Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,4% rente

Geld lenen voor zonnepanelen

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor zonnepanelen

Meer weten over een lening voor zonnepanelen en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over zonnepanelen financieren. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik om zonnepanelen te financieren?

Heb je geen spaargeld of wil je dit niet gebruiken voor zonnepanelen? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om je zonnepanelen te financieren: je hypotheek verhogen, een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een speciale groene lening afsluiten. Elke manier om zonnepanelen te financieren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Hoeveel geld kan ik lenen voor zonnepanelen?

Hoeveel jij kunt lenen voor zonnepanelen, hangt af van je inkomsten en vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. Maar je moet natuurlijk wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten te betalen. Daarom kijkt de kredietverstrekker ook naar je maandelijkse lasten. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak dan hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Is de rente van mijn lening voor zonnepanelen fiscaal aftrekbaar?

Sluit je een persoonlijke lening af voor je zonnepanelen, dan mag je de rente aftrekken van de belasting. Kies je voor een doorlopend krediet om je zonnepanelen te financieren? Dan is de rente helaas niet aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Welke looptijd is het beste bij een lening voor zonnepanelen?

Bij een lening voor zonnepanelen is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente zonnepanelen lening

Zonnepanelen financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor zonnepanelen
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0008,9%Lender & Spender€ 103
€ 10.0007,2%Lender & Spender€ 198
€ 25.0006,4%Freo€ 486
€ 50.0006,4%Freo€ 972
€ 75.0006,4%Freo€ 1.458
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
8,9
  67 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Zonnepanelen financieren

Rijd je door een woonwijk, dan zie je steeds vaker zonnepanelen op daken liggen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor. Logisch, want je bespaart op je energiekosten en bent minder afhankelijk van een energieleverancier. Maar zonnepanelen zijn wel duur. Je betaalt al snel € 5.000 tot € 10.000. Geld dat je misschien niet hebt of waarvoor je je spaargeld niet wilt aanspreken. Een financiering voor zonnepanelen is dan een interessante optie!

Zonnepanelen financieren kan op verschillende manieren. Van geld lenen bij de bank tot je hypotheek verhogen of een speciale groene lening. Elke manier van je zonnepanelen financieren heeft zijn voor- en nadelen. We behandelen daarom elke lening hier even apart.

Lening voor zonnepanelen bij de bank

Voor je zonnepanelen lenen bij een bank of kredietverstrekker? Dan kies je uit twee leenvormen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wij raden voor zonnepanelen een persoonlijke lening aan. Dit is de best passende leenvorm voor de aanschaf van zonnepanelen. Wanneer je de persoonlijke lening gebruikt voor zonnepanelen, mag je de rente namelijk aftrekken van de belasting. Ook weet je met een persoonlijke lening precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook weet je precies hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die eerste jaren opnieuw opnemen. Omdat je de rente niet mag aftrekken van de belasting, is deze leenvorm minder geschikt voor zonnepanelen.

Zonnepanelen financiering bij je hypotheek of niet?

Veel mensen kiezen ervoor extra te lenen voor zonnepanelen via de hypotheek. Verduurzaam je je woning, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan mag je in plaats van 100% van de woningwaarde, maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Is je woning bijvoorbeeld € 300.000 waard, dan mag je hypotheek voor het verduurzamen van je woning maximaal € 318.000 zijn. Voordeel hierbij is dat je dan minder rente betaalt dan voor een consumptief krediet bij de bank.

Let op! Bij het verhogen van je hypotheek betaal je opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Hierdoor is je hypotheek verhogen alleen interessant als het om bedragen hoger dan € 34.000 gaat. Aangezien je zonnepanelen bijna altijd minder kosten, is een persoonlijke lening meestal voordeliger dan je hypotheek verhogen!

Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening voor zonnepanelen

De overheid stimuleert energiebesparing actief. Daarom heeft ze het Warmtefonds in het leven geroepen. Hier sluit je een Energiebespaarlening af om maatregelen zoals zonnepanelen te financieren. Ook bieden sommigen gemeenten een Duurzaamheidslening voor zonnepanelen aan. Voor beide regelingen moet echter je wel aan strikte voorwaarden voldoen.

Groene lening voor zonnepanelen

Tot slot bieden enkele banken speciale groene leningen aan. Hiermee kun je energiebesparende maatregelen financieren, zoals zonnepanelen. Je betaalt meestal een lagere rente dan voor een ‘gewone’ persoonlijke lening bij dezelfde bank. Maar soms ben je bij een andere kredietverstrekker alsnog goedkoper uit. Daarnaast betaal je bij de groene leningen voor zonnepanelen meestal een boete als je extra aflost.

Rente lening zonnepanelen fiscaal aftrekbaar

Financier je de zonnepanelen met een hypotheek of persoonlijke lening? Dan mag je de rente die je betaalt aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Bij een doorlopend krediet heb je dit voordeel niet. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Checklist verstandig geld lenen voor zonnepanelen

Kijk je naar de voor- en nadelen, dan is een persoonlijke lening toch écht het meest geschikt om je zonnepanelen te financieren. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Tip! Direct de goedkoopste en beste persoonlijke lening voor je zonnepanelen vinden? Bereken hier de best passende zonnepanelen lening>>

Hoeveel geld lenen voor zonnepanelen?

De prijs voor de zonnepanelen hangt af van hoeveel panelen je wilt en welke soort zonnepanelen je kiest. Daarnaast moet de zonnepanelen nog geïnstalleerd worden en heb je een omvormer nodig, zodat je de energie van je zonnepanelen kan gebruiken in je huis. We geven je een idee van de gemiddelde kosten per aantal zonnepanelen:

Aantal zonnepanelenGemiddelde kosten
6€ 3.300
10€ 5.000
18€ 8.000

Bron: Milieu Centraal

Natuurlijk is bij het bepalen van je leenbedrag ook belangrijk hoeveel je maximaal verantwoord kunt financieren. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Looptijd kiezen voor zonnepanelen lening

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je zonnepanelen terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom het liefst een zo kort mogelijk looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Laagste rente zonnepanelen financiering

Bij je keuze voor de lening voor zonnepanelen is de rente natuurlijk het belangrijkste. Dit bepaalt namelijk hoeveel de lening je kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct wat de lening je per maand kost. Ook zie je wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste lening voor zonnepanelen heeft.

Financiering zonnepanelen en boetevrij aflossen

Staar je echter niet blind op de rente van je zonnepanelen lening. Ook de voorwaarden zijn van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Er zijn echter een paar kredietverstrekkers waarbij je wel extra kosten betaalt als je eerder aflost. Kortom, hier moet je toch even goed op letten.

Geld lenen voor zonnepanelen en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor zonnepanelen krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Zo hoeven je nabestaanden niets te betalen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar een paar euro per maand.

Lening voor zonnepanelen afsluiten

Zodra je de financiering voor je zonnepanelen hebt gevonden, kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Wanneer je akkoord gaat, onderteken je de offerte en stuur je deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast zonnepanelen financieren een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor zonnepanelen in beeld

Als je een lening voor zonnepanelen afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,40% en maximaal 14,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,40% tot 14,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%14,00%6180
€ 25.0006,40%12,50%6180
€ 50.0006,40%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,40%60€ 29.153
€ 50.0006,40%60€ 58.305

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,4% en maximaal 11,0%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.0009,90%11,00%1240
€ 25.0008,40%9,50%1240
€ 50.0008,40%9,50%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.0009,9%64€ 6.386
€ 25.0008,40%62€ 30.595
€ 50.0008,40%62€ 61.191
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten