Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • Nu met historisch lage rentes

Geld lenen

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken Nu vanaf 3,8% rente

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen

Meer weten over geld lenen? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat kost geld lenen?

Hoeveel een lening kost, wordt bepaald door de rente die je betaalt. Deze rente voor een lening is voor iedereen anders. Om de rente te bepalen, kijkt de kredietverstrekker naar verschillende factoren, zoals:


  • Het leenbedrag.
  • De looptijd van de lening.
  • Je risicoprofiel (hoe groot de kredietverstrekker op basis van je inkomen en vaste lasten de kans inschat dat je de lening niet kunt terugbetalen). 

Op Rente.nl krijg je een lening vergelijking op maat. Op basis van je persoonlijke gegevens en  wensen krijg je een overzicht met de rentes voor jouw situatie. Je ziet dus direct welke kredietverstrekker voor jou de goedkoopste lening heeft. Maak direct een vergelijking!

Hoe vind ik de beste en goedkoopste lening op Rente.nl?

De voordeligste lening voor jouw situatie vind je eenvoudig op Rente.nl. In de vergelijking vul je enkele gegevens in over jezelf en je wensen. Wij geven je hierbij steeds alle relevante informatie die nodig is om je keuze te maken voor verantwoord geld lenen. Vervolgens zetten we de leningen die passen bij jouw situatie op een rij. De goedkoopste lening staat altijd bovenaan. Je kunt de leningen ook met elkaar vergelijken op prijs/kwaliteit. Dit is een cijfer waarin we naast de rente ook de voorwaarden van de lening meewegen. We kijken naar de volgende kenmerken:


  • Boetevrij eerder aflossen mogelijk.
  • Kwijtschelding bij overlijden
  • Aflosvrije periode mogelijk

We raden je aan om vooral op de leenrente te letten, want de voorwaarden zijn bij vrijwel alle leningen hetzelfde. Daarom telt de rente ook het zwaarst mee in de prijs/kwaliteitsscore. De beste lening is dus vaak ook de goedkoopste lening.

Waarom rente leningen vergelijken?

De belangrijkste reden om leningen te vergelijken, is dat geld lenen hier serieus goedkoper door wordt. Het verschil tussen de hoogste en de laagste leenrente is al snel 2%. Dat lijkt niet veel, maar op een lening van € 15.000 met een looptijd van 5 jaar, scheelt je dat ongeveer € 1.000 aan rentekosten. Best de moeite waard dus. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) berekende dat je door leningen te vergelijken al snel honderden euro’s per jaar bespaart.

Kan ik geld lenen?

Of verantwoord geld lenen mogelijk is, hangt af van:


  • Of je een negatieve BKR-registratie hebt: met zo’n registratie kun je niet geld lenen.
  • Je leeftijd: geld lenen kan alleen als je 18 jaar of ouder bent en niet ouder dan 75 jaar. Lees hier meer over in het artikel: Tot welke leeftijd geld lenen.
  • Of het gewenste leenbedrag past bij je financiële situatie.

Hoeveel je verantwoord kunt lenen, hangt af van je inkomen en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je verantwoord mag lenen. Maar je moet natuurlijk ook genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Daarom kijkt de kredietverstrekker ook naar je maandelijkse lasten. Precies weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Hoe snel kan ik geld lenen?

Na een lening aanvragen op Rente.nl heb je meestal binnen twee werkdagen het geld op je rekening. Lees hier meer over in het artikel ‘Hoe lang duurt goedkeuring lening?


Wij willen hierbij wel aantekenen dat snel geld lenen nooit een goed idee is. Win altijd eerst informatie in over de verschillende mogelijkheden. En maak je keuze zorgvuldig. Op deze pagina geven we je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.

Top 5 laagste rentes geld lenen

We hebben de top 5 laagste rentes per leenvorm op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste en beste lening is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Persoonlijke lening
LeenbedragKredietverstrekkerLaagste rente
€ 55.000Nationale Nederlanden4,10%
€ 55.000BNP Paribas4,40%
€ 55.000DEFAM Premium4,80%
€ 55.000Freo4,80%
€ 55.000DEFAM Huiseigenaar5,10%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening van € 55.000 met een looptijd van 60 maanden. Naar persoonlijke lening
Doorlopend krediet
LeenbedragKredietverstrekkerLaagste rente
€ 25.000Qander4,90%
€ 25.000Directa.nl5,00%
Dit zijn de laagste rentetarieven voor een doorlopend krediet van € 25.000 met een aflospercentage van 2%. Naar doorlopend krediet

Je ziet bij de doorlopend kredieten maar twee aanbieders. In Nederland zijn er momenteel maar twee kredietverstrekkers waar je een doorlopend krediet kunt afsluiten.

Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9,2
  40 Reviews
"Zeer tevreden" 10,0   Corine 21 januari 2022
"Goede dienstverlening" 8,0   Ano 21 januari 2022
"Zeer snelle service en afhandeling" 10,0   Mark Gloudemans 29 oktober 2021
Meer informatie over geld lenen
Lening vergelijken op Rente.nl?
Waarom kiezen voor Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete lening vergelijkingen van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele rentes en voorwaarden. Wij tonen alleen kredietverstrekkers met een vergunning van de AFM.

Wie vergelijken wij?

Op Rente.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen van Nederland. Je vergelijkt meer dan 45 producten van 15 kredietverstrekkers. Direct weten welke kredietverstrekkers je wel en niet in onze vergelijkingen ziet en waarom? Bekijk hier het overzicht.

Hoe verdienen wij?

Leningen vergelijkingen en offertes aanvragen, is op Rente.nl helemaal gratis. We ontvangen een vergoeding van de kredietverstrekker als je via Rente.nl een lening afsluit. Deze vergoeding heeft op geen enkele wijze invloed op de getoonde resultaten.

Geld lenen

Moet je een grote uitgave doen waar je niet genoeg spaargeld voor hebt? Dan is geld lenen voor veel mensen een goede oplossing. Ruim 8 miljoen Nederlanders hebben één of meer consumptieve kredieten, blijkt uit cijfers van het BKR. Je bent dus zeker niet de enige die een lening overweegt.

Verantwoord en goedkoop geld lenen

Een lening afsluiten is echter wel een ingrijpende financiële beslissing. Het is daarom belangrijk dat je een goede, zorgvuldige keuze maakt. En het liefst wil je ook niet te veel betalen voor geld lenen. Rente.nl helpt je hierbij. Met deze checklist geven we je alle informatie die je nodig hebt, zodat je overal aan gedacht hebt en met een goed gevoel kiest voor een verantwoorde lening.

1. Bedrag lening kiezen

Om te bepalen hoeveel je gaat lenen, zijn 2 dingen belangrijk:

  1. Hoeveel geld heb je nodig om je leendoel te financieren?
  2. Hoeveel geld kun je verantwoord lenen met jouw inkomen en vaste lasten?

Hoeveel geld je nodig hebt om je leendoel te bekostigen, kun je vaak zelf achterhalen door wat onderzoek te doen. Wil je een nieuwe auto financieren? Dan weet je de prijs vaak al van tevoren, of kun je op internet uitzoeken wat je nieuwe auto ongeveer kost. Bij geld lenen voor een verbouwing kun je op basis van offertes van aannemers een inschatting maken van de kosten. Houd bij een verbouwing wel altijd een marge aan voor onverwachte kosten. Het NIBUD raadt je aan om in zo’n geval 5% meer te lenen dan de verwachte kosten van de verbouwing. Zo heb je nog een reserve achter de hand als de verbouwing duurder uitpakt. 

Daarnaast moet het bedrag dat je leent ook passen bij je financiële situatie. Je moet genoeg inkomsten hebben en na aftrek van je vaste lasten elke maand genoeg geld overhouden om de lening te betalen. Kredietverstrekkers berekenen hoeveel geld je maximaal verantwoord mag lenen. Hiervoor gebruiken ze de leennormen van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Alle kredietverstrekkers hanteren dus dezelfde regels voor verantwoord en veilig geld lenen. Meer weten over hoe dit werkt en hoeveel je kunt lenen? Bekijk dan de pagina Maximale lening.

2. Beste lening kiezen

Als je de kredietsom van je lening hebt bepaald, is het tijd om te kiezen wat voor soort lening je wilt. De meest gekozen lening in Nederland is de persoonlijke lening. 96% van de Nederlanders kiest hiervoor. De persoonlijke lening  is meestal ook de voordeligste en verstandigste keuze. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet. Zo weet je vooraf precies wat de lening je gaat kosten. Dat geeft rust en zekerheid.

Bij enkele kredietverstrekkers kun je ook een doorlopend krediet afsluiten. Je bepaalt met een doorlopend krediet de eerste twee jaar zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen kun je in die periode opnieuw opnemen.

Goed om te weten! De rentes voor persoonlijke leningen zijn lager dan voor doorlopende kredieten. Voor echt goedkoop geld lenen is een persoonlijke lening dus niet alleen een goede, maar ook een goedkopere keuze.

3. Maandlasten lening vergelijken

We hebben het al even laten vallen: de maandlasten van de lening moeten passen bij je financiële situatie. Je hebt hier zelf ook invloed op. Je kiest als je een consumptief krediet afsluit namelijk hoeveel je elke maand betaalt. Dit doe je bij een persoonlijke lening door een looptijd te kiezen. Dit is het aantal maanden waarin je de lening aflost. Hoe langer de looptijd is, hoe minder je per maand betaalt. Het bedrag dat je moet terugbetalen, wordt namelijk gespreid over meer maanden. Maar let op! Je betaalt ook langer rente. Hierdoor is geld lenen met een langere looptijd per saldo altijd duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

Kies je voor een doorlopend krediet, dan is het aflospercentage van belang. Neem je geld op uit het doorlopend krediet, dan betaal je elke maand een percentage van de totale limiet terug. Ook hier geldt: hoe sneller je klaar bent met aflossen, hoe minder je aan rente betaalt. Kies daarom een zo hoog mogelijk aflospercentage met een maandbedrag dat je ook echt kunt dragen.

4. Lening vergelijken

Als je tijdens het lening vergelijken op Rente.nl je leenbedrag, leenvorm en looptijd/aflospercentage hebt gekozen, krijg je een overzicht met de leningen die voldoen aan je wensen. In dat overzicht zie je dat de maandlasten van de leningen verschillen. Dit komt doordat de kredietverstrekkers allemaal een andere rente voor de lening vragen. De kredietverstrekker met de laagste rente heeft de goedkoopste lening en staat bovenaan het overzicht.

Goed om te weten! De goedkoopste lening in je vergelijking is vrijwel altijd een goede en verantwoorde keuze. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks. 

5. Veilig geld lenen

Tot slot is het voor betrouwbaar en veilig geld lenen belangrijk dat je leent bij een betrouwbare kredietverstrekker. Zo weet je zeker dat er geen verborgen kosten of addertjes onder het gras zijn. Controleer dus altijd of de kredietverstrekker van je keuze een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) heeft.

Goed om te weten! Alle kredietverstrekkers die je op Rente.nl vergelijkt, hebben deze vergunningen. Zo leen je dus altijd veilig.

Goedkoopste lening gevonden?

Heb je op Rente.nl een goede en goedkope lening gevonden voor jouw situatie? Dan kun je direct een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Als je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. Wanneer je akkoord gaat, onderteken je de offerte en stuur je deze, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften), terug. Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de lening verstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Goedkoper geld lenen?

Heb je op dit moment al één of meerdere leningen, maar wil je graag goedkoper geld lenen? Dan is je lening oversluiten misschien interessant. Door je leningen af te lossen met een nieuwe lening, waar je minder rente voor betaalt, bespaar je al snel duizenden euro’s. Lees er meer over op de pagina: Lening oversluiten.

Tarieven goedkoop geld lenen in beeld

Als je een lening afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 4,10% en maximaal 10,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 4,10% tot 10,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.5008,90%10,00%1120
€ 25.0004,50%8,70%1144
€ 50.0004,10%7,20%1144
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.5008,90%60€ 3.082
€ 25.0004,50%60€ 27.903
€ 50.0004,10%60€ 55.283

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 4,9% en maximaal 8,7%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.0008,70%8,70%1240
€ 25.0004,90%5,00%1240
€ 50.0004,90%5,00%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.0008,70%62€ 6.170
€ 25.0004,90%56€ 27.944
€ 50.0004,90%56€ 55.888
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten