Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,6% rente

Lening energiebesparende maatregelen

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over lening voor energiebesparende maatregelen

Meer weten over geld lenen voor energiebesparende maatregelen en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over duurzaam financieren. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik om energiebesparende maatregelen te financieren?

Wil je je woning verduurzamen met energiebesparende maatregelen, dan heb je verschillende mogelijkheden om dit te financieren. Je kunt de energiebesparing maatregelen meefinancieren in je hypotheek of een lening afsluiten bij de bank. Vanuit de overheid en gemeentes zijn er ook speciale regelingen, zoals de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Elke manier van energiebesparende maatregelen financieren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Hoeveel kan ik lenen voor energiebesparing?

Hoeveel jij verantwoord leent voor energiebesparende maatregelen aan je woning, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. Maar je moet natuurlijk wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten te betalen. Daarom kijkt de kredietverstrekker ook naar je maandelijkse lasten. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Kan ik bij mijn hypotheek extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen?

Extra geld lenen bij je hypotheek is vaak wel mogelijk als je het geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Als je je woning verduurzaamt, mag je namelijk, in plaats van 100%, maximaal 106% procent van de woningwaarde lenen. Je moet dan wel een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben. Is je woning bijvoorbeeld € 300.000 waard is, dan mag je hypotheek voor de woning met energiebesparende maatregelen maximaal € 318.000 euro zijn.

Is de rente van mijn energiebespaarlening aftrekbaar?

Financier je de energiebesparende maatregelen met een persoonlijke lening, je hypotheek, een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening? Dan is de rente die je betaalt aftrekbaar. Kies je voor een doorlopend krediet om je verbouwing te financieren? Dan is de rente helaas niet aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Laagste rente lening energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor energiebesparende maatregelen
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lloyds Bank€ 201
€ 25.0006,6%Lender & Spender€ 489
€ 50.0006,6%Lender & Spender€ 977
€ 75.0006,6%Lender & Spender€ 1.465
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  72 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Lening energiebesparende maatregelen 2024

De woning verduurzamen is een wens van veel huiseigenaren. Het is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart ook op je energiekosten. Daarnaast is je huis gemakkelijker te verkopen als je maatregelen voor energiebesparing en groene energie hebt genomen. Maar die zonnepanelen, elektrische cv-ketel, isolatie en warmtepomp kosten al snel een tienduizenden euro’s. Hoe betaalt je dat als je geen spaargeld hebt of dat niet wilt gebruiken?

Om energiebesparende maatregelen te financieren heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ze meefinancieren in je hypotheek of geld lenen bij de bank. Ook heeft de overheid duurzame financieringen beschikbaar onder de namen: Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening. Elke manier van lenen voor energiebesparende maatregelen heeft zijn eigen voor- en nadelen. We behandelen daarom elke lening hier even apart.

Lening voor verduurzamen woning bij de bank

Geld lenen voor je energiebesparende maatregelen bij de bank? Dan heb je de keuze uit twee leenvormen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wij raden voor het verduurzamen van je woning een persoonlijke lening aan. Gebruik je de persoonlijke lening voor verbeteringen aan je woning, dan mag je de rente namelijk aftrekken van de belasting. Daarnaast weet je met een persoonlijke lening precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoe lang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die eerste jaren opnieuw opnemen. Hierdoor is deze vorm geschikt als je nog niet precies weet wat de energiebesparende maatregelen kosten. Groot nadeel van een doorlopend krediet is dus dat je de rente niet aftrekbaar is.

Tip! Als je de financiering voor energiebesparende maatregelen combineert met subsidies, hoef je maar een kleinere bedrag te lenen. Er zijn tegenwoordig namelijk heel veel verschillende subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen. Zo bestaan er landelijke subsidies voor isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Bovendien hebben veel gemeentes en provincies ook nog speciale subsidies. Op de website Energiesubsidiewijzer lees je hier meer over.

Extra lenen voor energiebesparende maatregelen bij je hypotheek

Veel mensen kiezen ervoor extra te lenen voor energiebesparende maatregelen via de hypotheek, Je betaalt dan minder rente dan voor een consumptief krediet bij de bank. Als je je woning verduurzaamt, mag je in plaats van 100% van de woningwaarde maximaal 106% procent van de woningwaarde lenen. Je moet dan wel een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben. Is je woning bijvoorbeeld € 300.000 waard, dan mag je hypotheek voor het verduurzamen van je woning maximaal € 318.000 euro zijn.

Let op! Bij het verhogen van je hypotheek betaal je opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Is het verduurzamen van je woning goedkoper dan € 23.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank hierdoor altijd voordeliger dan je hypotheek verhogen!

Energiebespaarlening en Duurzaamheidslening

De overheid stimuleert energiebesparing actief. Je kunt via de overheid geld lenen voor energiebesparende maatregelen, met een Energiebespaarlening. Daarnaast heb je de mogelijkheid om via je gemeente de energiebesparende maatregelen duurzaam financieren met een Duurzaamheidslening. De exacte voorwaarden en regels verschillen per gemeente.

Let op! Voor zowel de Energiebespaarlening als de Duurzaamheidslening moet je aan strikte voorwaarden voldoen. Bovendien biedt niet elke gemeente een Duurzaamheidslening aan en is het budget soms op bij je gemeente.

Lening voor energiebesparing en belasting

Kies je voor duurzaam financieren via een Energiebespaarlening, een Duurzaamheidslening, je hypotheek of een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker? Dan mag je de rente die je betaalt aftrekken van de inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je dus minder belasting. Bij een doorlopend krediet heb je dit voordeel niet. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Checklist lenen voor energiebesparende maatregelen bij de bank

Wanneer je voor de energiebesparende maatregelen geld leent bij een kredietverstrekker of bank, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met deze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en dat je een goede keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct een goedkope lening voor energiebesparende maatregelen vinden? Bereken dan hier je lening voor energiebesparing >>

Kosten energiebesparende maatregelen

Heb je de leenvorm voor energiebesparende maatregelen gevonden? Dan is de volgende vraag hoeveel je wilt lenen. Gemiddeld kost het verduurzamen van je woning ongeveer € 26.000 tot € 65.000. Maar dat zegt natuurlijk niet zoveel. Welk leenbedrag jij precies nodig hebt, hangt af van welke energiebesparende maatregelen je wilt doorvoeren in je woning. Om je een beter beeld te geven, zetten we de gemiddelde kosten voor de meest voorkomende energiebesparende maatregelen op een rij:

Energiebesparende maatregelGemiddelde kosten
Isoleren schuin dak€ 5.100 tot € 9.000
Isoleren vloer€ 2.250 tot € 4.500
Isoleren spouwmuur€ 1.100 tot € 3.500
HR++ glas€ 3.700 tot € 5.500
Warmtepomp€ 6.000 tot € 28.000
Zonnepanelen (10 panelen)€ 5.000
Zonneboiler€ 3.800 tot € 6.500
Totaal€ 26.950 tot € 62.000

Bron: Milieu Centraal

Zoals je ziet, kun je het verduurzamen van je woning zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Houd bij het bepalen van je wensen ook rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord mag lenen. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Looptijd kiezen voor lening groene energie

Nadat je het leenbedrag hebt bepaald, kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je energiebesparende maatregelen terugbetaalt aan de kredietverstrekker. Bij een persoonlijke lening voor het verduurzamen van je woning is de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 180 maanden. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder.

Energie besparen lening boetevrij aflossen

Bij geld lenen voor energiebesparing zijn naast de kosten ook de voorwaarden van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel een boete betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Duurzame financiering en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor verbouwen krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Zo hoeven je nabestaanden niets te betalen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar een paar euro per maand.

Lening voor energiebesparing afsluiten

Heb je de financiering voor je energiebesparende maatregelen hebt gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast lenen voor energiebesparende maatregelen meteen een bestaande lening oversluiten? Geef dit aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor energiebesparende maatregelen in beeld

Als je een lening voor energiebesparende maatregelen afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,60% en maximaal 14,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,60% tot 14,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%14,00%6180
€ 25.0006,60%12,50%6180
€ 50.0006,60%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,60%60€ 29.285
€ 50.0006,60%60€ 58.570

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten