Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Auto financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor auto

Meer weten over geld lenen voor auto? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over autofinanciering. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Waarom geld lenen voor een auto?

Een nieuwe auto kost je flink wat geld, zeker in Nederland. Zelfs als je kiest voor een tweedehands auto, ben je steeds meer geld kwijt. Heb je niet genoeg spaargeld voor die nieuwe of tweedehands auto? Dan is geld lenen  voor je auto een prima optie. Maar dat wil je natuurlijk wel veilig en verantwoord doen. Op deze pagina lees je waar je allemaal op moet letten.

Hoe werkt geld lenen voor een auto?

Geld lenen voor een auto doe je meestal met een persoonlijke lening. As je zo’n lening afsluit, ontvang je in één keer het geldbedrag op je betaalrekening. Daarmee koop je de auto. Vervolgens moet je het geleende geld natuurlijk terugbetalen, met rente. Je betaalt daarvoor elke maand een vast bedrag aan de kredietverstrekker. Dit bedrag is precies zo hoog dat je aan het einde van de looptijd van de lening de het leenbedrag en de verschuldigde rente hebt betaald. Omdat de rente, het maandbedrag en de looptijd vast staan, weet je precies wat de lening je elke maand kost en wanneer je klaar bent met aflossen.

Wat kost een lening voor een auto?

Hoeveel geld een autolening precies kost, is voor iedereen verschillend. De rentes voor autoleningen hangen namelijk af van hoeveel geld je leent, de looptijd van de lening en hoe groot de kredietverstrekker het risico acht dat je de lening voor je auto niet kunt terugbetalen. Op Rente.nl vul je eerst je wensen voor de lening in. Vervolgens vergelijk je enkel autoleningen die passen bij jouw wensen. Je ziet direct welke kredietverstrekker de laagst rente heeft voor jou. Zo vind je altijd de goedkoopste lening voor je nieuwe auto en kun je eenvoudig online deze lening aanvragen.

Kan ik beter leasen of geld lenen voor een auto?

Als je niet genoeg spaargeld hebt, kun je in plaats van geld lenen ook de auto leasen. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil daarvoor rij je in een nieuwe auto en betaalt de leasemaatschappij de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Als je een auto koopt met een lening, moet je die kosten voor de auto zelf betalen. Daar staat tegenover dat de auto meteen van jou is en je niet vast zit aan een meerjarig contract met de leasemaatschappij.


Welke van de twee opties voor jou goedkoper is, hangt erg af van je situatie. Meer hierover lees je in het artikel Leasen of lenen.

Laagste rente auto financieren

Auto financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor auto
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  76 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Geld lenen voor auto

Een nieuwe of een tweedehandse auto kost je flink wat geld en de prijzen voor auto’s worden alleen maar hoger . Als je auto aan vervanging toe is of je gewoon wat nieuws wilt, heb je hiervoor misschien niet genoeg spaargeld. Een autofinanciering is dan een interessante optie.

Je hebt voor de financiering van je auto verschillende opties: geld lenen bij een kredietverstrekker, de auto leasen of een financiering afsluiten bij de dealer. In het overzicht hieronder zie je de belangrijkste voor- en nadelen per optie.

Voor- en nadelen auto financieren
Persoonlijke lening bij bankAuto op afbetaling bij dealerPrivate lease
​​​ Auto is meteen van jou​​​ Auto is pas van jou na afbetaling​​​ Auto wordt nooit van jou. je levert deze in na de leaseperiode.
​​​ Je betaalt een vast bedrag per maand​​​ Je betaalt een vast bedrag per maand​​​ Je betaalt een vast bedrag per maand
​​​ Vaste, lage rente​​​ Hogere rente dan bij de bank​​​ Tussentijds contract verbreken kost geld
​​​ Boetevrij extra aflossen bijna altijd mogelijk​​​ Extra aflossen niet mogelijk​​​ Extra betalen als je meer kilometers rijdt dan afgesproken
​​​ Onderhoud, verzekering en wegenbelasting betaal je zelf​​​ Onderhoud, verzekering en wegenbelasting betaal je zelf​​​ Geen extra kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting
​​​ Vaak geen opbouw van schadevrije jaren

Auto financieren met een persoonlijke lening

Wij raden je voor de financiering van je auto een persoonlijke lening aan. Je leent hiermee in één keer het hele bedrag om de auto te betalen. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. Hoelang je over het terugbetalen doet, staat van tevoren vast. Zo weet je precies wat de lening kost en wanneer je klaar bent met aflossen.

Bovendien kies je zelf bij welke kredietverstrekker je de lening afsluit. Door goed te vergelijken kun je dus zelf de goedkoopste en beste lening voor jouw auto kiezen.

Goed om te weten! Als je kiest voor een tweedehands auto, is de persoonlijke lening bijna altijd de voordeligste optie.

Auto financieren via dealer

Financier je de auto via een dealer? Dan heb je geen keuze. De dealer werkt meestal samen met één kredietverstrekker of financieringsmaatschappij. Met dat aanbod moet je het dan doen. Daar komt bij dat de rentes voor een autofinanciering van de dealer vaak hoger zijn dan wanneer je zelf rechtstreeks bij een kredietverstrekker leent.

Tip! Heb je toch een auto op afbetaling gekocht? Sluit de lening zo snel mogelijk over! Je lening oversluiten naar een persoonlijke lening bespaart je gemiddeld € 5.000 op de rentekosten.

Privé auto financiering via private lease

Steeds meer mensen kiezen voor private lease bij de aanschaf van een nieuwe auto. Dat is ook best aantrekkelijk: je betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en in ruil daarvoor rijd je in een gloednieuwe auto. Bovendien betaalt de leasemaatschappij je autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Toch hoeft private leasen niet de voordeligste optie te zijn. Zeker als je al wat ouder bent en veel schadevrije jaren hebt, kun je beter bij een kredietverstrekker lenen voor de auto en zelf een autoverzekering afsluiten.

Daarnaast zit je bij private lease vast aan een contract waar je niet zomaar onderuit kunt. Als je bijvoorbeeld werkloos wordt en het leasebedrag niet meer kunt betalen, mag je het contract niet zomaar opzeggen. Je betaalt dan een flinke boete voor het afkopen van het contract. Meer over alle voor- en nadelen lees je in het artikel Leasen of lenen.

Direct de goedkoopste en beste persoonlijke lening voor je auto vinden? Ga dan hier je autofinanciering berekenen >>

4 tips bij geld lenen voor auto

Ga je geld lenen voor je auto met een consumptief krediet bij een kredietverstrekker? Dan is het natuurlijk belangrijk om dat veilig en verantwoord te doen. We geven je 4 tips waarmee je altijd een goede en verstandige keuze maakt.

1. Hoeveel geld lenen voor een auto?

Als je een auto op het oog hebt, weet je vrij precies hoeveel geld je nodig hebt. Je hoeft dan alleen te kijken wat de auto kost en hoeveel je eventueel nog wilt betalen met je spaargeld. De rest moet je lenen. De volgende vraag is of je dat bedrag ook verantwoord kan lenen. Kredietverstrekkers lenen je namelijk nooit meer geld dan verantwoord is met jouw inkomen en vaste lasten. Ze kijken hoeveel je elke maand over hebt om de lening te betalen en bepalen op basis daarvan hoeveel je maximaal mag lenen. Meer hierover lees je op de pagina: Hoeveel kan ik lenen? 

Let op! We raden je aan om niet maximaal te lenen. Het is verstandiger om een auto uit te zoeken waarvoor je niet maximaal hoeft te lenen. Dan is de kans groter dat je ook bij een financiële tegenvaller nog gewoon je lening kunt blijven betalen.

2. Juiste looptijd voor lening auto

Ga je een lening afsluiten voor de auto? Dan kies je zelf hoelang je erover wilt doen om de autolening terug te betalen. Dit heet de looptijd. Het lijkt misschien interessant om een zo lang mogelijke looptijd te kiezen. Dan wordt het bedrag dat je moet terugbetalen over meer maanden uitgesmeerd en betaal je dus minder per maand. Maar je betaalt bij een lange looptijd ook lang rente. Hierdoor is je totale lening duurder dan wanneer je een kortere looptijd kiest. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je kunt betalen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Tip! Houd naast de maandlasten ook rekening met hoelang je in de auto verwacht te rijden. Wil je maximaal 5 jaar in de auto rijden? Leen dan ook niet langer dan 5 jaar. Anders ben je nog aan het afbetalen terwijl je alweer een nieuwe auto wilt kopen.

3. Extra aflossen op autofinanciering 

Auto’s dalen zeker de eerste jaren snel in waarde. Het is daarom slim om in de eerste jaren wat extra af te lossen op je lening. Zo kun je het openstaande leenbedrag gelijk houden aan de waarde van je auto. Je hebt dan de zekerheid dat wanneer je de auto verkoopt je er genoeg geld voor krijgt om de rest van je lening te aflossen.

Goed om te weten! Tussentijds extra aflossen is bij bijna elke persoonlijke lening gratis. Check voor de zekerheid wel even de voorwaarden van je lening.

4. Lenen voor auto? Verzeker je auto all risk!

Koop je een nieuwe auto met een lening? Dan moet je die natuurlijk ook verzekeren. Kies altijd een all risk verzekering als je een lening afsluit voor de auto. Met die dekking weet je namelijk zeker dat als de gestolen wordt of bij een ongeluk door je eigen schuld total loss raakt, je genoeg geld krijgt om de lening (grotendeels) mee af te betalen. Anders loop je het risico dat je geen auto meer hebt, maar nog wel elke maand moet betalen voor de lening.

Tarieven geld lenen voor auto in beeld

Als je een lening voor een auto afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten