Is je geld vastzetten verstandig?

Veel mensen vragen zich af: is je geld vastzetten op een spaardeposito een verstandige keuze? Door je spaargeld vast te zetten ontvang je een hogere spaarrente over je geld dan wanneer het op een spaarrekening staat waaruit je vrij kunt opnemen. Een nadeel is dat je je spaargeld niet kunt opnemen wanneer je wilt. In dit artikel lees je in welke situaties je geld vastzetten wel of juist niet verstandig is.

Geld vastzetten, hoe werkt dat?

Een deposito is een spaarrekening waarop je je geld voor een afgesproken periode vastzet. Je kiest de looptijd van het spaardeposito zelf, maar de bank bepaalt de rente. Je kiest ervoor om de rente vast te zetten voor de hele looptijd. Hierdoor heb je zekerheid, ook als de spaarrentes dalen. Jouw rendement blijft immers voor de afgesproken periode hetzelfde.

Je geld vastzetten op een spaardeposito werkt als volgt:

 • Je zet een bedrag naar keuze voor een bepaalde tijd vast. Dit kan voor een lange of kortere periode. Op Rente.nl vergelijk je spaardeposito’s die tussen de 3 maanden en 10 jaar lopen.
 • Je krijgt gedurende de hele looptijd van je spaardeposito een vast percentage aan rente over je spaargeld.
 • Bij sommige spaarbanken krijg je de rente over je spaargeld jaarlijks uitgekeerd. Bij andere banken krijg je de rente over het spaarbedrag pas aan het einde van de looptijd van het spaardeposito.
 • Als je een spaardeposito opent moet je vaak een minimum bedrag inleggen. Afhankelijk van de spaarbank ligt de minimum inleg vaak tussen de € 250 en € 5.000.
 • Je kunt tijdens de looptijd van je spaardeposito geen geld opnemen. Ook kun je de depositorekening niet opheffen. Doe je dat wel? Dan betaal je een hoge boete.
 • Bij de meeste spaarbanken kun je tijdens de looptijd ook geen geld op de depositorekening storten. Je kunt wel opnieuw geld vastzetten voor een nieuwe periode.

Voorbeeld: Tristan heeft een bedrag van € 100.000 gespaard op zijn spaarrekening. Hij krijgt over dit bedrag 1% rente bij zijn spaarbank. Tristan heeft het geld voorlopig niet nodig en zet het bedrag voor 10 jaar vast op een spaardeposito bij een andere bank. Bij deze bank krijgt hij 3,5% rente over het geld.

Als hij alle rente ontvangt aan het einde van de looptijd van zijn deposito, ontvangt Tristan in 10 jaar tijd dus € 35.000 (3,5% van € 100.000) aan rente over het geld, terwijl dat bij zijn vorige bank slechts € 10.000 (1% van € 100.000) zou zijn over dezelfde periode. Wordt de rente jaarlijks op het deposito gestort? Dan loopt het rendement zelfs nog verder op.

Waarom spaargeld vastzetten?

Ongeveer 17% van het spaargeld van Nederlandse huishoudens staat vast op een spaardeposito (bron: DNB). Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun geld vastzetten. Bijvoorbeeld als:

 • Je kiest voor een spaardeposito voor je kind in plaats van een reguliere spaarrekening voor je kind, zodat hij of zij later alvast een bedrag heeft voor een rijbewijs, een studie of een woning.
 • Je spaart voor een eigen koopwoning en daarvoor alvast een bedrag vast wilt zetten.
 • Je (extra) geld spaart voor je pensioen.
 • Je zonder specifiek doel geld wilt sparen met een goed rendement.

Voordelen geld vastzetten

Enkele voordelen van geld vastzetten op een spaardeposito zijn:

 • Je profiteert van een hoger rendement dan wanneer je spaargeld op een spaarrekening staat waarvan je vrij kunt opnemen. Ook als de spaarrentes zakken, blijft de rente over het geld op je spaardeposito gedurende de hele looptijd hetzelfde.
 • Je geld vastzetten op een spaardeposito is minder riskant dan het beleggen, maar levert wel een goed rendement op.
 • Je geld vastzetten op een spaardeposito is sowieso veilig: bij faillissement van de spaarbank krijg je door het depositogarantiestelsel tot € 100.000 van je spaargeld terug.

Nadelen geld vastzetten

Er zitten natuurlijk ook een aantal nadelen aan het vastzetten van spaargeld. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je krijgt de hele looptijd dezelfde rente over het geld dat je vastzet. Dit is een nadeel als de spaarrentes stijgen en de hoogste spaarrente straks hoger ligt dan de rente op je spaardeposito.
 • Je kunt tussentijds geen geld opnemen als je het onverhoopt toch nodig hebt voor bijvoorbeeld een onverwachte rekening.

Tips geld vastzetten

Heb je een spaardoel voor de langere termijn en denk je erover om je geld voor een bepaalde periode vast te zetten? Dan is het goed om van tevoren over de volgende zaken na te denken:

 • Zet echt alleen spaargeld vast dat je voor langere tijd kunt missen. Houd wat spaargeld achter de hand voor als je auto stukgaat of je een andere onverwachte rekening krijgt.
 • Ga rente vergelijken op Rente.nl zodat je zeker weet dat je het spaardeposito met de hoogste depositorente te pakken hebt.
 • Tijdens je vergelijking zie je ook meteen wat de minimale inleg is voor een spaardeposito. Zo kies je eenvoudig een depositorekening die bij je past.
Je geld vastzetten? Vind direct de hoogste spaarrente?

Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van het grootste aanbod spaarbanken die actief zijn in Nederland. Je geld voor langere tijd vastzetten? Vergelijk en vind direct de hoogste spaarrente op je depositorekening.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten