Hoeveel geld sparen voor kind?

Geld sparen voor je kind is een slimme keuze. Met wat spaargeld kun je je kind helpen bij het halen van een rijbewijs of het volgen van een studie. Hoeveel geld je moet sparen voor je kind, hangt af van je spaardoel. Wil je een bedrag sparen waarmee je kind een rijbewijs kan halen, kan studeren of zelfs een eerste huis kan kopen? In dit artikel lees je hoeveel geld sparen voor je kind verstandig is.

Bepalen hoeveel geld je wilt sparen voor kind

Gemiddeld sparen ouders 40 tot 60 euro per maand voor hun kind. Hoeveel geld je in jouw situatie moet sparen voor je kind, hangt af van je financiële ruimte en je spaardoel. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het bepalen van jouw ideale spaarbedrag:

  • Financiële ruimte: Spaar niet meer geld dan je maandelijks kunt missen zonder dat je in de problemen komt met je geldzaken. Verdien je meer dan een modaal inkomen en houd je maandelijks een leuk bedrag over? Dan kun je meer geld sparen voor je kind dan iemand met een lager inkomen. Dit is niet erg, want elk bedrag dat je voor je kind kunt sparen is mooi meegenomen.
  • Spaardoel: Stel een realistisch spaardoel dat haalbaar is in jouw situatie. Als je je kind wilt helpen met het halen van een rijbewijs of het kopen van een auto, heb je minder spaargeld nodig dan als je een bijdrage wilt leveren aan een eerste koopwoning.

Hoeveel spaargeld heeft mijn kind nodig voor spaardoel?

We zetten voor je op een rij hoeveel je ongeveer moet sparen voor je kind per spaardoel.

  • Rijbewijs: Als je wilt sparen zodat je kind een rijbewijs kan halen, moet je rekening houden met de kosten van autorijlessen en het praktijkexamen. Dit kan variëren, maar gemiddeld kost het halen van een rijbewijs € 3.120 (bron: CBR).
  • Studie: Voor de kosten van een studie moet je rekening houden met collegegeld, boeken, en eventuele kosten voor levensonderhoud. Universiteiten en studierichtingen hebben verschillende tarieven, maar een volledige studie kost meestal ongeveer € 1.000 per maand (bron: Nibud).
  • Eerste huis: Als je wilt bijdragen aan de aankoop van een eerste huis voor je kind, bepaal je natuurlijk zelf hoeveel je wilt bijdragen. Maar je moet al snel denken aan enkele tienduizenden euro’s die je kind zelf moet meebrengen om een huis te kunnen kopen. Zo mag je tegenwoordig nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen, dus alle bijkomende afsluitkosten bij een hypotheek moet je zelf betalen. Hiermee kom je al snel op ruim 5.000 euro. En dan wil je misschien nog wat extra sparen zodat je kind niet het volledige bedrag van het huis hoeft te financieren met een hypotheek of nog wat kan geld kan gebruiken voor verbouwingen of inrichting van de woning.

Op welke manieren kan ik geld sparen voor mijn kind?

Als je geld wilt sparen voor je kind, zijn er verschillende spaarvormen die geschikt zijn. We zetten de beste spaarvormen voor je op een rij:

  • Kinderspaarrekening: Een kinderspaarrekening is een eenvoudige manier om geld te sparen voor je kind. Je ontvangt rente over het gespaarde bedrag. Banken richten zich met deze spaarrekening speciaal op kinderen en je krijgt vaak een leuk cadeautje en bijvoorbeeld een bonusrente op de verjaardag van het kind. Je kind kan meestal zelf geld opnemen zodra hij of zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Zo spaar je op eenvoudige wijze voor je kind én breng je hem of haar de nodige financiële verantwoordelijkheid bij. Ga hier je spaarrekening kind vergelijken om de kinderspaarrekening met de hoogste rente van dit moment te vinden.
  • Reguliere spaarrekening op naam van je kind of jezelf: Bij sommige banken kun je de reguliere spaarrekeningen ook op naam van een kind jonger dan 18 jaar zetten. Je kan er ook voor kiezen om een spaarrekening op je eigen naam te zetten en het geld op de 18e verjaardag bijvoorbeeld aan je kind te schenken.
  • Spaardeposito: Bij een spaardeposito zet je een bepaald bedrag voor een vooraf bepaalde periode vast. Tijdens deze periode ontvang je een vaste rentevoet. Omdat je het geld tijdens de looptijd niet zomaar kan opnemen, is dit vooral geschikt als je nu al een aardig bedrag beschikbaar hebt dat je over een paar jaar aan je kind wilt schenken. Een spaardeposito kan meestal niet op naam van een kind jonger dan 18 jaar geopend worden. Je spaart dus op je eigen naam. Vind altijd eerst de hoogste deposito rente van dit moment.

Conclusie hoeveel geld sparen voor kind

Sparen voor je kind is een goede manier om je kind een financieel steuntje in de rug te geven bij het halen van een rijbewijs, het volgen van een studie of het kopen van een eerste woning. Hoeveel geld je het best kunt sparen voor je kind hangt af van je inkomen en je spaardoel.

Er zijn verschillende manieren om geld te sparen voor je kind. Denk aan een kinderspaarrekening of een depositorekening voor je kind. Ga altijd eerst rente vergelijken, zo weet je zeker dat je het maximale rendement haalt uit het spaargeld voor je kind.

Sparen voor je kind? Vind direct de hoogste spaarrente!

Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van het grootste aanbod spaarbanken in Europa. Vergelijk en vind direct de spaarrekening met de hoogste spaarrente voor je kind.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten