afschrijving. Vooral het eerste jaar daalt de waarde hard. Door in dit jaar extra af te lossen op je autolening, zorg je dat de hoogte van je lening gelijk blijft met de waarde van je auto. Als je de auto binnen de looptijd van de lening verkoopt, dan los je makkelijker de rest van de autolening af met het bedrag wat je voor de auto krijgt.

Autolening met overlijdensrisicoverzekering of niet?

Geld lenen voor auto? Bij sommige autofinancieringen krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening voor je auto deels kwijt. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wél extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor auto afsluiten

Heb je de autofinanciering van je keuze gevonden, dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tarieven geld lenen voor auto in beeld

Als je een lening voor een auto afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 3,40% en maximaal 9,50%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 3,40% tot 9,50%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.5008,90%9,50%1120
€ 25.0003,60%8,00%1144
€ 50.0003,40%6,50%1144
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.5008,90%60€ 3.082
€ 25.0003,60%60€ 27.316
€ 50.0003,40%60€ 54.371

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal -% en maximaal 6,6%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.0006,60%6,60%1240
€ 25.0004,50%4,50%1240
€ --%-%--
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.0006,6%59€ 5.832
€ 25.0004,50%56€ 27.674
€ --%-€ -
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten