Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • vanaf 6,6% rente

Rijbewijs financiering

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor rijbewijs

Meer weten over een lening voor je rijbewijs en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over rijbewijs financiering. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik voor de financiering van mijn rijbewijs?

Wil je een rijbewijs halen, maar heb je niet genoeg geld gespaard? Dan zijn er twee mogelijkheden om je rijbewijs te financieren. Je kunt geld lenen bij een kredietverstrekker of je rijbewijs op afbetaling financieren via de rijschool. Een lening bij een bank of kredietverstrekker is altijd de verstandigste en voordeligste optie. Lees hier waarom.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een rijbewijs?

Gemiddeld kost een autorijbewijs halen ongeveer €3.120. Hoeveel jij mag lenen, hangt af van je inkomsten en vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je verantwoord leent. Je betaalt ook elke maand rente en aflossing voor je lening. Je moet dan natuurlijk wel genoeg geld overhouden om van rond te komen. Daarom kijken kredietverstrekkers dus ook naar je vaste lasten. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor een rijbewijs?

Voor de financiering van je rijbewijs is de looptijd belangrijk een belangrijke keuze. Dit is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt af van het bedrag dat je elke maand kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de financiering voor je rijbewijs uiteindelijk duurder. Zeker omdat je na het behalen van je rijbewijs niet lang aan de lening vast wilt zitten, is een korte looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt betalen verstandiger. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente rijbewijs financiering

Rijbewijs financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor rijbewijs
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lloyds Bank€ 201
€ 25.0006,6%Lender & Spender€ 489
€ 50.0006,6%Lender & Spender€ 977
€ 75.0006,6%Lender & Spender€ 1.465
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  72 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Rijbewijs financieren

Je rijbewijs halen, maar heb je hier niet genoeg spaargeld? Dan is een financiering voor je rijbewijs een goed optie. Je kunt geld lenen bij een kredietverstrekker of je rijbewijs op afbetaling financieren via een rijschool. Een lening bij een bank of kredietverstrekker is altijd de verstandigste en goedkoopste keuze. We leggen je uit waarom.

Geld lenen voor rijbewijs bij kredietverstrekker

Voor een consumptief krediet bij een kredietverstrekker betaal je een lagere rente dan voor een financiering via de rijschool. Je hebt bij een kredietverstrekker de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij raden je voor de financiering van je rijbewijs altijd een persoonlijke lening aan. Niet alleen is de rente bij deze leenvorm nog iets lager dan bij een doorlopend krediet, het is ook de best passende leenvorm voor je rijbewijs.

Je weet bij een persoonlijke lening voor je rijbewijs namelijk precies wat de financiering uiteindelijk gaat kosten. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet. Je weet zo precies hoeveel de financiering voor je rijbewijs kost, maar ook wanneer je klaar bent met aflossen.

Een andere optie bij een kredietverstrekker is een doorlopend krediet. Je bepaalt bij een doorlopend krediet de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgelost bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Dat is meteen de reden waarom wij deze leenvorm niet aanraden voor een rijbewijs financiering. Doordat je afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen, bestaat het risico dat het een erg langlopende lening wordt. Je betaalt dan ook heel lang rente, waardoor het een dure lening voor je rijbewijs wordt.

Tip! Je rijbewijs halen pakt soms duurder uit dan je verwacht. Bijvoorbeeld omdat je toch meer lessen nodig hebt of niet in één keer slaagt. Houd bij het bepalen van je leenbedrag een marge aan van 10%. Je leent dan iets meer dan je nodig denkt te hebben. Heb je dit extra geld niet nodig, dan stort je het weer terug naar de kredietverstrekker als extra aflossing op je lening.

Rijbewijs financiering op afbetaling

Sommige rijscholen bieden je de mogelijkheid om rijlessen en examens in termijnen te betalen. Doe dit niet! Je betaalt dan namelijk veel meer rente dan voor een lening bij een kredietverstrekker.

Pas op met rood staan!

Even rood staan om je rijbewijs te halen. Het lijkt onschuldig, maar als je voor een langere periode rood staat, is dit een erg dure manier van lenen. Je betaalt rentes tot 15%. Terwijl je voor ongeveer 7% rente al een persoonlijke lening afsluit.

Tip! Sta je al langere tijd rood? Sluit de rood stand dan zo snel mogelijk over! Je lening oversluiten naar een persoonlijke lening, bespaart je honderden euro’s op de rentekosten.

Alternatieven voor rijbewijs financiering

Steeds vaker kiezen mensen voor private lease om hun nieuwe auto te financieren. Dit lijkt namelijk heel mooi. Je betaalt een vast bedrag per maand en hebt verder geen kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Maar de auto is nooit écht van jou. Na de leaseperiode lever je de auto weer in. Je investeert dus geld in iets wat niet van jou wordt. Daarnaast betaal je vaak een fikse boete als je het contract tussentijds opzegt. En rijdt je meer kilometers dan afgesproken? Ook dan betaal je extra.

Behalve door je spaargeld aan te spreken of geld te lenen, zijn er nog een aantal andere manieren om je rijbewijs te financieren.

 • Studeer je nog? Leen dan via DUO. Voor zo’n lening bij je studiefinanciering betaal je een veel lagere rente dan bij een kredietverstrekker.
 • Heb je het rijbewijs nodig voor je werk? Vraag dan aan je werkgever of hij (een deel van) de kosten wil betalen.

Zijn deze opties niet mogelijk, dan een persoonlijke lening voor je rijbewijs toch echt de voordeligste optie.

Checklist rijbewijs financiering

Financier je je rijbewijs met een persoonlijke lening, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met deze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en dat je een goede keuze maakt.

 • Bepaal je leenbedrag
 • Kies je looptijd
 • Vind de laagste rente
 • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
 • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
 • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct de goedkoopste en beste financiering voor je rijbewijs vinden? Vergelijk hier de lening voor je rijbewijs >>

Hoeveel moet ik lenen een voor rijbewijs?

De kosten voor het halen van je rijbewijs hangen af van hoeveel lessen en examens je nodig hebt. Door eerst een proefles te boeken bij een rijschool, krijg je vaak een indicatie van de kosten. De instructeur maakt dan op basis van je huidige niveau een inschatting van het aantal lessen en de bijkomende kosten. Maar dit slechts een eerste indruk, misschien blijkt later alsnog dat je meer lessen nodig hebt.

Natuurlijk is bij het bepalen van je leenbedrag ook belangrijk hoeveel je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Looptijd en maandlasten bij lening voor rijbewijs

Vervolgens kies je de looptijd van de financiering. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je rijbewijs terugbetaalt. Welke looptijd voor jou de beste keuze is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de financiering voor je rijbewijs uiteindelijk duurder. Een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt betalen is verstandiger. Zeker omdat je na het behalen van je rijbewijs niet lang aan de lening vast wilt zitten.

Rente bij lening voor rijbewijs

Bij een financiering voor je rijbewijs is de rente het belangrijkste. Die bepaalt hoeveel de financiering kost. In de vergelijking op Rente.nl zie je direct hoeveel elke lening je per maand kost. Ook zie je wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen bij welke kredietverstrekker je de voordeligste lening voor een rijbewijs afsluit.

Lenen voor een rijbewijs en boetevrij extra aflossen

Kijk niet alleen naar de rente. Ook de voorwaarden van de rijbewijs financiering zijn van belang. Heb je bijvoorbeeld een financiële meevaller, dan is het fijn als je extra kunt aflossen op de lening voor je rijbewijs. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Er zijn echter een paar kredietverstrekkers waarbij je extra kosten betaalt als je eerder aflost. Kortom, hier moet je toch even goed op letten.

Overlijdensrisicoverzekering bij lening voor rijbewijs

Bij sommige leningen voor een rijbewijs zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je vóór je de financiering hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wél extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor rijbewijs afsluiten

Heb je de financiering voor je rijbewijs gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Als je voldoet aan de acceptatievoorwaarden, heb je dezelfde dag nog de offerte in je mailbox.

Controleer de offerte goed. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker. De aangeboden rente en looptijd wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, staat vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tarieven geld lenen voor rijbewijs

Als je voor je rijbewijs een lening afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,60% en maximaal 14,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,60% tot 14,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%14,00%6180
€ 25.0006,60%12,50%6180
€ 50.0006,60%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,60%60€ 29.285
€ 50.0006,60%60€ 58.570

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten