Waar moet je op letten bij sparen voor een kleinkind?

Sparen voor je kleinkind is een uitstekende manier om te investeren in de toekomst van het kind. Zo geef je je kleinkind een financieel steuntje in de rug bij de start van zijn of haar volwassen leven. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je geld wilt sparen voor je kleinkind. Ook geven we je enkele handige tips, waarmee je het maximale rendement uit je spaargeld haalt.

Geld sparen voor kleinkind, welke opties zijn er?

Wil je geld sparen voor je kleinkind? Dan zijn er verschillende mogelijkheden waarop je dit kunt doen. Bijvoorbeeld:

 • Sparen op naam van het kleinkind: Je kunt een spaarrekening op naam van je kleinkind openen. Hierbij behoort het geld op deze rekening juridisch gezien toe aan het kleinkind. De ouders moeten toestemming geven voor het openen van de spaarrekening, aangezien minderjarigen zelf geen rekening kunnen openen. Als het geld op naam van het kleinkind staat, valt het namelijk onder het vermogen van de ouders. Dit heeft gevolgen voor de belasting die de ouders moeten betalen en hun eventuele toeslagen.
 • Sparen voor kleinkind op je eigen naam: Een andere optie is om geld te sparen op een spaarrekening op je eigen naam. Op deze manier kun je geld voor je kleinkind sparen zonder toestemming van de ouders. Je kunt het bedrag dan op een later moment aan je kleinkind schenken, bijvoorbeeld wanneer hij of zij 18 jaar wordt. Houd wel rekening met de regels voor belastingvrije schenkingen. Op de website van de Belastingdienst lees je hoeveel geld je een kleinkind belastingvrij mag schenken.
 • Schenken onder bewind: Bij schenken onder bewind wordt het geld voor je kleinkind door iemand anders beheerd. Je mag zelf een bewindvoerder aanwijzen. Ook bepaal je zelf hoelang het bewind duurt en waar de bewindvoerder het geld wel en niet voor mag gebruiken.
 • Beleggen voor kleinkind: In plaats van sparen voor je kleinkind, kun je natuurlijk ook beleggen. Dit levert vaak een hoger rendement op dan sparen. Wel is sparen voor je kleinkind veiliger, omdat beleggen financiële risico’s met zich meebrengt.

Op welke manieren kan ik geld sparen voor een kleinkind?

Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten voor je kleinkind. We zetten de meest voorkomende spaarvormen voor je op een rij:

 • Kinderspaarrekening: Een kinderspaarrekening is een handige manier om geld te sparen voor je kleinkind. Je ontvangt rente over het gespaarde bedrag. De ouders van het kind moeten dan wel toestemming geven hiervoor. Bij een kinderspaarrekening krijg je vaak een leuk cadeautje en soms zelfs bonusrente op de verjaardag van het kleinkind. Wanneer je kleinkind oud genoeg is, kan het meestal zelf geld opnemen. Zo help je niet alleen met sparen voor je kleinkind, maar leer je hen ook omgaan met geld. Ga altijd eerst je spaarrekening kind vergelijken. Zo vind je direct de kinderspaarrekening met de hoogste rente.
 • Reguliere spaarrekening op naam van je kind of jezelf: Bij sommige banken kun je een reguliere spaarrekening ook op naam van je kleinkind zetten. Ook voor deze spaarvorm heb je toestemming van de ouders nodig. Je kunt er ook voor kiezen om een spaarrekening op je eigen naam te openen en het geld op een later moment aan je kleinkind te schenken, bijvoorbeeld als het 18 jaar wordt. Op deze manier kun je geld sparen voor je kleinkind zonder toestemming van de ouders.
 • Spaardeposito: Bij deze spaarvorm zet je een bedrag naar keuze voor een bepaalde periode vast. Je kunt het geld niet tussentijds opnemen. Dit is handig als je nu al geld hebt dat je later aan je kleinkind wilt geven. Je kunt meestal geen spaardeposito openen op naam van een minderjarig kleinkind, dus je spaart op je eigen naam. Op deze manier kun je geld sparen voor je kleinkind zonder toestemming van de ouders. Vind hier direct het spaardeposito met de hoogste deposito rente van dit moment.

Tip! Wil je geld sparen voor je kleinkind? Het is niet verstandig om een spaarrekening te openen bij de eerste de beste spaarbank. Ga altijd eerst rente vergelijken. Dit is belangrijk omdat de spaarrentes per spaarbank behoorlijk uiteen lopen. Door een vergelijking te maken vind je direct de hoogste rente spaarrekening. Zo haal je een maximaal rendement uit het spaargeld voor je kleinkind.

Sparen voor een kleinkind, waar nog meer op letten?

We geven je tot slot graag enkele handige tips, zodat je precies weet waar je op moet letten als je geld gaat sparen voor een kleinkind.

 • Bepaal het spaardoel: Denk goed na over het bedrag dat je wilt sparen en stel een realistisch spaardoel dat haalbaar is in jouw (financiële) situatie. Als je wilt helpen met het betalen van het rijbewijs of een auto voor je kleinkind, heb je minder geld nodig dan wanneer je wilt helpen met de aankoop van hun eerste huis.
 • Begin vroeg met sparen: Hoe eerder je begint met sparen, hoe meer tijd het spaargeld heeft om te groeien. Zelfs kleine bedragen kunnen over tientallen jaren flink groeien dankzij rente-op-rente.
 • Spaar automatisch: Laat de bank maandelijks automatisch een bepaald bedrag overschrijven naar je spaarrekening. Zo kun je niet vergeten om te sparen.
 • Help bij de financiële opvoeding van je kleinkind: Praat met je kleinkind over geld. Door vroeg te beginnen met financiële educatie, geef je je kleinkind een waardevolle vaardigheid voor het leven. Het kan ook helpen om samen te oefenen met kleine financiële taken, zoals geld tellen en hun eigen spaarpot beheren.

Conclusie geld sparen voor een kleinkind

Als je geld wilt sparen voor een kleinkind, kan dit op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te sparen op naam van je kleinkind, of op je eigen naam waarbij je het gespaarde bedrag op een later moment aan je kleinkind schenkt. Als je op naam van het kleinkind wilt sparen, moeten de ouders hiervoor toestemming geven.

Wil je op eigen naam wilt sparen en het geld later schenken aan je kleinkind? Let dan op de regels voor belastingvrije schenkingen. Begin vroeg met sparen, stel automatische spaarbetalingen in en praat met je kleinkind over geld. Zo help je hen vooruit in de toekomst.

Sparen voor kleinkind? Vind direct de beste spaarrente

Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van het grootste aanbod spaarbanken in Europa. Vergelijk en vind direct de spaarrekening met de hoogste spaarrente voor je kleinkind

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten