Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Geld lenen voor studie

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor studie

Meer weten over geld lenen voor studie en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over je studie financieren en leningen voor een studie. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik voor een studielening?

Welke mogelijkheden je hebt om te lenen voor je studie, hangt af van je leeftijd en welke studie je doet. Soms kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Voldoe je niet aan de voorwaarden of heb je er niet genoeg aan? Dan is geld lenen bij een bank of kredietverstrekker een optie. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Kan ik bij DUO extra geld lenen naast mijn studiefinanciering?

Ontvang je studiefinanciering en wil je extra geld lenen? Dan raden we je een lening bij DUO aan. Hier leen je namelijk tegen een fors lagere rente dan bij een bank of kredietverstrekker. Of en hoeveel je kunt lenen verschilt per situatie. Informeer hiervoor bij DUO naar de mogelijkheden.

Kan je als student een lening krijgen bij een bank?

Als student een lening aanvragen bij een bank of kredietverstrekker is mogelijk. Maar je mogelijkheden zijn beperkt. Om te bepalen hoeveel je mag lenen, kijken kredietverstrekkers namelijk naar je inkomsten. Studiefinanciering telt niet mee als inkomen. Inkomen uit een bijbaan telt de kredietverstrekker wel mee, maar dat zal geen hoog bedrag zijn. Je maximale leenbedrag is hierdoor erg laag.

Hoeveel kan ik lenen voor mijn studie?

Hoeveel je bij DUO mag lenen naast je studiefinanciering, hangt af van welk type studiefinanciering je ontvangt. Via je online omgeving bij DUO bereken je je maximale leenbedrag. Hoeveel je bij een kredietverstrekker kunt lenen om je studie te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je verantwoord mag lenen. Ook kijkt de kredietverstrekker naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing. Je moet daarnaast wel genoeg geld overhouden om je vaste lasten van te betalen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Kan ik geld lenen met een studieschuld?

Geld lenen met een studieschuld is mogelijk, maar het bedrag dat je maximaal leent is wel lager. De kredietverstrekker kijkt namelijk naar je inkomsten en je vaste lasten. Je studieschuld valt ook onder je vaste lasten. Hoe hoger je studieschuld, hoe minder je dus kunt lenen.

Laagste rente studielening

Studie financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor studie
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Studielening

Bij geld lenen voor een studie hangt het heel erg van je leeftijd en studie af welke mogelijkheden je hebt. De meeste studenten lenen voor hun studie bij DUO. Maar als je hier niet voor in aanmerking komt of daar niet genoeg aan hebt, is een studielening bij een bank of kredietverstrekker een interessante optie. We behandelen hier kort alle mogelijkheden.

Studiefinanciering lening bij DUO

Volg je een voltijd mbo, hbo of universitaire studie? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering en/of een lening bij DUO.

Extra lenen naast je studiefinanciering

Als je naast je studiefinanciering extra geld wilt lenen, adviseren we je altijd om dit bij DUO te doen. De rente is hier namelijk een stuk lager dan bij een bank of kredietverstrekker. Kan of wil je niet lenen bij DUO en kies je toch voor een kredietverstrekker? Houd er dan rekening mee dat je mogelijkheden beperkt zijn.

Om te bepalen hoeveel je mag lenen, kijken kredietverstrekkers namelijk naar je inkomsten. Studiefinanciering telt niet mee als inkomen. Dus alleen wanneer je een (bij)baan hebt, telt dat inkomen mee. Je maximaal leenbedrag is hierdoor erg laag. Daarnaast mag je bij sommige kredietverstrekkers standaard al minder lenen als je jonger bent dan 25 jaar.

Tip! Tijdens het vergelijken op Rente.nl zie je direct hoeveel jij maximaal kunt lenen. Daarnaast tonen we je enkel leningen die ook je echt kunt afsluiten met je leeftijd en het gewenste leenbedrag.

Let op! Er zijn ook banken die speciale studentenkredieten aanbieden. Dit raden wij echt af! De rente is namelijk hoog. En doordat je tijdens je studie niet aflost, maar de bank wel alvast rente rekent, ben je uiteindelijk erg duur uit.

Studentenkrediet bij DUO

Naast studiefinancieringen en leningen kent DUO nog twee andere regelingen om geld te lenen voor je studie. Dit zijn het collegegeldkrediet en het levenlanglerenkrediet (LLLK). Het collegegeldkrediet is echt alléén bedoeld om je collegegeld te betalen. Dit krijg je daarom alleen als je een hbo-studie of universitaire opleiding volgt. De hoogte van het collegegeldkrediet hangt dus af van hoeveel collegegeld dat je betaalt.

Het levenlanglerenkrediet is bedoeld voor 30 plussers, die vanwege hun leeftijd niet meer in aanmerking komen voor studiefinanciering of een lening via DUO. Je mag voor het levenlanglerenkrediet maximaal 55 jaar oud zijn. Verder moet je een voltijds bol-opleiding doen aan het mbo of een hbo- of universitaire studie volgen. Ook hier is het de hoogte van het krediet afhankelijk van hoeveel collegegeld je betaalt.

Geld lenen voor studie bij de bank

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de DUO-regelingen of heb je er niet genoeg aan? Dan is geld lenen voor je studie met een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker een optie.

Lening voor deeltijdstudie naast je baan

Steeds meer mensen kiezen voor een (tweede) studie naast hun baan. Ben je tussen de 30 en 55 jaar oud en volg je een deeltijdstudie op het hbo of een universiteit, dan kun je gebruik maken van het levenlanglerenkrediet van DUO. Verder is je werkgever vaak wel bereid een deel van de studiekosten te betalen als de studie aansluit bij je huidige werk. Lukt dit niet? Dan is geld lenen bij een bank of kredietverstrekker een optie.

Hieronder lees je meer over studieleningen via een bank of kredietverstrekker.

Checklist geld lenen voor je studie

Leen je voor je studie bij een bank of kredietverstrekker, dan zijn er een aantal dingen belangrijk om op te letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en dat je een goede keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoeveel geld heb je nodig voor je studie?

Zodra je een studielening afsluit bij een bank of kredietverstrekker, moet je aangeven hoeveel geld je wilt lenen. Hoeveel je nodig hebt, hangt natuurlijk heel erg van je studie af. De ene studie is duurder dan de andere. Vraag daarom altijd een indicatie op van de studiekosten voor je opleiding.

Let op! Het leven naast je studie is ook duur. Houd ook rekening met de kosten voor levensonderhoud en vaste laten bij het bepalen van je leenbedrag. Wil je weten hoeveel je maximaal verantwoord leent? Bereken hier je maximale lening >>

Leenvorm studielening kiezen

Bij geld lenen voor je studie heb je de keuze uit twee soorten consumptief krediet: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm. 98% van de mensen kiest hiervoor. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet. Zo weet je vooraf precies wat de lening je gaat kosten. Dit is dus vooral geschikt als je in één keer een bedrag wilt lenen om je studiekosten te betalen.

Een andere optie is het doorlopend krediet. Bij dit krediet bepaal je de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die eerste jaren opnieuw opnemen. Dit is dus geschikt als je een langere periode geld beschikbaar wilt hebben voor je studie. Bijvoorbeeld om elk jaar het collegegeld en studieboeken van te betalen.

Looptijd of aflospercentage bij geld lenen voor je studie

Nadat je een leenvorm hebt gekozen, kies je een looptijd of aflospercentage. Bij een persoonlijke lening bepaal je zelf de looptijd van de lening. Dit is de periode waarin je in maandelijkse termijnen het leenbedrag terugbetaalt. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer termijnen. Je maandelijkse betaling (maandlast) is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijk looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

Kies je voor een doorlopend krediet, dan is het aflospercentage van belang. Neem je geld op uit het doorlopend krediet, dan betaal je elke maand een percentage van de totale limiet terug. Kies een aflospercentage met een maandbedrag dat je ook echt kunt dragen.

Laagste studielening rente

Bij je keuze voor de goedkoopste studielening, is de rente natuurlijk het belangrijkste. Dit bepaalt hoeveel de studielening je uiteindelijk kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct wat de lening je per maand kost. Ook zie je wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste lening voor een studie heeft.

Studielening en boetevrij aflossen

Staar je echter niet blind op de laagste rente. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Financiering voor studie en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige studieleningen bij de bank krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker het openstaande bedrag (deels) kwijt. Zo hoeven je nabestaanden niets te betalen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan namelijk maar een paar euro per maand.

Invloed studieschuld op lening of hypotheek

Welke vorm van lenen voor je studie je ook kiest, houd er rekening mee dat de lening ook nog gevolgen heeft na je studie. Als je een studieschuld hebt, mag je minder lenen als je een hypotheek aanvraagt. Dit scheelt soms wel duizenden euro’s sop het bedrag dat je maximaal mag lenen. Wil je meer weten over de gevolgen van een studielening voor je hypotheek? Lees dan het artikel: Invloed lening op hypotheek.

Studielening aanvragen

Zodra je de gewenste lening voor je studie hebt gevonden, kun je eenvoudig een offerte voor de lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan heb je dezelfde dag nog de offerte in je mailbox.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast lenen voor je studie een bestaande lening oversluiten? Geef dit aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor studie in beeld

Als je een lening voor een studie afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten