Hoeveel spaargeld mag je belastingvrij hebben?

Over je spaargeld ontvang je spaarrente. Dit beschouwt de Belastingdienst als inkomen. Daarom moet je over een deel van je spaargeld belasting betalen in Box 3 bij je belastingaangifte. Hoeveel geld je mag sparen zonder belasting te betalen, bepaalt de Belastingdienst elk jaar opnieuw. In 2023 mag je als alleenstaande € 57.000 sparen. Heb je een fiscale partner? Dan mogen jullie samen € 114.000 spaargeld belastingvrij hebben.

Belastingvrije voet spaargeld

De bedragen die we hierboven noemen, worden ook wel de belastingvrije voet voor spaargeld of heffingsvrij vermogen genoemd. Dat laatste is eigenlijk een betere term, want de Belastingdienst kijkt niet alleen naar je spaargeld, maar ook naar beleggingen en eventuele andere vormen van vermogen die je hebt. Als dat allemaal bij elkaar opgeteld boven de heffingsvrije grens uitkomt, betaal je belasting over je vermogen.

Tip! Heb je naast je vermogen ook meer dan € 3.400 aan schulden (€ 6.800 voor fiscaal partners)?  Dan mag je de extra waarde van die leningen aftrekken van het vermogen. Zo betaal je misschien geen of minder belasting over je spaargeld.

Vrijstellingen vermogensbelasting - Wat telt wel en niet mee?

Niet over alle vormen van spaargeld en vermogen hoef je belasting te betalen. We geven je eerst een overzicht van wat je wel mee moet tellen en daarna van de vrijstellingen voor de vermogensbelasting. Die laatste tel je dus niet mee.

Wat valt onder spaargeld voor de belasting?

  • Het saldo op je bank en spaarrekeningen
  • Spaargeld van je minderjarige kinderen
  • Je beleggingen (aandelen, obligatie etc.)
  • Geld dat je hebt uitgeleend aan anderen
  • Een tweede woning
  • Andere panden die je bezit, bijvoorbeeld een huis dat je verhuurt
  • Contant geld

Wat valt niet onder spaargeld voor de belasting?

  • Uitvaartverzekeringen (tot maximaal € 7.913)
  • Bankspaarrekening en lijfrenteverzekeringen
  • Een groene spaarrekening of groen beleggingsproduct met groencertificaat geeft je recht op een extra vrijstelling van € 65.072 per persoon.

Belasting op spaargeld 2023 - Hoe werkt het?

Om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen, deelt de Belastingdienst je spaargeld en vermogen op in een spaar- en een beleggingsdeel. Hoe dit verdeelt werd hing voorheen af van hoeveel belastbaar vermogen je had. Deze Belastingdienst maakte dan een fictieve verdeling. Het maakte dus niet uit hoeveel je daadwerkelijk spaarde of belegde.

In 2023 kijkt de Belastingdienst wel naar welk deel van je vermogen spaargeld is en welk deel uit beleggingen en overige zaken bestaat. Vervolgens gaat de Belastingdienst er vanuit dat je een bepaald rendement op je vermogen behaald. Voor het deel spaargeld wordt dit gebaseerd op de gemiddelde spaarrente. Dit tarief wordt pas na afloop van 2023 bepaald en is nu dus nog niet bekend. 

Over beleggingen en overige vermogensonderdelen gaat de fiscus uit van een rendement van 6,17%

Over het door de Belastingdienst berekende rendement betaal je in 2023 32% belasting. Omdat het rendementspercentage dat de Belastingdienst gebruikt voor het deel spaargeld nog niet bekend is, is het dus nu nog niet mogelijk om te berekenen hoeveel belasting je in 2023 over je vermogen zou moeten betalen.

Compenseer de belasting met een zo hoog mogelijke rente!

Hoe meer rente je krijgt over je spaargeld, hoe meer rendement je overhoudt na aftrek van de belasting. Kies dus voor een zo hoog mogelijke spaarrente. Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele aanbod spaarrekeningen. Zo zie je direct welke bank voor jou de hoogste spaarrente heeft.

Rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten