Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • vanaf 6,6% rente

Lening voor tuin

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor aanleg tuin

Meer weten over een lening voor je tuin en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over een tuin financieren. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik bij lenen voor een tuinaanleg?

Wil je je tuin aan een metamorfose onderwerpen, maar heb je niet genoegd geld gespaard? Dan is geld lenen bij een kredietverstrekker een goede optie. Je tuin financieren met je hypotheek is meestal niet mogelijk en een lening bij een kredietverstrekker is vaak goedkoper. Hier lees je er meer over.

Hoeveel geld kan ik lenen voor de aanleg van mijn tuin?

Hoeveel je verantwoord leent voor je tuinaanleg, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. De kredietverstrekker kijkt ook naar je vaste lasten. Leen je geld voor een tuin, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing. Je moet dan natuurlijk wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij mijn tuinlening?

De looptijd is erg belangrijk bij een lening voor je tuin. De looptijd is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor je tuinlening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijk looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Is de lening voor mijn tuin aftrekbaar van de belasting?

Breng je verbeteringen aan je tuin aan, dan mag je de rente aftrekken van de belasting. Let op! De lening voor je tuin is alleen aftrekbaar als je kiest voor een persoonlijke lening of je hypotheek verhoogt. De rente voor een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Laagste rente lenen voor tuinaanleg

Tuin financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor tuin
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lloyds Bank€ 201
€ 25.0006,6%Lender & Spender€ 489
€ 50.0006,6%Lender & Spender€ 977
€ 75.0006,6%Lender & Spender€ 1.465
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  72 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Lenen voor tuinaanleg

Tegenwoordig besteden mensen vaak net zoveel aandacht en zorg aan hun tuin als aan het interieur van hun huis. De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van de woonkamer om tijdens lange zomeravonden te genieten van een barbecue met vrienden of te relaxen met je partner. Maar aan een mooie tuin die helemaal volgens je smaak is ingericht, hangt ook een prijskaartje. Heb je het geld hiervoor niet beschikbaar, dan is geld lenen voor je tuinaanleg een prima optie.

Om de aanleg van je tuin te financieren heb je twee mogelijkheden: een lening afsluiten bij een bank of je hypotheek verhogen. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. We leggen ze hier even kort uit.

Geld lenen voor aanleg tuin bij kredietverstrekker

Geld lenen voor je tuin bij een kredietverstrekker is altijd de beste optie. Je betaalt een lage rente en hebt geen last van hoge bijkomende kosten, zoals bij het verhogen van je hypotheek. Bij lenen voor tuinaanleg, kies je uit twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Wij raden bij lenen voor je tuin altijd een persoonlijke lening aan. Dit is de best passende lening bij je tuin. Gebruik je een persoonlijke lening voor tuinaanleg, dan mag je de rente namelijk aftrekken van de belasting. Verder weet je met deze leenvorm precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt in de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Hierdoor kan deze vorm van consumptief krediet geschikt zijn als je, naast de tuinaanleg, nog andere verbouwingen aan je huis gaat financieren. Helaas is de rente die je betaalt voor een doorlopend krediet nooit aftrekbaar van de belasting. Dus ook niet bij het financieren van je tuin.

Tip! Lenen voor je tuin? Maar dan eerst een goede vergelijking. Het verschil tussen de laagste en de hoogste rente is namelijk al snel 4%. Hierdoor betaal je, als je niet goed oplet, honderden euro’s teveel voor je lening. Dat wil je toch niet?! Ga direct je lening vergelijken en voorkom dat je teveel betaalt!

Tuin financieren door je hypotheek te verhogen

Omdat je tuin onderdeel is van je woning, mag je de aanleg van je tuin soms meefinancieren in je hypotheek. Maar dit is meestal niet de voordeligste optie. Bij het verhogen van je hypotheek betaal je namelijk opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Aangezien de aanleg van je tuin vrijwel altijd goedkoper is dan € 23.000, is een persoonlijke lening bij de bank voordeliger dan je hypotheek verhogen.

Daarnaast is je tuin financieren met je hypotheek alleen mogelijk als je overwaarde hebt. Je leent met je hypotheek maximaal 100% van je woningwaarde. Overwaarde heb je als je huis meer waard is dan je openstaande hypotheekschuld. Het bedrag aan overwaarde mag je extra lenen om de tuinaanleg te financieren.

Is de lening voor mijn tuin aftrekbaar?

Leen je voor je tuin met een hypotheek of een persoonlijke lening? Dan mag je de rente die je betaalt aftrekken van de inkomstenbelasting. Let op! Dit geldt alleen voor vaste zaken in en aan je tuin, zoals beplanting, bestrating en een vijver. Leen je geld voor tuinmeubels, dan is de rente niet aftrekbaar. De rente voor een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Checklist geld lenen voor aanleg tuin

Kijk je naar de voor- en nadelen, dan is een persoonlijke lening voor je tuin toch écht vaak de voordeligste optie. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

 • Bepaal je leenbedrag
 • Kies je looptijd
 • Vind de laagste rente
 • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
 • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
 • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct de goedkoopste en beste persoonlijke lening voor je tuin vinden? Bereken hier de voordeligste tuinlening >>

Hoeveel geld moet ik lenen voor tuinaanleg?

Hoeveel je nieuwe tuin kost, hangt af van de grootte van de tuin en welke materialen je gebruikt. Gemiddeld besteden mensen ongeveer € 6.000 voor de aanleg van een tuin.

Om je een beeld te geven van de kosten zetten we de gemiddelde kosten van de verschillende onderdelen op je tuinbegroting op een rij.

Onderdeel kosten tuinaanlegGemiddelde kosten
Uurtarief hovenier€ 30 tot € 60
Tuinontwerp€ 300 tot € 900
Gras aanleggen€ 4 tot € 10 per m2
Beplanting plaatsen€ 7 tot € 25 per m2
Bestrating leggen€ 25 tot € 110 per m2
Houten terras / vlonder€ 75 tot € 200 per m2
Schutting plaatsen€ 25 tot € 180 per deel
Vijver aanleggen€ 1.000 tot € 30.000
Tuinhuisje plaatsen€ 200 - € 10.000

Bron: Werkspot.nl

Tip! Wil je graag een zwembad in je tuin? Lees dan het artikel ‘Lening zwembad’ over de mogelijkheden

Bespaartips voor je tuinaanleg!

Zoals je ziet, maak je de tuin zo duur als je zelf wilt. Met deze 3 tips voorkom je onnodig hoge kosten en onverwachte verrassingen.

 1. Over de prijs voor de aanleg van je tuin valt met elk hoveniersbedrijf te onderhandelen. Ga niet zomaar akkoord met de eerste prijs die ze je aanbieden. Dit is namelijk vaak te hoog. Je bespaart gemakkelijk een paar honderd euro door goed te onderhandelen met het hoveniersbedrijf.
 2. De aanleg van je tuin pakt bijna altijd duurder uit dan verwacht. Wij adviseren daarom om 5% van de kosten extra te lenen. Zo heb je een reserve als de aanleg van je tuin duurder uitpakt. Zet het extra geld wel apart op een spaarrekening, zodat je niet in de verleiding komt om het uit te geven aan iets anders. En blijkt achteraf dat je het extra geld niet nodig hebt, dan stort die je gewoon terug naar de kredietverstrekker door extra af te lossen op je lening.
 3. Houd bij het bepalen van je wensen ook rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Looptijd kiezen bij tuinlening

Heb je het leenbedrag bepaald? Dan kies je daarna de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je tuin terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je goed kunt dragen.

Tuin financieren en boetevrij aflossen

Naast de kosten van de lening voor je tuin, zijn ook de voorwaarden van belang. Bijvoorbeeld of je kosteloos extra mag aflossen. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor tuin en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor een tuin krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je vóór je de lening voor je tuin hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening deels kwijt. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar een paar euro per maand.

Lening voor tuinaanleg afsluiten

De lening voor je tuin gevonden? Vraag eenvoudig een offerte voor je gewenste tuinlening aan. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Als je voldoet aan de acceptatievoorwaarden, krijg je dezelfde dag nog de offerte in je mailbox.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, heb je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Naast je tuin financieren een bestaande lening oversluiten? Geef dit aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor tuin in beeld

Als je een lening voor tuinaanleg afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,60% en maximaal 14,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,60% tot 14,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%14,00%6180
€ 25.0006,60%12,50%6180
€ 50.0006,60%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,60%60€ 29.285
€ 50.0006,60%60€ 58.570

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten