Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Tweede huis financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over tweede woning financieren

Meer weten over een tweede huis financieren en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over geld lenen voor een tweede woning. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke mogelijkheden heb ik om een tweede huis te financieren?

Net als bij je eerste woning, denk je voor de financiering van je tweede woning waarschijnlijk het eerste aan een hypotheek. En dat is ook zeker een optie. Maar een tweede huis mag je nooit helemaal financieren met een tweede hypotheek. Je mag maar maximaal 75% van de woningwaarde lenen. Voor het overige deel gebruik je spaargeld of ga je geld lenen bij een kredietverstrekker.

Hoeveel kan ik lenen voor een tweede woning?

Hoeveel jij mag lenen om een tweede huis te financieren, hangt af van je inkomsten en vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je verantwoord leent. De kredietverstrekker kijkt ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak dan hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd kan ik het beste kiezen bij een lening voor mijn 2e woning?

Bij een lening voor je tweede huis is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Kan ik ook een lening voor een tweede verblijf in het buitenland afsluiten?

Een consumptief krediet, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, mag je ook gebruiken om een tweede huis in het buitenland te financieren. Een tweede hypotheek afsluiten is meestal niet mogelijk, omdat banken meestal geen hypotheken voor huizen in het buitenland verstrekken.

Laagste rente 2e huis financieren

Tweede huis financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor tweede huis
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Tweede huis financieren

Een tweede huis aan de kust of juist een bosrijke omgeving, het is een droom van veel mensen. Maar die wens kent helaas ook een flink prijskaartje. De meeste mensen zijn niet in staat een tweede woning (volledig) met hun spaargeld financieren. Dus zoeken ze een financiering voor hun tweede huis. Je hebt hiervoor twee opties: een tweede hypotheek afsluiten of geld lenen via een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker.

Elke financiering voor een tweede huis heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voor- en nadelen tweede huis financieren
Persoonlijke leningTweede hypotheek
​​​ Maximaal bedrag hangt af van je situatie​​​ Maximaal bedrag tot 75% van de woningwaarde
​​​ Vaste rente​​​ Vaste, lage rente
​​​ Looptijd tot 10 jaar​​​ Looptijd tot 30 jaar
​​​ Geen afsluitkosten​​​ Je betaalt notaris-, advies- en taxatiekosten

2e woning financieren met een hypotheek

Je tweede verblijf is ook gewoon een huis en kun je dus financieren met een tweede hypotheek. Maar met een hypotheek voor een tweede huis mag je maximaal 75% van de woningwaarde lenen. Je volledige tweede huis financieren met een hypotheek is dus onmogelijk. Het resterende deel moet je zelf betalen. Bijvoorbeeld van je spaargeld of met een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker.

Geld lenen voor 2e huis bij een kredietverstrekker

Sluit je voor je tweede verblijf een lening af bij een kredietverstrekker of bank? Dan raden wij je een persoonlijke lening aan. Je weet met een persoonlijke lening precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoe lang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die eerste jaren opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet is hierdoor vooral geschikt als je een periode extra geld achter de hand wilt hebben. Maar niet voor de financiering van je tweede woning.

Lening voor een tweede woning om te verhuren

Wil je een tweede woning kopen om deze vervolgens te verhuren? Dan kun je hiervoor een speciale verhuurhypotheek afsluiten of geld lenen bij een kredietverstrekker. Je tweede huis wordt dan een beleggingspand. Meer hierover lees je op de pagina over een beleggingspand financieren

Lening voor tweede verblijf in het buitenland

Een tweede verblijf in het buitenland financieren met een tweede hypotheek in Nederland is niet mogelijk. Banken werken hier namelijk niet aan mee, omdat ze het risico bij een onderpand in het buitenland te groot vinden. Wanneer je een lening afsluit bij een kredietverstrekker, mag je deze wel gewoon gebruiken voor een tweede verblijf in het buitenland.

Financiering 2e woning en belasting

De rente voor een financiering van een tweede woning is helaas niet aftrekbaar van de belasting. Bovendien valt je tweede woning voor de belasting in Box 3. Dit betekent dat je over de waarde van de woning vermogensbelasting betaalt, net zoals over je spaargeld en beleggingen.

De informatie die je hieronder leest gaat over geld lenen voor een tweede woning met een persoonlijke lening.

Checklist tweede huis financieren

Leen je voor je tweede woning geld met een persoonlijke lening, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering wilt (ORV)
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Tip! Direct de laagste rente voor de financiering van je tweede huis vinden? Bereken hier de lening voor een tweede woning >>

Hoeveel geld nodig om een 2e woning te financieren?

Bij een lening voor een tweede huis weet je vaak al precies hoeveel geld je nodig hebt. Een belangrijke vraag is of het gewenste leenbedrag ook echt mogelijk is. Het bedrag moet namelijk verantwoord zijn voor jouw financiële situatie. Om er achter te komen hoeveel je zonder problemen leent, maak je eenvoudig een vergelijking voor de lening voor je tweede woning. In een paar klikken zie je direct je maximale leenbedrag.

Looptijd kiezen bij lening voor tweede woning

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je tweede huis terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tweede huis financieren met lage rente

Bij je keuze voor een persoonlijke lening voor je tweede woning is de rente het belangrijkste. Dit bepaalt hoeveel de lening voor je tweede huis je kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct wat de lening je per maand kost. Ook zie je wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste financiering voor een tweede woning heeft.

Lening voor 2e verblijf en boetevrij aflossen

Staar je echter niet blind op de rente bij een tweede woning financieren. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietvertrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor 2e huis en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor een tweede woning krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor tweede woning afsluiten

Heb je de financiering voor je tweede huis hebt gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Zodra je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast een tweede huis financieren een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor 2e huis in beeld

Als je een lening voor een tweede woning afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten