Hoe kun je slim je geld spreiden over banken?

In 2021 had ruim 1 op de 10 Nederlandse huishoudens minimaal € 100.000 aan bank- en spaartegoeden (bron: CBS). Heb jij ook meer dan een ton aan spaargeld? Dan is het slim én veilig om je geld te spreiden over verschillende banken. In dit artikel lees je waarom je geld spreiden verstandig is. Ook geven we je enkele handige tips om je spaargeld te spreiden.

1. Spaargeld spreiden vanwege depositogarantiestelsel

Een goede reden om je spaargeld te spreiden is dat je ook het risico spreidt. De kans dat de bank failliet gaat is gelukkig klein, maar niet ondenkbaar. Als de bank waar jouw spaargeld staat failliet gaat, zorgt een depositogarantiestelsel ervoor dat je (een deel van) je spaargeld terugkrijgt. In Nederland vallen de meeste (spaar)banken onder een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB).

Je krijgt tot € 100.000 per persoon per bank terug. Heb je meer dan een ton aan spaargeld? Dan is het dus verstandig om dit geld over meerdere banken te spreiden. Als je bij elke bank onder de € 100.000 blijft, is al je spaargeld beschermd.

Let op! Sommige banken delen een bankvergunning. Bij faillissement van de bank krijg je tot € 100.000 terug per bankvergunning. Spaar je bij twee banken die onder dezelfde bankvergunning vallen? Dan krijg je in totaal maximaal € 100.000 terug over beide banken. Spreid spaargeld daarom altijd over banken die onder verschillende vergunningen vallen. Op de website van De Nederlandsche Bank zoek je eenvoudig op welke banken onder dezelfde bankvergunning vallen.

Alle spaarbanken die je op Rente.nl vergelijkt vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Open je een spaarrekening via Rente.nl? Dan weet je zeker dat je spaargeld tot € 100.000 beschermd is als de bank onverhoopt toch failliet gaat.

Voorbeeld: Bart heeft € 190.000 op zijn spaarrekening staan. Om het risico te spreiden, besluit hij het bedrag op spaarrekeningen bij verschillende banken te storten. Hij laat daarom € 95.000 euro op de spaarrekening bij zijn eigen bank staan en stort € 95.000 euro op een spaarrekening bij een bank die onder een andere bankvergunning valt.

2. Spaargeld en lening bij dezelfde bank? Geld spreiden verkleint risico

Heb je zowel spaargeld als een lening bij dezelfde bank? Als de bank failliet gaat, wordt je persoonlijke lening of doorlopend krediet natuurlijk niet kwijtgescholden. Vaak draagt de curator van de bank alle schulden van klanten over naar een andere bank. Je betaalt dan voortaan de aflossing van je lening en de rente af bij een andere bank.

Heb je echter ook nog een spaarrekening bij de failliete bank? Dan verrekent de bank je spaargeld met de openstaande lening. Je spaargeld verdwijnt en je lening wordt (gedeeltelijk) afgelost. Wil je dit voorkomen? Open dan altijd een spaarrekening bij een andere bank dan waar je lening loopt.

Voorbeeld: Tara heeft een persoonlijke lening van € 10.000 bij haar eigen bank. Ze heeft ook € 7.000 spaargeld bij dezelfde bank. Als de bank failliet gaat, wordt Tara’s spaargeld verrekend met haar lening. Er blijft daarna nog € 3.000 restschuld over. Tara’s lening is dus voor een groot gedeelte afgelost, maar haar spaargeld is ook volledig verdwenen.

3. Spaargeld spreiden vanwege negatieve rente, is dat nodig?

Als je de afgelopen jaren meer dan € 100.000 spaargeld had, betaalde je bij sommige banken een negatieve rente over het bedrag. Sinds 1 oktober 2022 hebben alle Nederlandse banken negatieve rente helemaal afgeschaft. Je betaalt dus bij geen enkele bank nog negatieve spaarrente over je spaargeld. Je spaargeld spreiden om de negatieve rente te omzeilen is dan ook niet nodig.

Wel hanteren sommige banken een maximaal spaarbedrag tot waaraan je rente krijgt. Om deze reden kan het alsnog slim zijn om je spaargeld te spreiden, zodat je toch rente krijgt over al je spaargeld.

Tip! Benieuwd bij welke spaarbank je de hoogste rente over je spaargeld krijgt? Ga spaarrente vergelijken en zie direct welke bank de beste rente biedt!

4. Spaargeld spreiden over verschillende spaarvormen

Een andere manier om je spaargeld te spreiden, is door het geld te verdelen over verschillende spaarvormen. Je zet bijvoorbeeld een deel van je spaargeld op een ‘gewone’ spaarrekening en een ander deel op een spaardeposito. Met een spaardeposito zet je je spaargeld voor een vooraf afgesproken periode vast. Je kunt dan dus een deel van je spaargeld direct besteden zodra je het nodig hebt, terwijl er ook een deel veilig op een depositorekening staat. De rente op een spaardeposito ligt vaak hoger dan de rente op een ‘gewone’ spaarrekening.

Tip! Tijdens het rente vergelijken op Rente.nl vind je eenvoudig de spaarbank die de hoogste deposito rente biedt. Zo profiteer je eenvoudig van het hoogste rendement!

Krijg de beste spaarrente over jouw spaargeld!

Op Rente.nl vergelijk spaarrentes van het meest complete aanbod spaarbanken in de EU. Of je je spaargeld nu spreidt of niet: vergelijk en vind direct de beste spaarrekening voor jouw geld.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten