Waar kan ik direct online een spaarrekening openen?

Wil je een spaarrekening openen voor jezelf of voor je kind? Op Rente.nl vergelijk je de actuele spaarrentes van alle banken in Nederland en open je snel en eenvoudig de spaarrekening van je keuze. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een spaarrekening opent.

Waarom een spaarrekening openen?

De meeste Nederlanders hebben naast hun betaalrekening één of meerdere spaarrekeningen. Door geld dat je niet direct nodig hebt opzij te zetten, bouw je een buffer op voor later. Misschien spaar je voor een auto, een vakantie of een nieuwe caravan.

Ook als je geen spaardoel voor ogen hebt, is het toch verstandig geld te sparen op een spaarrekening. Als je dan voor een grote, onverwachte uitgave komt te staan, hoef je niet direct bij de bank aan te kloppen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Spaarrekening openen, waar let je op?

Als je een spaarrekening wilt openen, is het gemakkelijk om dat te doen bij de bank waar je ook je betaalrekening hebt. Toch is het vaak verstandiger om verder te kijken dan je eigen bank. Hier let je op als je een spaarrekening opent:

  • De spaarrente: Je wilt natuurlijk het liefst een spaarrekening openen bij een bank die een hoge spaarrente biedt. Ben je van plan hoge bedragen (€ 100.000 of meer) te sparen? De afgelopen tijd zijn de spaarrentes weer verhoogd, dus doe daar je voordeel mee. Ga rente vergelijken op Rente.nl. Zo vind én open je direct de hoogste rente spaarrekening.
  • Spaarrekening openen zonder betaalrekening: Bij de grote banken kun je vaak geen spaarrekening openen zonder ook gelijk een betaalrekening te openen. Voor je betaalrekening betaal je maandelijks kosten, waardoor je minder of geen rendement uit je spaarrekening haalt. Wil je een spaarrekening zonder betaalrekening openen bij een kleinere bank? Bij het rente vergelijken op Rente.nl zie je direct bij welke banken dit kan.
  • De kosten: Een spaarrekening openen is nagenoeg altijd gratis.

Tweede spaarrekening openen

Wil je een tweede spaarrekening openen? Dat is geen probleem. Je mag meestal zoveel spaarrekeningen hebben als je wilt. Als je veel spaargeld (€ 100.000 of meer) hebt, is het sowieso slim om je spaargeld te spreiden over meerdere spaarrekeningen bij verschillende banken. Als één van de banken failliet gaat, krijg je namelijk maximaal € 100.000 euro per bank terug.

Dit heeft te maken met het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB). Dit garantiestelsel zorgt ervoor dat rekeninghouders hun geld terugkrijgen als een bank failliet gaat. De DNB vergoedt per rekeninghouder maximaal € 100.000 per bank. Elke bank met een hoofdkantoor in Nederland moet verplicht een vergunning van De Nederlandsche Bank hebben en valt daarmee automatisch onder het depositogarantiestelsel.

Goed om te weten: Buitenlandse banken vallen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. De buitenlandse banken die je op Rente.nl vergelijkt vallen gelukkig allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Deze stelsels werken tegenwoordig allemaal op dezelfde manier en vergoeden je spaargeld dus ook tot € 100.000 bij faillissement van de bank. Je kunt op Rente.nl dus met een gerust hart een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank.

Deposito spaarrekening openen

Een deposito spaarrekening is een spaarrekening waarop je je gespaarde geld voor een bepaalde tijd ‘vastzet’. Je spreekt van tevoren een vast rentetarief af met de bank. Je kunt dus tussentijds geen geld opnemen van je deposito spaarrekening. Bij veel banken kun je tijdens de looptijd ook geen geld op de deposito spaarrekening bijstorten. Wel kun je met een nieuwe inleg weer een nieuwe deposito spaarrekening openen. De spaarrente op een deposito spaarrekening ligt vaak hoger dan de rente op een ‘gewone’ spaarrekening.

Tip! Op zoek naar de spaarrekening met de hoogste deposito rente? Op Rente.nl vergelijk je de deposito spaarrentes van alle Nederlandse banken. Zo vind je direct de spaarrekening die past bij jouw wensen.

Spaarrekening openen voor kind

Een spaarrekening voor je kind openen is een goede manier om geld opzij te zetten voor een grotere uitgave op latere leeftijd. Denk aan een rijbewijs, studiekosten of om alvast eigen vermogen op te bouwen bij een eerste koopwoning. Sommige spaarrekeningen voor kinderen hebben als voorwaarde dat je het geld niet mag opnemen voor de 18e verjaardag van het kind.

Let op! Als je als ouder een spaarrekening voor je kind opent, heeft dat fiscale gevolgen. Bij de aangifte inkomstenbelasting moet je het bedrag op de kinderspaarrekening bij je eigen vermogen optellen in box 3. Ook geld dat grootouders op de spaarrekening van het kind storten, wordt bij de ouders belast in box 3.

Op zoek naar de hoogste spaarrente?

Wil je een nieuwe spaarrekening openen? Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van alle banken in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste spaarrekening met de hoogste spaarrente!

Spaarrekeningen vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten