Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheekrente vergelijken

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over hypotheekrente vergelijken

Meer weten over hypotheken en hypotheekrentes? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Hoeveel is de hypotheekrente nu?

Bijna elke dag zijn er wel banken en hypotheekverstrekkers die hun hypotheekrentes aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestanden op dit moment zijn. Actuele hypotheekrente vergelijken >>

Welke bank heeft de laagste hypotheekrente?

Welke bank voor jou de laagste hypotheekrente heeft, hangt af van:

 • Je hypotheekvorm
 • Je rentevaste periode
 • Of je een hypotheek met NHG kiest
 • Hoeveel procent van je woningwaarde je leent

Door deze gegevens in te vullen op Rente.nl zie je direct welke bank voor jouw wensen de laagste hypotheekrente heeft op dit moment. Omdat je op Rente.nl altijd de actuele hypotheekrentes vergelijkt van het meest complete aanbod hypotheken, weet je zeker dat de bank met de laagste hypotheekrente voor jou ertussen staat.

Waarom hypotheekrente vergelijken op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele rentes en voorwaarden. Zo weet je zeker dat je laagste hypotheekrente bij jouw wensen vindt.

Wat is hypotheekrente?

Hypotheekrente is, heel simpel gezegd, de rente die je aan de bank betaalt voor je hypotheek. Je betaalt altijd een percentage rente over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afbetaald. Hoe lager het percentage dat je betaalt aan hypotheekrente, hoe goedkoper je hypotheek is.

Hoe wordt hypotheekrente bepaald?

Banken en hypotheekverstrekkers bepalen hun hypotheekrentetarieven op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen en de werkloosheidcijfers stijgen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De hypotheekrentes gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken
  Tegenwoordig betaal je de afsluit- en administratiekosten van je hypotheek apart. Maar een grote bank met veel kantoorpanden en personeel, maakt natuurlijk meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de hypotheekrentes bij online hypotheekverstrekkers vaak veel lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil natuurlijk ook geld verdienen aan het verstrekken van hypotheken. Daarom verhogen de banken hun hypotheekrentetarieven nog met een winstopslag.
Is het bij een lage hypotheekrente slim om te verhuizen?

Als de hypotheekrentes momenteel lager zijn dan de rente die jij betaalt voor je hypotheek, is verhuizen één van de mogelijkheden om hiervan te profiteren. Je lost met de opbrengst van je huidige woning je bestaande hypotheek af. Vervolgens sluit je voor je nieuwe huis een hypotheek af met een lagere rente. Controleer wel of je je huidige hypotheek zonder boete mag aflossen na de verkoop. Je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker kan je dit precies vertellen.

Top 5 laagste hypotheekrente

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 1 jaar op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste hypotheekrente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

1 jaar rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu4,14 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,15 %
AnnuiteitenAegon4,24 %
AnnuiteitenNationale-Nederlanden4,39 %
AnnuiteitenRobuust Hypotheken4,48 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 1 jaar.
1 jaar rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu4,60 %
AnnuiteitenAegon4,61 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,65 %
AnnuiteitenHypotrust4,80 %
AnnuiteitenRobuust Hypotheken4,82 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG (100% marktwaarde woning) en een rentevaste periode van 1 jaar.
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024
Meer informatie over hypotheekrentes vergelijken
Waarom hypotheekrente vergelijken op Rente.nl?
Waarom kiezen voor Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijkingen van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele rentes en voorwaarden.

Wie vergelijken wij?

Op Rente.nl vergelijk je het meest complete aanbod hypotheekrentes van Nederland. Je vergelijkt meer dan 45 producten van ruim 30 hypotheekverstrekkers. Direct weten welke kredietverstrekkers je wel en niet in onze vergelijkingen ziet en waarom? Bekijk hier het overzicht.

Hoe verdienen wij?

Hypotheekrentes vergelijken en een offerte aanvragen is op Rente.nl helemaal gratis. Wanneer je een product afsluit via Rente.nl, krijgen wij een vergoeding van de aanbieder. Deze vergoeding heeft op geen enkele wijze invloed op de getoonde resultaten.

Hypotheekrentes vergelijken

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar even. Je gaat een verplichting aan voor enkele tientallen jaren. Dus die afweging wil je zorgvuldig maken. Daarnaast wil je natuurlijk niet te veel betalen. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente ben je bij Rente.nl aan het juiste adres! Wij vergelijken de actuele rente en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste hypotheek voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente vergelijken?

De actuele hypotheekrente vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Laagste hypotheekrente vinden na 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente 2024 bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij 4 keuzes:

 1. Kies je hypotheekvorm
 2. Kies je rentevaste periode
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit wat deze keuzes inhouden en hoe je zelf een goede keuze maakt.

Hypotheekrente berekenen en hypotheekvorm

Je hebt in 2024 de keuze uit drie hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Voor starters zijn alleen de eerste twee vormen mogelijk. Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek namelijk alleen nog aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. De hypotheekrente annuïteit en rente voor een lineaire hypotheek zijn bij de bank meestal exact hetzelfde. Het verschil zit in hoe je maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je hypotheek.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Je maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente betaal je over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd is het aandeel hypotheekrente van je maandbedrag dus hoog en betaal je weinig aan aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je juist relatief weinig rente en veel aflossing.

De hypotheekrenteaftrek heeft grote invloed op de maandlasten van je hypotheek. Je mag namelijk de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je hypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Je maandbedrag bestaat uit deze vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente. Ook hier geldt dat je de hypotheekrente betaalt over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin betaal je dus veel rente en dat wordt steeds minder. Het totale bedrag dat je aan de bank betaalt, wordt dus elke maand lager. Houd er wel rekening mee dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog zijn. Dat moet je wel kunnen betalen.

Lees hier meer informatie over welke hypotheek het beste bij je past: Annuïteit of lineair.

Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al aangeeft, los je met deze hypotheek niets af tijdens de looptijd. Je betaalt alleen hypotheekrente. De hypotheekschuld blijft dus de hele looptijd even hoog. De aflossingsvrije hypotheek rente is bij een bank hoger dan het hypotheekrentetarief voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico. Omdat je niet aflost op je hypotheek is de kans groot dat de verkoop niet genoeg opbrengt om je hypotheek volledig terug te betalen, als je huis in waarde daalt.

Als je je aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Dit is dus tijdens de looptijd heel voordelig. Maar aan het einde van de looptijd of wanneer je je huis verkoopt, moet je de hele hypotheek aflossen. Daar moet je dan wel genoeg geld voor hebben.

Laagste hypotheekrente kiezen per rentevaste periode

Je rentevaste periode is het aantal jaren dat je je hypotheekrente vastzet. Dit betekent dat je voor die periode precies weet hoeveel je hypotheek elke maand kost. Aan die zekerheid hangt echter ook een prijskaartje. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger namelijk je hypotheekrente. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen rentevaste periodes zijn 1, 5, 10 of 20 jaar. Bekijk hier direct de actuele hypotheekrente voor deze en andere veel voorkomende rentevaste periodes:

Laagste hypotheekrente korte rentevaste periode (tot 5 jaar)

Met een korte rentevaste periode profiteer je van de laagste rentetarieven hypotheek. Je hebt dan wel minder zekerheid over je maandlasten op de lange termijn. Na je rentevaste periode kan je hypotheekrente namelijk ineens omhoog gaan. Kies dus alleen voor een korte rentevaste periode als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen. Verder is een korte rentevaste periode interessant als je verwacht maar een paar jaar in de woning te wonen.

Langer zekerheid (10 jaar of langer) tegen hogere hypotheekrente

Kun je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet permitteren? Dan wil je waarschijnlijk langere tijd zekerheid over je maandlasten. Je hypotheekrente vastzetten voor een langere periode is in dat geval verstandig. Dit is ook een goede keuze als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt en/of minder gaat werken.

Let op! Controleer altijd of je de hypotheek mee mag verhuizen naar een nieuwe woning. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, moet je soms een hoge boete betalen.

Lees hier meer informatie over je hypotheekrente vastzetten welke periode je dan het beste kunt kiezen.

Variabele hypotheekrente

In plaats van je hypotheekrente vastzetten, kun je ook een variabele rente hypotheek kiezen. Het voordeel is dat je nergens aan vastzit. Je mag elke maand zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat de rente die je betaalt elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente.

Tip! Bij de keuze voor het lang of kort vastzetten van je hypotheekrente speelt ook een rol of de hypotheekrentes in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als je namelijk een lange rentevaste periode kiest en de rentes dalen, dan profiteer je daar niet van. Maar als je kiest voor een korte rentevaste periode en de rentes stijgen, krijg je ineens hogere maandlasten aan het einde van de rentevaste periode. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt.

Lagere hypotheekrente bij NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je hypotheekrente. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Dan bepalen banken de hypotheekrente op basis de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente lager.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent is de NHG rente voor jou goedkoper. Leen je minder, dan is de hypotheekrente zonder NHG voordeliger.

Laagste hypotheekrente gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een onafhankelijk hypotheekadvies van een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Waarom hypotheekrente vergelijken op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete en actuele hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de laagste rente voor jouw hypotheek. Profiteer met Rente.nl van de volgende voordelen:

100% onafhankelijk hypotheken vergelijken

Rente.nl is geen onderdeel van een bank of andere financiële partij. Deze partijen hebben dus ook geen invloed op onze vergelijkingen. Daarom is je hypotheekrente vergelijking op Rente.nl volledig objectief en onafhankelijk. Je vindt altijd direct de laagste rente voor je hypotheek. Hypotheekverstrekkers, intermediairs en banken beïnvloeden op geen enkele wijze de volgorde van de resultaten die je ziet. Zo ben je altijd zeker van een 100% onafhankelijke vergelijking.

De meest complete hypotheekrente vergelijking

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Je vergelijkt op Rente.nl meer dan 45 hypotheken van ruim 30 hypotheekverstrekkers. Zo weet je zeker dat je de laagste rente van Nederland vindt.

Dit betekent ook dat je hypotheekverstrekkers ziet die je misschien nog niet kent. Alle hypotheekverstrekkers op Rente.nl zijn echter volledig betrouwbaar. Ze hebben allemaal een vergunning van de AFM. Zo maak je zeker een veilige en verstandige keuze!

Actuele rentes en voorwaarden

Op Rente.nl vergelijk je altijd actuele rentes en voorwaarden. Dit garanderen we door samen te werken met dataleverancier Moneyview en verschillende financiële instellingen in Nederland. Zo tonen wij dus altijd de actuele rentes in onze hypotheekrente vergelijking.

Verantwoording hypotheekrente vergelijken Rente.nl

Op Rente.nl zijn we transparant. Over hypotheken en de verschillende hypotheekverstrekkers, maar natuurlijk ook over ons zelf. Daarom vind je hier informatie over hoe wij verdienen, welke vergunningen wij hebben en hoe wij omgaan met jouw gegevens.

Hoe wij verdienen

Op Rente.nl vergelijk je gratis en vrijblijvend hypotheken. Dit zal ook altijd zo blijven. Wij ontvangen een vaste vergoeding van een aanbieder of tussenpersoon als je via Rente.nl daar een product afsluit. De hoogte van deze vergoeding verschilt per product en aanbieder. Deze vergoeding beïnvloedt op geen enkele wijze de hypotheken en de volgorde die je ziet in ons overzicht.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten