Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Sparen is voor veel mensen belangrijk: de een spaart voor de studie van zijn kind, de ander voor die mooie vakantie of voor een nieuwe auto. De gemiddelde Nederlander heeft 49.500 euro spaargeld. Toch spaart lang niet iedereen voldoende. 15% van de huishoudens heeft namelijk geen spaargeld en nog eens 20% heeft minder dan € 2.500. Hoeveel spaargeld heeft een gemiddeld Nederlander?

Gemiddeld spaargeld Nederlander per gezinssamenstelling

Een groot deel van de huishoudens heeft dus geen of nauwelijks spaargeld. Bij de huishoudens die wel sparen, verschilt het gemiddelde spaargeld flink. Het hangt natuurlijk van je woning, gezinssituatie en inkomen af hoeveel je kunt sparen. Het spaargeld in Nederland was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2021 als volgt verdeeld:

Bank- en spaartegoedenAantal huishoudens
€ 0 tot € 2.5001,55 miljoen
€ 2.500 tot € 10.0001,53 miljoen
€ 10.000 tot € 30.0001,93 miljoen
€ 30.000 tot € 50.0000,99 miljoen
€ 50.000 tot € 100.0001,07 miljoen
€ 100.000 of meer0,88 miljoen

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Hoeveel spaargeld je nodig hebt, hangt af van je situatie. Huurders en stellen zonder kinderen hoeven minder te sparen dan kopers en stellen met inwonende kinderen. Het NIBUD geeft als globale richtlijn dat een alleenstaande € 6.500 spaargeld nodig heeft en een gezin met twee kinderen € 10.000

Met dit bedrag aan spaargeld kun je onvoorziene uitgaven opvangen, zoals een haperende auto, een ketel die het begeeft of een wasmachine die stuk gaat. Extra spaardoelen, zoals een vakantie of de studie van je kind, vallen buiten dit minimale bedrag.

Tips gemiddeld spaargeld

Als je niet voldoende spaart, levert dit in de toekomst misschien problemen op als er onvoorziene kosten ontstaan. Daarom is het belangrijk om te bekijken hoe je je financiële buffer aan kunt vullen. Dit begint met het openen van een aparte spaarrekening, zodat je altijd ziet hoe hoog je buffer precies is en je het geld niet per ongeluk uitgeeft aan andere doelen.

Niet alleen het openen van een aparte spaarrekening helpt om meer te sparen. Ook de volgende tips helpen:

  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kijk eerst waar je eventueel op kunt besparen, zoals je verzekeringen en boodschappen. Daarna bepaal je hoeveel je elke maand kunt sparen. Ook als dit een klein bedrag is. Mensen die sparen gaan bewuster met hun geld om.
  • Maak steeds aan het begin van de maand geld over naar je spaarrekening. Stel eventueel een automatische incasso in als je hier zelf niet snel aan denkt.
  • Overweeg om extra bedragen, zoals je vakantiegeld, meteen naar de spaarrekening over te maken. Als je het geld nodig hebt, haal je dit gemakkelijk terug. Maar als je het niet nodig hebt, geef je het ook niet uit.
  • Vul je spaarrekening zo snel mogelijk weer aan als je onvoorziene kosten hebt betaald. Zo blijft de buffer op peil.
  • Spreek met jezelf (en eventueel je partner) af voor welke kosten je de spaarrekening wel of niet aanspreekt. Zo voorkom je dat je te gemakkelijk bedragen opneemt.
Haal jij al het maximale uit je spaargeld?

Hoeveel je ook spaart, je spaargeld levert het meeste op als je kiest voor de hoogste spaarrente. Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele aanbod spaarrekeningen. Zo zie je direct welke bank voor jou de hoogste spaarrente heeft.

Rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten