Let op! Geld lenen kost geld

Lening oversluiten en direct besparen

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Lening oversluiten

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over lening oversluiten

Meer weten over je lening oversluiten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Hoe werkt een lening oversluiten?

Je lening oversluiten wil zeggen dat je een nieuwe lening afsluit waarmee je je bestaande lening(en) in één keer aflost. Vervolgens betaal je elke maand rente en aflossing aan de nieuwe kredietverstrekker. Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij je lening oversluiten. Zo maak je altijd een goede keuze en bespaar je maximaal!

Waarom lening(en) oversluiten?

De belangrijkste reden om je lening(en) over te sluiten, is dat je er geld mee bespaart. Als je voor de nieuwe lening een lagere rente betaalt dan voor je huidige lening, bespaar je op de rentekosten. Een paar procent minder rente bespaart je al snel honderden euro’s op je totale lening. Daarnaast kun je bij het oversluiten van je lening een kortere looptijd kiezen. Dit zorgt ervoor dat je sneller klaar bent met aflossen. Tot slot houd je, als je meerdere leningen oversluit, nog maar één lening over. Lekker overzichtelijk!

Kan ik mijn persoonlijke lening oversluiten?

Je kan vrijwel alle soorten leningen oversluiten, dus ook een persoonlijke lening. Controleer wel even of je je bestaande persoonlijke lening zonder kosten mag aflossen. Meestal kan dit gewoon, maar bij een enkele kredietverstrekker betaal je een boete als je de lening in één keer aflost. Controleer het dus voor de zekerheid even.

Kan ik een doorlopend krediet oversluiten?

Een doorlopend krediet afsluiten is altijd gratis. Je mag een doorlopend krediet altijd zonder boete in één keer extra aflossen. Zo kun je dus met een gerust hart een nieuwe lening afsluiten en je doorlopend krediet in één keer aflossen. Wist je dat je voor een doorlopend krediet vaak een hogere rente betaalt dan voor een persoonlijke lening? Je doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening levert dus een extra besparing op. Meer hierover lees je op de pagina Doorlopend krediet oversluiten.

Waarom kan ik mijn lening niet oversluiten?

Meestal is je lening(en) oversluiten geen probleem. Een enkele keer komt het voor dat de nieuwe kredietverstrekker je aanvraag weigert. Als je een nieuwe lening aanvraagt, beoordeelt de nieuwe kredietverstrekker of je het gewenste bedrag verantwoord kunt lenen. De regels voor hoeveel je maximaal mag lenen bij je inkomen en vaste lasten, worden elk jaar strenger. Hierdoor kun je nu misschien niet meer zoveel lenen als een paar jaar geleden. Direct weten of het bedrag dat je nodig hebt om je lening over te sluiten past binnen jouw financiële situatie? Maar dan hier een berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Hoe vind ik de goedkoopste lening voor oversluiten?

Je lening oversluiten levert je de grootste besparing op als je nieuwe lening een zo laag mogelijke rente heeft. Rente.nl helpt je de goedkoopste lening voor jouw situatie te vinden. Vul tijdens je vergelijking enkele gegevens in over jezelf en welke wensen je hebt voor je nieuwe lening. Vervolgens tonen we alle leningen die beschikbaar zijn voor jouw situatie. De lening met de laagste rente om naar over te sluiten staat bovenaan. Zo weet je meteen bij welke kredietverstrekker je maximaal bespaart door je lening over te sluiten.

Hoeveel bespaar ik door mijn lening over te sluiten?

Hoeveel je bespaart door je lening over te sluiten, is voor iedereen anders. Het hangt namelijk af van hoeveel je nu betaalt voor je lening(en) en hoeveel je voor je nieuwe lening betaalt. Met de lening oversluiten calculator bereken je zelf eenvoudig hoeveel je lening(en) oversluiten je oplevert. Gemiddeld besparen consumenten 5.000 euro op de rentekosten van hun totale lening door over te sluiten.

Lening oversluiten naar laagste rente

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wie de laagste rente biedt om jouw lening naar over te sluiten? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening oversluiten
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Lening oversluiten

Heb je een tijd geleden een lening met een hoge rente afgesloten? Dan is de kans groot dat je geld bespaart als je die lening oversluit. Als je een nieuwe lening afsluit tegen een lagere rente dan je nu betaalt en je daarmee je huidige lening aflost, bespaar je flink op de rentekosten. Zo is goedkoper geld lenen een fluitje van een cent.

Oversluiten is ook een goed idee als je nu meerdere leningen hebt. Denk aan een rood stand, creditcardschuld en koop op afbetaling. Omdat deze soorten leningen relatief hoge rentes hebben, is de leningen samenvoegen in één nieuwe persoonlijke lening veel goedkoper. Daarnaast houd je na het oversluiten nog maar één lening over. Dat schept overzicht in je financiën.

Besparen met lening oversluiten

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je bij je lening oversluiten een goede keuze maakt. Daarom vertellen we je hier waar je op moet letten. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en zoveel mogelijk bespaart.

Besparen door je lening over te sluiten, kun je op twee manieren doen:

  1. Kies voor een lagere rente
  2. Kies voor een kortere looptijd

Te dure lening oversluiten naar een lagere rente

Besparen met een lagere rente spreekt eigenlijk voor zich. Omdat je voor je nieuwe lening een lagere rente betaalt dan voor je huidige lening(en) bespaar je op de rentekosten. Stel dat je nu een lening van € 15.000 hebt tegen een rente van 9%. Bij een looptijd van 60 maanden betaal je voor die lening ongeveer € 3.500 aan rente. Als je de lening oversluit naar een rente van 7% met dezelfde looptijd, betaal je nog maar ongeveer € 2.700 aan rente. Een besparing van € 800.

Lening oversluiten naar kortere looptijd

Je bespaart ook op de kosten van je lening als je voor de nieuwe lening een kortere looptijd kiest. De looptijd is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Bij een kortere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over minder termijnen (maanden). Hierdoor worden je maandlasten hoger. Omdat je dan over een kortere periode rente betaalt, bespaar je uiteindelijk toch veel geld. Je totale rentekosten zijn dan namelijk lager dan bij een langere looptijd. Kijk maar:

  • Als je een lening van 10.000 euro afsluit tegen een rente van 7,6 procent, betaal je bij een looptijd van 60 maanden € 242 per maand. Je totale rentekosten voor de hele lening zijn € 1.572
  • Kies je voor dezelfde lening een looptijd van 96 maanden, dan betaal je € 139 euro per maand. Dat is 103 euro minder. Maar de totale rentekosten voor de lening zijn €3.255.
  • Door te kiezen voor de looptijd van 60 maanden in plaats van 96 maanden bespaar je dus € 1.683 op je lening.

Wist je trouwens dat een kortere looptijd je ook nog eens een beter gevoel geeft over je lening? Uit onderzoek van budgetvoorlichter NIBUD (PDF) blijkt dat met een kortere looptijd het terugbetalen minder als een last voelt, omdat je aanschaf nog vers in je geheugen zit.

Bestaande lening oversluiten naar een persoonlijke lening

Bij je lening oversluiten kies je naar wat voor een soort lening je je bestaande lening(en) oversluit. Je hebt de keuze tussen twee soorten consumptief krediet: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij adviseren je om je lening(en) over te sluiten naar een persoonlijke lening. Alleen met die leenvorm weet je zeker hoeveel de lening je precies kost en dat je ook echt geld bespaart met je oversluiting. Je maandlasten staan bij een persoonlijke lening namelijk vast. Verder moet je verplicht elke maand aflossen bij deze leenvorm. Daarnaast kun je, anders dan bij het doorlopend krediet, tussentijds niets meer opnemen.

Kosten lening oversluiten

Tegenwoordig is je lening oversluiten bijna altijd gratis. Bij vrijwel alle leningen mag je namelijk de lening in één keer aflossen zonder extra kosten. Omdat er toch nog enkele kredietverstrekkers zijn waar je wel een boete betaalt als je de lening in één keer aflost, moet je dit wel even checken. Deze kosten moeten natuurlijk lager zijn dan het bedrag dat je bespaart aan rente. Anders is oversluiten voor jou niet zinvol.

Lening oversluiten en bijlenen

Sommige mensen willen naast het oversluiten extra geld lenen, bijvoorbeeld voor een auto financieren. Of dit mogelijk is, hangt af van het bedrag dat je maximaal verantwoord mag lenen. Kredietverstrekkers kijken hoeveel je met je inkomen en vaste lasten kunt lenen zonder in de problemen te komen. Wanneer dit bedrag hoger is dan de kredietsom die je nodig hebt om je lening(en) over te sluiten, is extra lenen dus mogelijk. Doe direct de check: Hoeveel kan ik lenen?

Tarieven geld lenen in beeld

Als je een lening oversluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,30%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten