Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Restschuld financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over restschuld financieren

Meer weten over restschuld financieren en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over geld lenen voor een restschuld. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is een restschuld en hoe ontstaat die?

Een restschuld betekent dat je je woning verkoopt voor een lager bedrag dan je nodig hebt om de hypotheek af te betalen. Een restschuld ontstaat wanneer de waarde van de woning flink is gedaald sinds het moment dat je het huis hebt gekocht. Of als je een veel hogere hypotheek hebt afgesloten dan de waarde van je huis, waardoor je bij verkoop met een schuld blijft zitten. Die schuld heet een restschuld.

Kan ik een restschuld meefinancieren in mijn hypotheek?

Koop je een nieuw huis en heb je de oude woning met een restschuld verkocht? Dan mag je de restschuld bij veel banken meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Omdat je hypotheek dan hoger is, betekent dit wel dat je maandlasten ook hoger zijn. De bank controleert daarom altijd of je hogere hypotheek ook verantwoord kunt lenen.

Welke andere mogelijkheden zijn er om een restschuld te financieren?

Wanneer je een restschuld niet kunt meefinancieren in de hypotheek, heb je twee opties: de restschuld zelf betalen van je spaargeld of geld lenen met een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker. Lees hier meer over geld lenen voor een restschuld.

Is een restschuldfinanciering aftrekbaar?

De rente die je betaalt over de financiering van je restschuld is sinds 1 januari 2018 niet meer aftrekbaar van de belasting. Heb je voor die tijd je woning met een restschuld verkocht? Dan mag je de rente die je betaalt over je restschuldfinanciering nog wel aftrekken. Het maakt hierbij niet uit of je de restschuld financiert met een hypotheek of een lening.

Hoeveel kan ik lenen voor een restschuld?

Gemiddeld lenen mensen ongeveer € 16.000 voor de financiering van een restschuld. Hoeveel jij verantwoord leent voor je restschuld, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. Er wordt naast je inkomen ook gekeken naar je vaste lasten. Als je geld leent, betaal je elke maand rente en aflossing. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om van te leven. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor een restschuld?

Voor de financiering van je restschuld is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je er over wilt doen om de financiering terug te betalen. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van het bedrag dat je elke maand kunt missen voor je lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente lening voor restschuld

Restschuld financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor restschuld hypotheek
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Geld lenen voor restschuld hypotheek

Brengt de verkoop van je woning niet genoeg op om de hypotheek volledig van terug te betalen? Dan heb je een restschuld. Deze restschuld moet je zelf betalen aan de bank. Wil je hiervoor niet je spaargeld aanspreken of heb je dat niet? Dan is je restschuld financieren een interessante optie!

Je hebt voor het financieren van je restschuld eigenlijk maar twee opties: een lening bij een bank of kredietverstrekker of extra geld lenen voor je restschuld via de hypotheek voor je nieuwe huis.

Restschuld met hypotheek financieren

De meeste mensen financieren hun restschuld met een hypotheek. Dit kan alleen als je een nieuwe woning koopt. Naast je hypotheek voor het nieuwe huis, leen je dan extra geld om de restschuld te financieren. Dat deel van de lening moet je in 15 jaar terugbetalen De rente hierover mag je sinds 1 januari 2018 niet meer aftrekken van de belasting. Voordeel is wel dat je een lagere rente betaalt dan voor een lening bij een kredietverstrekker of bank.

Als je de restschuld financiert met je hypotheek, stijgen je maandlasten. Daarnaast moet het hogere bedrag wel verantwoord zijn. De bank controleert of dit in jouw situatie mogelijk is. Vind de bank de hogere hypotheek niet verantwoord, dan mag je de restschuld niet meefinancieren.

Let op! Sluit je voor je nieuwe woning een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af, dan mag je in 2024 maximaal € 435.000 lenen. Je totale hypotheek inclusief de restschuld, mag dan dus maximaal dat bedrag zijn.

Persoonlijke lening voor restschuld afsluiten

Zoals je ziet, gelden er voor een restschuld financieren in je hypotheek behoorlijk wat regels. Voldoe je hier niet aan of koop je geen nieuwe woning, dan is je restschuld financieren in een hypotheek niet mogelijk. Je hebt nog maar één optie: geld lenen bij een bank of kredietverstrekker. Je kiest dan uit twee vormen van consumptief krediet: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wij raden voor financiering van je restschuld altijd een persoonlijke lening aan. Je weet met een persoonlijke lening voor je restschuld precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. De kredietverstrekker maakt het hele leenbedrag in één over naar je notaris. Die betaalt daarmee in één keer je restschuld af aan de bank. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt hierdoor elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet. Zo weet je precies hoeveel de lening je kost en wanneer je klaar bent met aflossen.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die eerste jaren opnieuw opnemen. Wij vinden een doorlopend krediet niet geschikt om je restschuld te financieren. Doordat je afgeloste bedragen steeds opnieuw mag opnemen, bestaat het risico dat het een erg langlopende lening wordt. Je betaalt dan ook heel lang rente, waardoor het een dure financiering wordt.

Restschuldfinanciering aftrekbaar?

Sinds 1 januari 2018 mag je de rente voor een restschuldfinanciering niet meer aftrekken van de belasting. Heb je vóór 2018 je woning verkocht met restschuld? Dan mag je de rente van je restschuld financiering aftrekken van de belasting. Let op! Dit kan alleen als je de restschuld financiert met een hypotheek of persoonlijke lening. De rente van een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar.

Checklist lening voor restschuld

Sluit je voor je restschuld een persoonlijke lening af, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind voor je restschuld financiering de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoeveel geld lenen voor een restschuld?

Hoeveel geld je nodig hebt voor je restschuld, weet je meestal wel precies. Een belangrijke vraag is wel of het gewenste leenbedrag ook echt mogelijk is voor jouw financiële situatie. Om er achter te komen hoeveel je zonder problemen leent, maak je eenvoudig een vergelijking voor je lening. In een paar klikken zie je direct je maximale leenbedrag.

Looptijd en maandlasten bij restschuld financieren

Vervolgens kies je de looptijd van je restschuldfinanciering. Bij een persoonlijke lening voor een restschuld is de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 180 maanden Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je restschuld terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor je financiering. Met een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder.

Restschuld financieren tegen de laagste rente

De rente van een restschuldfinanciering is het belangrijkste. Dit bepaalt hoeveel de lening je kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Je weet dus meteen bij welke kredietverstrekker je de restschuld financiert tegen de laagste rente.

Restschuld financieren en extra boetevrij aflossen

Bij geld lenen voor je restschuld zijn naast de kosten, ook de voorwaarden van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Er zijn een paar kredietverstrekkers waarbij je wel extra kosten betaalt als je eerder aflost. Kortom, hier moet je toch even goed op letten.

Lening voor restschuld met overlijdensrisicoverzekering

Bij sommige leningen voor de restschuld zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV).Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen zo niets voor jouw lening. Dat is heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wél extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt hiervoor maar een paar euro per maand.

Lening voor restschuld afsluiten

Heb je de restschuldfinanciering van je keuze gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker. De aangeboden rente en looptijd van de lening wijkt misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je meestal dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast lenen voor je restschuld nog een andere lening oversluiten? Geef dit aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor restschuld in beeld

Als je een lening voor een restschuld afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten