Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Kosten koper financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over kosten koper financieren

Meer weten over een kosten koper financieren en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over geld lenen voor kosten koper. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat zijn kosten koper en hoe hoog zijn die?

Koop je een bestaande woning, dan betaal je naast de woningprijs de kosten koper. De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. De overdrachtsbelasting is meestal 2% van de prijs van de woning. Ben je jonger dan 35 jaar, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. De notariskosten zijn meestal 0,5% tot 1% van de woningprijs. In totaal betaal je dus 2,5% tot 3% van de woningprijs aan kosten koper. Dus koop je een huis van € 300.000, dan betaal je € 7.500 tot € 9.000 aan kosten koper.

Kan ik kosten koper meefinancieren in mijn hypotheek?

Helaas is de kosten koper meefinancieren in je hypotheek niet meer mogelijk. Je leent namelijk maximaal 100% van de woningwaarde met een hypotheek. Alle extra kosten moet je dus zelf betalen of hiervoor een lening afsluiten.

Hoeveel kan ik lenen voor kosten koper?

Hoeveel jij verantwoord kan lenen om de kosten koper te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. Kredietverstrekkers kijken ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je elke maand rente en aflossing. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om van rond te komen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor kosten koper?

Bij een kosten koper lening is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente lening voor kosten koper

Kosten koper financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor kosten koper
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  76 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Kosten koper financieren

Kosten koper mag je tegenwoordig niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je leent namelijk nog maar 100 procent van de woningwaarde met een hypotheek. Alle bijkomende kosten, waaronder de kosten koper, moet je dus zelf betalen. Heb je dit geld niet of wil je je spaargeld niet gebruiken? Dan kun je geld lenen afsluiten bij een kredietverstrekker door een persoonlijke lening af te sluiten.

Waarom een persoonlijke lening voor kosten koper?

Wanneer je een lening afsluit bij een kredietverstrekker, kies je uit twee vormen van consumptief krediet. Een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wij raden voor financiering van de kosten koper altijd een persoonlijke lening aan. Gebruik je een persoonlijke lening voor de kosten koper, dan mag je de rente namelijk aftrekken van de belasting. Verder weet je met deze leenvorm precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die eerste jaren opnieuw opnemen. Een doorlopend krediet is niet geschikt om kosten koper te financieren. Doordat je afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen, bestaat het risico dat je heel lang aan de lening vast zit. Je betaalt dan ook heel lang rente, waardoor het een dure financiering wordt.

Checklist kosten koper financieren met persoonlijke lening

Sluit je een persoonlijke lening af voor de kosten koper, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering wilt (ORV)
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoeveel geld nodig voor kosten koper en notariskosten?

De kosten koper bestaan uit twee onderdelen: de overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris. Deze notariskosten betaal je voor de akte voor de overdracht van de woning en de inschrijving in het Kadaster. De kosten koper (overdrachtsbelasting en notaris kosten) bedragen meestal 2,5% tot 3% van de woningprijs.

Daarnaast zijn er bij de aankoop van een woning nog veel meer bijkomende kosten. Bijvoorbeeld de advies- en afsluitkosten voor een hypotheek, de kosten voor makelaar, eventuele taxatie en bouwkundige keuring. Alles bij elkaar kom je al snel op 6% van de oorspronkelijk koopsom.

Hoeveel geld je nodig hebt om de kosten koper te financieren, hangt dus af van de prijs van je woning. Koop je een huis van € 300.000, dan zijn de kosten koper € 7.500 tot € 9.000. Wil je met je lening naast de notariskosten en overdrachtsbelasting ook de andere bijkomende kosten betalen, dan heb je al snel € 18.000 nodig.

Een belangrijke vraag is of de gewenste kredietsom ook verantwoord is voor jouw financiële situatie. Maak je op Rente.nl een vergelijking voor je kosten koper lening? Dan berekenen we direct je maximale leenbedrag. Zo weet je meteen of het gewenste bedrag voor jou verantwoord is.

Looptijd en maandlasten bij geld lenen voor kosten koper

Vervolgens kies je de looptijd van je lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je kosten koper terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor je financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Kosten koper financieren en extra boetevrij aflossen

Bij geld lenen voor kosten koper zijn naast de kosten, ook de voorwaarden van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Er zijn echter een paar kredietverstrekkers waarbij je wel extra kosten betaalt als je eerder aflost. Kortom, hier moet je toch even goed op letten.

Lening voor kosten koper met overlijdensrisicoverzekering

Bij leningen voor de kosten koper zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan wordt de lening (deels) kwijtgescholden. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wél extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor kosten koper afsluiten

De financiering voor je kosten koper gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker. De aangeboden rente en looptijd van de lening wijkt misschien af van wat je had aangevraagd. Wanneer je akkoord gaat, onderteken je de offerte en stuur je deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast lenen voor je kosten koper nog een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor kosten koper in beeld

Als je een lening afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten