Hoe beïnvloedt de ECB de spaarrente?

De spaarrente in Nederland hangt nauw samen met de rentes van de Europese Centrale Bank (ECB). In dit artikel leggen we uit hoe de ECB rente invloed heeft op de spaarrente. Met andere woorden: hoe komt dat als de ECB rente stijgt of daalt, de spaarrentes meestal meestijgen of -dalen?

Invloed ECB op spaarrente, hoe werkt dat?

De ECB stelt meerdere keren per jaar haar belangrijkste rentetarieven vast. De spaarrentes worden beïnvloed door deze rentes van de ECB. En dan vooral door de refi-rente, ook wel basisherfinancieringsrente genoemd. Dit is de rente die banken moeten betalen aan de ECB als ze daar geld lenen. Is de refi-rente laag, dan is de spaarrente vaak ook laag. Omdat banken goedkoop geld kunnen lenen bij de ECB, hebben ze minder behoefte om spaargeld aan te trekken.

Dat werkt andersom natuurlijk hetzelfde. Als de ECB-rentes hoog liggen, stijgen de spaarrentes vaak ook. In plaats van geld te lenen bij de ECB, kunnen banken ook spaargeld aantrekken. Om spaargeld aan te trekken verhogen ze vervolgens de spaarrente.

De spaarrentes stijgen en dalen echter niet automatisch mee met de ECB-rentes. Banken kiezen hier zelf voor naarmate ze meer of juist minder behoefte hebben om spaargeld aan te trekken. Daarnaast kijken ze natuurlijk ook naar de rentes van de concurrenten.

Stijgt de spaarrente met de ECB rentes mee?

Tot juli 2022 stonden de ECB-rentes historisch laag. Zo laag, dat de banken zelfs een negatieve rente betaalden over hun eigen spaargeld bij de ECB. Deze negatieve rente werd doorberekend aan de klanten van banken, waardoor je bij de meeste banken ook een negatieve spaarrente over je spaargeld betaalde.

Tot en met september 2023 zijn de ECB-rentes echter flink gestegen. De banken krijgen nu dus ook weer rente over hun eigen spaargeld bij de ECB. Hierdoor krijg je ook weer meer spaarrente en betaal je als klant tegenwoordig bij geen enkele spaarbank meer negatieve spaarrente over je spaargeld.

De verwachting is dat de ECB-rentes de komende tijd niet meer verder stijgt en zelfs gaat dalen. Dit heeft vooral te maken met de inflatie. De ECB heeft als één van haar taken om de inflatie laag te houden (rond de 2 procent). De ECB kan de inflatie verlagen door de rentes te verhogen. Door de hogere rentes, wordt het duurder om geld te lenen voor banken, bedrijven en consumenten, dat remt de economie iets af. Er wordt minder uitgegeven, waardoor de prijzen (voor bijvoorbeeld boodschappen in de supermarkt) minder snel stijgen of zelfs dalen. Omdat de inflatie langzaam in de buurt van het doel van de ECB, zullen de ECB-rentes niet meer verder stijgen, waardoor veel banken ook de spaarrentes niet meer verder verhogen.

Gaat de ECB de rentes weer verlagen? Dan zullen op termijn ook de spaarrentes weer omlaag gaan.

Tip! Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment? Ga spaarrente vergelijken op Rente.nl en vind direct de spaarbank waarbij je de hoogste rente over je spaargeld krijgt.

Invloed ECB op spaarrente spaardeposito

Ook de spaarrente over spaardeposito’s is de afgelopen tijd fors gestegen door de hogere ECB-rentes. Tijdens het rente vergelijken op Rente.nl zie je direct bij welke binnen- of buitenlandse bank je de hoogste deposito rente over je spaargeld krijgt.

Goed om te weten! De buitenlandse spaarbanken die je op Rente.nl ziet, vallen allemaal onder een Europees depositogarantiestelsel. Je spaargeld staat bij deze banken dus net zo veilig als bij een Nederlandse spaarbank. Mocht de bank failliet gaan, dan vergoeden alle depositogarantiestelsels binnen de Europese Unie je spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder.

Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment? 

Op Rente.nl vergelijk je spaarrentes van het grootste aanbod spaarbanken die in Nederland actief zijn. Vergelijk en vind direct de hoogste spaarrente van dit moment en profiteer van het beste rendement.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten