Hoe beïnvloedt inflatie je spaargeld?

Als je geld op een spaarrekening zet, wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk rente over ontvangen. Maar wist je dat inflatie invloed kan hebben op hoeveel rendement je behaalt over je spaargeld? In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van inflatie je spaargeld en geven we je tips om toch een maximaal rendement uit je spaargeld te halen, ook als de inflatie hoog is.

Wat is inflatie?

Inflatie is eigenlijk niets anders dan een stijging van de prijzen van goederen en diensten. Denk aan boodschappen die steeds duurder worden, maar ook aan de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Dit betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen dan voorheen.

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel procent duurder de gemiddelde producten en diensten zijn geworden in vergelijking met een jaar geleden. Het inflatiecijfer wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit gebeurt door te kijken naar de prijsstijgingen van producten zoals voedsel, kleding, huizen en vervoer. Een hoog inflatiecijfer betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen dan voorheen, terwijl een laag inflatiecijfer betekent dat de prijzen ongeveer gelijk zijn gebleven.

Bijvoorbeeld, als een brood eerst € 2 kostte en de inflatie 2% is, kost hetzelfde brood nu € 2,04. Dit lijkt misschien niet veel, maar als op deze manier tegelijkertijd veel verschillende producten 2% duurder worden, kan het totale bedrag dat je extra betaalt op jaarbasis flink oplopen.

Wat is het effect van inflatie op spaargeld?

Inflatie heeft een negatief effect op je spaargeld. Dit komt doordat de waarde van geld afneemt naarmate de inflatie stijgt. Als de inflatie hoger is dan de rente die je ontvangt op je spaargeld, dan verlies je koopkracht (je kan minder kopen met je spaargeld dan voorheen). Bijvoorbeeld, als de inflatie 2% is en je spaarrekening 0,5% rente oplevert, dan verlies je 1,5% koopkracht op je spaargeld. Je krijgt er wel een 0,5% rente bij, maar doordat de inflatie 2% van de waarde van je spaargeld ‘afsnoept’, wordt je spaargeld 1,5% minder waard. .

Voorbeeld invloed van inflatie op spaargeld

Mark heeft € 10.000 gespaard. Op dit moment is de inflatie 4,4%.

Hoeveel verliest Mark dan precies aan koopkracht door de inflatie? Om dit te berekenen kunnen we gebruik maken van de volgende formule:

Nieuwe waarde = Oude waarde / (1 + inflatie)

Als we dit toepassen op het spaargeld van Mark, krijgen we:

Nieuwe waarde = € 10.000 / (1 + 0,044) = € 9.585,86

Dit betekent dat Mark door de inflatie € 414,14 aan koopkracht verliest. Met hetzelfde geld kan hij dus in de toekomst minder kopen dan nu het geval is. In dit voorbeeld hebben we geen spaarrente meegerekend. Door de spaarrente die je krijgt op je spaarrekening, kun je het waardeverlies compenseren.

Hoe kun je de negatieve invloed van inflatie op je spaargeld beperken?

Er zijn verschillende manieren om de negatieve effecten van inflatie op je spaargeld te verminderen. We geven je graag enkele tips:

  • Vind de beste spaarrente van dit moment: Een hogere rente op je spaarrekening zorgt ervoor dat je minder koopkracht verliest door inflatie. Een spaarrente die minimaal gelijk is aan het actuele inflatiecijfer is de beste keuze. Ga dus rente vergelijken op Rente.nl om de spaarbank met de hoogste spaarrente van dit moment te vinden.
  • Spreid je spaargeld: Spreid je spaargeld over verschillende spaarrekeningen, of beter nog: verschillende spaarvormen. Door bijvoorbeeld een deel van je spaargeld voor een bepaalde tijd vast te zetten op een spaardeposito, verhoog je je rendement. De hoogste deposito rente ligt fors hoger dan de rente op een “gewone” spaarrekening.
  • Ga beleggen: Beleggingen kunnen op de lange termijn een hoger rendement opleveren dan spaarrekeningen. Onthoud wel dat beleggen risico's met zich meebrengt. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Laat je adviseren door een ervaren beleggingsadviseur voordat je zomaar geld investeert in aandelen.
  • Investeer in vastgoed: Investeren in vastgoed is een goede manier om negatieve effecten van inflatie op je spaargeld te verminderen. Vastgoed stijgt namelijk in waarde en levert zo een hoger rendement op. Door een huis te kopen om te verhuren genereer je bovendien een stabiel inkomen over een langere tijd. Ook hier kunnen de resultaten tegenvallen en kun je niet meteen over het geld dat in stenen zit beschikken als je het nodig hebt. Laat je dus goed adviseren voor je investeert in vastgoed.

Conclusie hoe beïnvloedt inflatie je spaargeld

Inflatie heeft een negatieve invloed op je spaargeld doordat de waarde van geld afneemt naarmate de inflatie stijgt. Denk daarom goed na over manieren om de negatieve effecten van inflatie op je spaargeld te verminderen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een spaarrekening met de hoogste spaarrente, profiteer je in elk geval van een maximaal rendement over je spaargeld. Zet een deel van je spaargeld eventueel vast op een deposito spaarrekening, waardoor je jarenlang van een hogere rente dan op een gewone spaarrekening profiteert.

Compenseer de inflatie met de hoogste rente op je spaargeld

Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van het grootste aanbod spaarbanken in Nederland. Stop de negatieve invloed van inflatie op je spaargeld en vind direct de hoogste spaarrente van dit moment.

Spaarrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten