Hoeveel spaargeld mag je belastingvrij hebben?

Over je spaargeld ontvang je spaarrente. Dit beschouwt de Belastingdienst als inkomen. Daarom moet je over een deel van je spaargeld belasting betalen in Box 3 bij je belastingaangifte. Hoeveel geld je mag sparen zonder belasting te betalen, bepaalt de Belastingdienst elk jaar opnieuw. In 2024 mag je als alleenstaande € 57.000 sparen. Heb je een fiscale partner? Dan mogen jullie samen € 114.000 spaargeld belastingvrij hebben.

Belastingvrije voet spaargeld

De bedragen die we hierboven noemen, worden ook wel de belastingvrije voet voor spaargeld of heffingsvrij vermogen genoemd. Dat laatste is eigenlijk een betere term, want de Belastingdienst kijkt niet alleen naar je spaargeld, maar ook naar beleggingen en eventuele andere vormen van vermogen die je hebt. Als dat allemaal bij elkaar opgeteld boven de heffingsvrije grens uitkomt, betaal je belasting over je vermogen.

Tip! Heb je naast je vermogen ook meer dan € 3.700 aan schulden (€ 7.400 voor fiscaal partners)?  Dan mag je de extra waarde van die leningen aftrekken van het vermogen. Zo betaal je misschien geen of minder belasting over je spaargeld.

Vrijstellingen vermogensbelasting - Wat telt wel en niet mee?

Niet over alle vormen van spaargeld en vermogen hoef je belasting te betalen. We geven je eerst een overzicht van wat je wel mee moet tellen en daarna van de vrijstellingen voor de vermogensbelasting. Die laatste tel je dus niet mee.

Wat valt onder spaargeld voor de belasting?

  • Het saldo op je bank en spaarrekeningen
  • Spaargeld van je minderjarige kinderen
  • Je beleggingen (aandelen, obligatie etc.)
  • Geld dat je hebt uitgeleend aan anderen
  • Een tweede woning
  • Andere panden die je bezit, bijvoorbeeld een huis dat je verhuurt
  • Contant geld

Wat valt niet onder spaargeld voor de belasting?

  • Uitvaartverzekeringen (tot maximaal € 8.665)
  • Bankspaarrekening en lijfrenteverzekeringen
  • Een groene spaarrekening of groen beleggingsproduct met groencertificaat geeft je recht op een extra vrijstelling van € 71.251 per persoon.

Belasting op spaargeld 2024 - Hoe werkt het?

Om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen, deelt de Belastingdienst je spaargeld en vermogen op in een spaar- en een beleggingsdeel. Hoe dit verdeelt werd hing voorheen af van hoeveel belastbaar vermogen je had. Deze Belastingdienst maakte dan een fictieve verdeling. Het maakte dus niet uit hoeveel je daadwerkelijk spaarde of belegde.

In 2024 kijkt de Belastingdienst wel naar welk deel van je vermogen spaargeld is en welk deel uit beleggingen en overige zaken bestaat. Vervolgens gaat de Belastingdienst er vanuit dat je een bepaald rendement op je vermogen behaald. Voor het deel spaargeld wordt dit gebaseerd op de gemiddelde spaarrente. Dit tarief wordt pas na afloop van 2024 definitief bepaald en is nu dus nog niet bekend. 

Over beleggingen en overige vermogensonderdelen gaat de fiscus uit van een rendement van 6,04%

Als je een voorlopige aanslag krijgt over 2024 gaat de Belastingdienst voor je rendement over bank- en spaartegoeden nu uit van 1,03%. Als aan einde het van 2024 blijkt dat de spaarrentes toch hoger of lager liggen, wordt dit verrekend met je voorlopige aanslag.

Over het door de Belastingdienst berekende rendement betaal je in 2024 36% belasting. Dit was in 2023 nog 32%.

Op de website van de Belastingdienst vind je een voorbeeldberekening met alle stappen om zelf te berekenen hoeveel belasting je moet betalen over je spaargeld.

Compenseer de belasting met een zo hoog mogelijke rente!

Hoe meer rente je krijgt over je spaargeld, hoe meer rendement je overhoudt na aftrek van de belasting. Kies dus voor een zo hoog mogelijke spaarrente. Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele aanbod spaarrekeningen. Zo zie je direct welke bank voor jou de hoogste spaarrente heeft.

Rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten