Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Lineaire hypotheek rente

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over lineaire hypotheek en rente

Meer weten over de lineaire hypotheek en de rente bij deze hypotheekvorm? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost. Dit heet lineair aflossen. Bovenop je aflossing betaal je elke maand de hypotheekrente over het hypotheekbedrag dat open staat. Omdat je hypotheekschuld aan het begin hoog is, betaal je dus veel rente bovenop je aflossing en is het maandbedrag voor je hypotheek relatief hoog. Dit daalt elke maand steeds verder. Aan het einde van de looptijd is je lineaire hypotheek dus relatief goedkoop.

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek?

Het belangrijkste voordeel van een lineaire hypotheek is dat deze elke maand goedkoper wordt, omdat je elke maand wat minder aan rente betaalt. Daarnaast weet je met een lineaire hypotheek zeker dat je de hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal hebt afgelost. Bovendien los je met een lineaire hypotheek relatief snel af, waardoor je per saldo minder geld kwijt bent aan hypotheekrente dan bij andere hypotheekvormen.

Wat zijn de nadelen van een lineaire hypotheek?

Een groot nadeel van een lineaire hypotheek is dat je maandlasten aan het begin relatief hoog zijn. Bovenop je aflossing betaal je namelijk hypotheekrente over je lineaire hypotheek. Omdat het openstaande bedrag van je hypotheek aan het begin relatief hoog is, betaal je dus relatief veel rente bovenop je aflossing. Dat moet je wel kunnen betalen.

Voor wie is een lineaire hypotheek interessant?

De meeste starters verkiezen een annuïteitenhypotheek boven een lineaire hypotheek, omdat bij de laatste hypotheekvorm je maandlasten aan het begin relatief hoog zijn. Daar staat wel tegenover dat je maandlasten elke maand lager worden. Een lineaire hypotheek is daarom erg interessant als je verwacht in de toekomst minder inkomsten te hebben, bijvoorbeeld als je minder gaat werken.

Wat is actuele rente voor een lineaire hypotheek?

Bijna elke dag zijn er wel banken en hypotheekverstrekkers die hun rentetarieven voor een lineaire hypotheek aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrentes van het meest complete aanbod lineaire hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestanden op dit moment zijn. Lineaire hypotheek rente vergelijken >>

Welke bank heeft de laagste lineaire hypotheekrente?

Welke bank voor jou de laagste rente voor een lineaire hypotheek heeft, hangt af van:

 • Je rentevaste periode
 • Of je een hypotheek met NHG kiest
 • Hoeveel procent van je woningwaarde je leent

Door deze gegevens in te vullen op Rente.nl zie je direct welke bank voor jouw wensen de laagste rente bij een lineaire hypotheek heeft op dit moment. Omdat je op Rente.nl altijd de actuele lineaire hypotheek rentes vergelijkt van het meest complete aanbod hypotheken, weet je zeker dat de bank met de laagste hypotheekrente voor lineair voor jou ertussen staat.

Hoe wordt de rente van een lineaire hypotheek bepaald?

Banken en hypotheekverstrekkers bepalen hun lineaire hypotheekrente op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van lineaire hypotheken. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De lineaire hypotheekrentes gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de lineaire hypotheekrentes bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van lineaire hypotheken. Daarom verhogen de banken hun rentetarieven voor een lineaire hypotheek met een winstopslag.
Waarom lineaire hypotheekrente vergelijken op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete lineaire hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele hypotheekrente voor lineaire hypotheken. Zo weet je zeker dat je de laagste hypotheekrente lineaire bij jouw wensen vindt.

Top 5 laagste rente lineaire hypotheek

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor een lineaire hypotheek op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste rente voor een lineaire hypotheek is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Lineaire hypotheek rente met NHG
Hypotheekvorm Hypotheekverstrekker Rente
Lineair a.s.r. bank 0,70 %
Lineair SNS Bank 0,70 %
Lineair BLG Wonen 0,70 %
Lineair RegioBank 0,70 %
Lineair Lot Hypotheken 0,70 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrente lineair met een rentevaste periode van 1 jaar en NHG.
Lineaire hypotheek rente zonder NHG
Hypotheekvorm Hypotheekverstrekker Rente
Lineair a.s.r. bank 1,09 %
Lineair SNS Bank 1,10 %
Lineair BLG Wonen 1,10 %
Lineair RegioBank 1,10 %
Lineair Robuust Hypotheken 1,16 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrente lineair met een rentevaste periode van 1 jaar, zonder NHG, met een markwaarde van 100%
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9,3
  35 Reviews
"Zeer gebruiksvriendelijk" 10,0   Jason Loosemore 24 september 2021
"Goede service, fijn dat alles online is geregeld" 8,0   Peter 14 augustus 2021
"Gunstige rente, soepele afhandeling" 10,0   R. Tamimy 28 mei 2021

Lineaire hypotheekrente vergelijken: zeker van de laagste rente!

Een lineaire hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente bij lineair is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. De actuele rente vergelijken doe je op Rente.nl altijd 100% onafhankelijk. Wij vergelijken de rentes en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete lineaire hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente lineair voor jouw wensen!

Waarom rente lineaire hypotheek vergelijken?

De actuele lineaire hypotheekrente vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af op je openstaande hypotheekschuld. Dat heet lineair aflossen. Bovenop je vaste maandelijkse aflossing betaal je hypotheekrente over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt terugbetaald. Aan het begin betaal je dus relatief veel hypotheekrente bovenop je aflossing en dat wordt steeds minder. Hierdoor zijn je maandlasten voor een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog en aan het eind juist relatief laag.

Lineaire hypotheek en belastingaftrek

De rente die je betaalt voor je hypotheek mag je aftrekken van de belasting. Omdat je aan het begin relatief veel hypotheekrente betaalt over je lineaire hypotheek, krijg je dus ook relatief veel geld terug van de belasting. Dit wordt vervolgens elk jaar minder, omdat je steeds minder aan hypotheekrente betaalt.

Is een lineaire hypotheek voor mij interessant?

De hoge maandlasten bij een lineaire hypotheek schrikken veel mensen af. Tegenover de hoge maandlasten aan het begin staat echt dat je maandlasten steeds lager worden. Dat maakt een lineaire hypotheek interessant als je verwacht in de toekomst minder te gaan verdienen, bijvoorbeeld omdat je minder wil gaan werken.

Tip! Wil je juist liever lage maandlasten aan het begin van je hypotheek en hogere lasten aan het einde, bijvoorbeeld omdat je verwacht dat je in de toekomst meer gaat verdienen? Dan is een annuïteitenhypotheek voor jou geschikter. Lees er hier meer over en vergelijk direct de actuele rentes: Annuïteitenhypotheek rente.

Heeft een lineaire hypotheek de laagste rente?

Bij vrijwel elke bank hebben annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken de laagste hypotheekrentetarieven. Doordat je bij deze hypotheekvormen elke maand aflost en je hypotheeksom steeds lager wordt, loopt de bank het minste risico dat je huis bij een eventuele verkoop niet genoeg opbrengt om de openstaande hypotheekschuld te betalen. Daarom zijn de hypotheekrentes bij een lineaire hypotheek lager dan bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek rente.

Laagste lineaire hypotheek rente met 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente lineair bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

 1. Geef aan dat je een lineaire hypotheek wilt
 2. Kies je rentevaste periode
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je zelf een goede keuze maakt voor de rentevaste periode, NHG en het percentage van de woningwaarde dat je leent.

Laagste rente lineair kiezen per rentevaste periode

Je rentevaste periode is het aantal jaren dat je de hypotheekrente van je lineaire hypotheek vastzet. Dit betekent dat je voor die periode precies weet hoeveel je hypotheek elke maand kost. Aan die zekerheid hangt echter ook een prijskaartje. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger namelijk de rentetarieven voor je lineaire hypotheek. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen rentevaste periodes zijn 1, 5, 10 of 20 jaar. Bekijk hier direct de actuele hypotheekrente lineair voor deze en andere veelgekozen rentevaste periodes:

Laagste rente lineaire hypotheek bij korte rentevaste periode (tot 5 jaar)

Met een korte rentevaste periode profiteer je van de laagste rentetarieven voor je lineaire hypotheek. Je hebt dan wel minder zekerheid over je maandlasten op de lange termijn. Na je rentevaste periode kan je hypotheekrente namelijk ineens omhoog gaan. Kies dus alleen voor een korte rentevaste periode als je een eventuele stijging in de maandlasten van je lineaire hypotheek kunt betalen. Verder is een korte rentevaste periode interessant als je verwacht maar een paar jaar in de woning te wonen.

Langer zekerheid tegen een hogere lineaire rente

Kun je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet permitteren? Dan wil je waarschijnlijk langere tijd zekerheid over je maandlasten. Je lineaire hypotheek vastzetten voor een langere periode is in dat geval verstandig. Dit is ook een goede keuze als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt en/of minder gaat werken.

Let op! Controleer altijd of je de hypotheek mee mag verhuizen naar een nieuwe woning. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, moet je soms een hoge boete betalen.

Tip! Bij de keuze voor het lang of kort vastzetten van je lineaire hypotheekrente speelt ook een rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als je namelijk een lange rentevaste periode kiest en de rentes dalen, dan profiteer je daar niet van. Maar als je kiest voor een korte rentevaste periode en de rentes stijgen, krijg je ineens hogere maandlasten na je rentevaste periode. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt.

Lineaire hypotheek met variabele rente

In plaats van de hypotheekrente voor je lineaire hypotheek vastzetten, kun je ook een variabele hypotheekrente kiezen. Het voordeel is dat je nergens aan vastzit. Je mag elke maand zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt voor je lineaire hypotheek elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente bij je lineaire hypotheek.

Lees hier meer informatie over je hypotheekrente vastzetten of niet.

Lagere hypotheekrente lineair bij NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je lineaire hypotheekrente. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG rente mag in 2021 maximaal € 325.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente lineaire hypotheek

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Banken bepalen de lineaire hypotheekrente zonder NHG op basis van de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank en hoe hoger dus je hypotheekrente wordt. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je lineaire hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan betaal je een lagere hypotheekrente voor je lineaire hypotheek.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente lineaire met NHG vaak goedkoper. Leen je minder, dan is een lineaire hypotheek zonder NHG voor jou voordeliger.

Laagste lineaire rente gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente voor je lineaire hypotheek gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Waarom lineaire hypotheek rente vergelijken op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete en actuele hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de laagste rente voor jouw lineaire hypotheek. Profiteer met Rente.nl van de volgende voordelen:

100% onafhankelijk hypotheekrente lineair vergelijken

Rente.nl is geen onderdeel van een bank of andere financiële partij. Deze partijen hebben dus ook geen invloed op onze vergelijkingen. Daarom is je lineaire hypotheek rente vergelijking op Rente.nl volledig objectief en onafhankelijk. Je vindt altijd direct de laagste rente voor je lineaire hypotheek. Hypotheekverstrekkers, intermediairs en banken beïnvloeden op geen enkele wijze de volgorde van de resultaten die je ziet. Zo ben je altijd zeker van een 100% onafhankelijke vergelijking.

De meest complete hypotheekrente lineair vergelijking

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Je vergelijkt op Rente.nl meer dan 45 hypotheken van ruim 30 hypotheekverstrekkers. Zo weet je zeker dat je de laagste rente van Nederland vindt voor je lineaire hypotheek.

Dit betekent ook dat je hypotheekverstrekkers ziet die je misschien nog niet kent. Alle hypotheekverstrekkers op Rente.nl zijn echter volledig betrouwbaar. Ze hebben allemaal een vergunning van de AFM. Zo maak je zeker een veilige en verstandige keuze!

Actuele lineaire hypotheek rentes en voorwaarden

Op Rente.nl vergelijk je altijd actuele rentes en voorwaarden van lineaire hypotheken. Dit garanderen we door samen te werken met dataleverancier Moneyview en verschillende financiële instellingen in Nederland. Zo tonen wij dus altijd de actuele rentes in onze lineaire hypotheek rente vergelijking.

Verantwoording lineaire hypotheek rente vergelijken Rente.nl

Op Rente.nl zijn we transparant. Over hypotheken en de verschillende hypotheekverstrekkers, maar natuurlijk ook over ons zelf. Daarom vind je hier informatie over hoe wij verdienen, welke vergunningen wij hebben en hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Hoe wij verdienen

Op Rente.nl vergelijk je gratis en vrijblijvend hypoheken. Dit zal ook altijd zo blijven. Wij ontvangen een vaste vergoeding van een aanbieder of tussenpersoon als je via Rente.nl daar een product afsluit. De hoogte van deze vergoeding verschilt per product en aanbieder. Deze vergoeding beïnvloedt op geen enkele wijze de hypotheken en de volgorde die je ziet in ons overzicht.

AFM, Kifid en KVK

Rente.nl is onderdeel van Geld.nl B.V.. Geld.nl heeft een AFM vergunning onder nummer: 12039914. Dit betekent dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert of wij ons houden aan alle regels in de Wet Financieel Toezicht (WFT). Zo weet je zeker dat Rente.nl een veilige en betrouwbare site is voor het vergelijken van je financiële producten.

Verder is Geld.nl is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Brabant) onder nummer 52062910.

Heb je een klacht over de inhoud van de productovereenkomst? Dien deze dan in bij de betreffende aanbieder. Wanneer je klacht door de aanbieder niet naar tevredenheid wordt opgelost, leg je de klacht voor aan het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Heb je een klacht over de dienstverlening van Rente.nl, neem dan contact op met ons Service Team. De behandeling van elke klacht verloopt volgens onze klachtenprocedure. Geld.nl is ook aangesloten bij het Klachten Instituut Financiële dienstverlening (Kifid) onder nummer: 300.014480

Wij waarborgen je privacy en gaan zorgvuldig om jouw gegevens. Meer informatie vind je in ons privacyreglement.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten