Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Sparen is voor veel mensen belangrijk: de een spaart voor de studie van zijn kind, de ander voor die mooie vakantie of voor een nieuwe auto. Toch spaart lang niet iedereen voldoende. 15% van de huishoudens heeft namelijk geen spaargeld en nog eens 20% heeft minder dan € 2.000. Hoeveel spaargeld heeft een gemiddeld Nederlander?

Gemiddeld spaargeld Nederlander per gezinssamenstelling

Een groot deel van de huishoudens heeft dus geen of nauwelijks spaargeld. Bij de huishoudens die wel sparen, verschilt het gemiddelde spaargeld flink. Het hangt natuurlijk van je woning, gezinssituatie en inkomen af hoeveel je kunt sparen. Maar gemiddeld bedraagt het spaargeld van gezinnen die sparen volgens het NIBUD:

GezinssamentstellingMediaan spaarbedrag
Alleenstaande van 25 jaar in een huurwoning en een inkomen van € 1.500 netto per maand€ 5.000
Paar van 30 jaar in een koopwoning en een auto ter waarde van € 5.000 en een inkomen van € 3.500 netto per maand€ 39.750
Paar van 30 jaar in een huurwoning met een auto ter waarde van € 5.000 en een inkomen van € 3.500 netto€ 16.600
Gezin met 2 kinderen in een koopwoning met een auto ter waarde van € 10.000 en een inkomen van € 3.000 netto per maand€ 27.750
Stel zonder kinderen in een koopwoning met een auto ter waarde van € 10.000 en een inkomen van € 3.000 netto per maand€ 35.200

Wie in een koopwoning woont, spaart gemiddeld meer dan huurders. Stellen met kinderen sparen minder dan stellen zonder kinderen. Ook sparen gezinnen met een hoger inkomen gemiddeld meer dan gezinnen met een lager inkomen. Zij moeten immers al moeite genoeg doen om rond te komen elke maand, en dan schiet het sparen er al snel bij in. Huishoudens met voldoende inkomen zetten gemiddeld 9% van het inkomen op een spaarrekening. Maar als je een laag inkomen hebt, is het al snel onhaalbaar om zo veel te sparen.

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Hoeveel spaargeld je nodig hebt, hangt af van je situatie. Huurders en stellen zonder kinderen hoeven minder te sparen dan kopers en stellen met inwonende kinderen. Ook als je een auto hebt, moet je extra sparen. De richtlijnen volgens het NIBUD zijn als volgt:

GezinssituatieHoeveel spaargeld nodig
Een alleenstaande in een huurwoning€ 3.550
Een stel zonder kinderen met een koopwoning en een auto ter waarde van € 5.000€ 4.000
Stel zonder kinderen met een huurwoning en een auto ter waarde van € 5.000€ 4.000
Stel met twee kinderen, een koopwoning en een auto ter waarde van € 10.000€ 5.000

Met dit bedrag aan spaargeld kun je onvoorziene uitgaven opvangen, zoals een haperende auto, een ketel die het begeeft of een wasmachine die stuk gaat. Extra spaardoelen, zoals een vakantie of de studie van je kind, vallen buiten dit minimale bedrag.

Tips gemiddeld spaargeld

Als je niet voldoende spaart, levert dit in de toekomst misschien problemen op als er onvoorziene kosten ontstaan. Daarom is het belangrijk om te bekijken hoe je je financiële buffer aan kunt vullen. Dit begint met het openen van een aparte spaarrekening, zodat je altijd ziet hoe hoog je buffer precies is en je het geld niet per ongeluk uitgeeft aan andere doelen.

Niet alleen het openen van een aparte spaarrekening helpt om meer te sparen. Ook de volgende tips helpen:

  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Kijk eerst waar je eventueel op kunt besparen, zoals je verzekeringen en boodschappen. Daarna bepaal je hoeveel je elke maand kunt sparen. Ook als dit een klein bedrag is. Mensen die sparen gaan bewuster met hun geld om.
  • Maak steeds aan het begin van de maand geld over naar je spaarrekening. Stel eventueel een automatische incasso in als je hier zelf niet snel aan denkt.
  • Overweeg om extra bedragen, zoals je vakantiegeld, meteen naar de spaarrekening over te maken. Als je het geld nodig hebt, haal je dit gemakkelijk terug. Maar als je het niet nodig hebt, geef je het ook niet uit.
  • Vul je spaarrekening zo snel mogelijk weer aan als je onvoorziene kosten hebt betaald. Zo blijft de buffer op peil.
  • Spreek met jezelf (en eventueel je partner) af voor welke kosten je de spaarrekening wel of niet aanspreekt. Zo voorkom je dat je te gemakkelijk bedragen opneemt.
Haal jij al het maximale uit je spaargeld?

Hoeveel je ook spaart, je spaargeld levert het meeste op als je kiest voor de hoogste spaarrente. Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele aanbod spaarrekeningen. Zo zie je direct welke bank voor jou de hoogste spaarrente heeft.

Rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten