Hoe betaal je belasting over je spaargeld in het buitenland?

Heb je een buitenlandse spaarrekening? Dan moet je belasting betalen over je spaargeld in het buitenland. Of je belasting betaalt in Nederland of in het land waar je spaart, verschilt per land. In dit artikel lees je precies waar je op moet letten als je belasting moet betalen over spaargeld in het buitenland.

Belasting betalen over buitenlands spaargeld, hoe werkt dat?

Je moet als inwoner van Nederland belasting betalen over de rente op je spaargeld. De Belastingdienst kijkt daarbij niet alleen naar spaargeld dat je in Nederland hebt, maar ook naar spaargeld op buitenlandse spaarrekeningen. Je geeft dus de totale waarde op van je spaartegoeden en aandelen in binnen- en buitenland op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet.

Spaar je in vreemde valuta? Dan moet je de waarde eerst omrekenen naar euro’s als je belastingaangifte doet.

Moet ik bronbelasting betalen over spaargeld in het buitenland?

Als je in het buitenland spaart, moet je soms ook in het spaarland zelf nog belasting betalen. Sommige landen heffen namelijk bronbelasting. Bronbelasting is een belasting die je betaalt over inkomsten die je in dat land hebt verdiend, zoals rente op spaargeld. De tarieven voor bronbelasting verschillen per land.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dubbel belasting betaalt over het rendement op je spaargeld. Sommige landen hebben belastingverdragen met Nederland, waardoor je in aanmerking komt voor vrijstelling van bronbelasting. Je voorkomt dan dat je dubbel belasting betaalt. Als er geen belastingverdrag is, moet je de bronbelasting wel gewoon betalen.

Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt, kun je dan een verklaring van bronheffing aanvragen in het land waar je spaart. Daarmee toon je later bij de Nederlandse belastingdienst aan dat je al belasting hebt betaald in het buitenland. De Nederlandse belastingdienst verrekent dit dan met de belasting die je in Nederland zou moeten betalen.

In de onderstaande tabel zie je in welke landen je bronbelasting over je spaargeld betaalt en hoe hoog deze is. Ook zie je of je vrijstelling van de bronbelasting kunt krijgen.

Overzicht bronbelasting per land

SpaarlandBronbelasting voor Nederlandse spaarders
BelgiëJa, 30% (met verklaring te verlagen naar 0%)
DuitslandNee
EstlandNee
FrankrijkNee
FinlandNee
IerlandNee
ItaliëNee
LetlandJa, 20% (met verklaring te verlagen naar 10%)
LitouwenJa, 15% (met verklaring te verlagen naar 10%)
MaltaNee
OostenrijkJa, 25% (met verklaring te verlagen naar 0%)
PortugalJa, 28% (met verklaring te verlagen naar 10%)
SlowakijeJa, 19% (met verklaring te verlagen naar 0%)
SpanjeJa, 19% (met verklaring te verlagen naar 0%)
TsjechiëJa, 15% (met verklaring te verlagen naar 0%)
ZwedenNee

Tip! Wil je geld sparen in het buitenland? Ga dan eerst spaarrente vergelijken op Rente.nl. Je ziet dan direct welke spaarbanken in binnen- en buitenland op dit moment de hoogste rente bieden. Zo haal je altijd het maximale rendement uit je spaargeld. Ook zie je bij alle buitenlandse banken of je bronbelasting betaalt.

Belasting betalen over spaargeld in het buitenland, de feiten op een rij

Als je geld spaart in het buitenland, moet je daarover belasting betalen. We zetten alle feiten over belasting betalen over spaargeld in het buitenland overzichtelijk voor je op een rij.

  • Woon je in Nederland en heb je spaargeld in het buitenland? Dan geef je de waarde van je buitenlandse spaartegoeden op bij je jaarlijkse belastingaangifte in Nederland.
  • Ook betaal je soms bronbelasting in het land waar je geld spaart.
  • In sommige landen kun je vrijstelling krijgen van het betalen van bronbelasting. Zo voorkom je dat je dubbel belasting betaalt.
  • Als je wel bronbelasting moet betalen, betaal je natuurlijk niet twee keer belasting. Je vraagt dan een verklaring van bronheffing aan in het land waar je geld spaart. Hiermee kun je bij de Belastingdienst aantonen dat je al belasting hebt betaald over je spaargeld in het buitenland.
  • De bronbelasting wordt vervolgens verrekend met de belasting die je in Nederland zou moeten betalen over je spaargeld in het buitenland.
Sparen in het buitenland? Vind direct de beste rente van dit moment

Op Rente.nl vergelijk je het meest complete aanbod buitenlandse spaarbanken 100% onafhankelijk. Zo vind je direct de buitenlandse spaarbank die de hoogste rente van dit moment biedt.

Spaarrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten