Wat is depositogarantiestelsel?

Een depositogarantiestelsel is een regeling die ervoor zorgt dat jij je spaargeld terugkrijgt als de bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel in Nederland en andere EU-landen beschermt je spaargeld tot € 100.000.

Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?

Alle spaarbanken die in Nederland actief zijn, vallen onder een depositogarantiestelsel. Meestal vallen ze onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Zij hebben een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Enkele banken die in Nederland spaarrekeningen of spaardeposito's aanbieden, vallen onder een buitenlands depositogarantiestelsel.

Goed om te weten! Alle spaarbanken die je op Rente.nl vergelijkt vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Zo weet je zeker dat je spaargeld goed beschermd is.

Voorwaarden depositogarantiestelsel Nederland

Het depositogarantiestelsel vergoedt je spaargeld tot € 100.000 per rekeninghouder en per bankvergunning.

Heb je dus een gezamenlijke spaarrekening met je partner? Dan krijgen jullie samen tot maximaal € 200.000 je spaargeld terug als de bank failliet gaat.

Maar heb je bijvoorbeeld meerdere spaarrekening bij één bank of bij banken die onder dezelfde bankvergunning vallen? Dan krijg je maar één keer tot maximaal € 100.000 vergoed. Een goed voorbeeld van banken die samen onder dezelfde bankvergunning vallen, zijn de labels van de Volksbank: SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen.

Extra depositogarantie bij aankoop woning

Tijdens de koop of verkoop van een woning heb je soms tijdelijk wat extra geld op je spaarrekening staan. Bijvoorbeeld omdat je de opbrengst van de verkoop nog niet direct hebt gebruikt voor een nieuwe woning. Voor deze spaartegoeden geldt tot 3 maanden na storting een extra garantieregeling tot maximaal € 500.000.

Hoe werkt het depositogarantiestelsel als je bank failliet gaat?

Als een bank failliet gaat, doe je een beroep op het depositogarantiestelsel van het land waaronder de bank valt. Dit moet je binnen 3 maanden doen. Vervolgens ontvang je binnen 7 werkdagen je spaargeld terug. De Nederlandsche Bank vergoedt ook de spaarrente die je hebt opgebouwd tot de dag dat de bank failliet ging.

Verrekening schulden bij depositogarantiestelsel

Heb je naast spaargeld bij een bank ook leningen? Dan haalt De Nederlandsche Bank eerst het bedrag dat je nog moet betalen voor de leningen af van je spaargeld. Het geld dat overblijft, krijg je terug.

Beroep doen op depositogarantiestelsel bij een buitenlandse bank

Spaar je bij een bank die onder een buitenlands depositogarantiestelsel valt, dan moet je een beroep doen op de nationale bank van het betreffende land.

Tip! De meeste buitenlandse spaardeposito's die je op Rente.nl kunt aanvragen, worden aangeboden door het platform Raisin. Zij hebben juristen in dienst die je helpen als je onverhoopt een beroep moet doen op een depositogarantiestelsel. Je hoeft dan niet zelf contact te leggen bij een buitenlandse nationale bank.

Veilig sparen tegen de hoogste rente?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele aanbod spaarrekeningen. Alle spaarbanken op Rente.nl vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Zo kies je altijd veilig voor de hoogste rente!

Rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten