Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Geld lenen voor renovatie

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over geld lenen voor renovatie

Meer weten over geld lenen voor renovatie van je huis en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over een lening voor renovatie. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik om de renovatie van mijn huis te financieren?

Heb je een oudere woning gekocht en wil je die renoveren? Dan heb je verschillende mogelijkheden om de renovatie te financieren: geld lenen bij een kredietverstrekker of je hypotheek verhogen. Elke manier om je renovatie te financieren heeft voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Kan ik met mijn hypotheek bijlenen voor renovatie?

Via je hypotheek geld bijlenen voor de renovatie kan wanneer je overwaarde hebt. Dit wil zeggen dat je huis meer waard is dan de je openstaande hypotheekschuld. Je leent namelijk maximaal 100% van de woningwaarde. Bijlenen voor renovatie kan ook als je aantoont dat je huis na de aanpassingen meer waard is. Dit doe je met een taxatierapport. Je leent dan 100% van de waarde na de renovatie lenen.

Hoeveel kan ik lenen voor de renovatie van mijn huis?

Gemiddeld lenen mensen ongeveer € 20.000 voor een renovatie. Hoeveel geld jij verantwoord leent, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je mag lenen. De kredietverstrekker kijkt ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je namelijk elke maand rente en aflossing. Je moet dan natuurlijk wel genoeg geld overhouden om van te leven. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor renovatie?

Bij een lening voor een renovatie is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening voor de renovatie uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Is de rente bij geld lenen voor renovatie aftrekbaar?

Verhoog je je hypotheek of sluit je een persoonlijke lening af voor je renovatie, dan mag je de rente aftrekken van de belasting. Kies je voor een doorlopend krediet? Dan is de rente helaas niet aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Laagste rente lenen voor renovatie

Renovatie financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor renovatie
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Lening voor renovatie huis

Of je nu een ouder huis koopt om direct te renoveren of je huidige woning aan een renovatie onderwerpt, er komen flink wat kosten bij kijken. Heb je hiervoor niet genoeg spaargeld? Dan is geld lenen voor de renovatie een interessante optie. Maar verhoog je hiervoor je hypotheek of sluit je een persoonlijke lening of doorlopend krediet af?

Elke vorm van lenen om te renoveren heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voor- en nadelen geld lenen voor renovatie
Persoonlijke leningDoorlopend kredietHypotheek verhogen
Ontvang het hele leenbedrag in één keer Bepaal zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot de afgesproken limiet) Ontvang het hele leenbedrag in één keer
Vaste rente Rente kan tussentijds wijzigen Vaste, lage rente
Looptijd tot 15 jaar Variabele looptijd, maximaal 15 jaar Looptijd tot 30 jaar
Geen afsluitkosten Geen afsluitkosten Je betaalt opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten.
Toch meer geld nodig? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten. Toch meer geld nodig? Afgeloste bedragen mag je weer opnieuw opnemen Je leent maximaal het bedrag dat je aan overwaarde hebt en/of je huis na de renovatie meer waard wordt

Huis kopen en renoveren met een lening

De meeste mensen denken bij lenen voor renovatie direct aan hun hypotheek, maar wist je dat een persoonlijke lening vaak veel goedkoper is? Je betaalt dan een vaste, lage rente en krijgt geen bijkomende kosten, zoals bij een hypotheek. Kost je renovatie minder dan € 23.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank altijd voordeliger dan je hypotheek verhogen.

Ook mag je de rente aftrekken van de belasting als je persoonlijke lening gebruikt voor de renovatie van je huis. Verder weet je met deze leenvorm precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Hierdoor kan deze vorm geschikt zijn als je nog niet precies weet hoeveel de renovatie kost. Bij onverwachte extra kosten mag je extra lenen door je afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Bovendien mag je de rente voor een doorlopend krediet nooit aftrekken van de belasting. Hierdoor ben je bij geld lenen voor een renovatie met deze leenvorm altijd duurder uit.

Bijlenen voor renovatie bij hypotheek

We hebben het al even kort aangestipt, maar voor je renovatie geld bijlenen met je hypotheek is ook een optie. Het grote voordeel hiervan is dat de rente een stuk lager is dan bij een consumptief krediet. Maar als je een huis koopt om te renoveren, is het meestal lastig om de kosten voor renovatie mee te financieren. Je leent tegenwoordig namelijk maximaal 100% van de woningwaarde. Toon je echter met een taxatierapport aan dat je huis na de renovatie meer waard is, dan mag je de waarde van na de woningverbetering lenen met je hypotheek.

Woon je al een tijdje in de woning die je wilt renoveren, dan heb je misschien overwaarde. Dit wil zeggen je huis op dit moment meer waard is dan de je openstaande hypotheekschuld. Je mag dan het bedrag dat je aan overwaarde hebt lenen voor de renovatie.

Lening voor renovatie met energiebesparende aanpassingen

Ben je toch bezig met het renoveren van je huis, dan wil je misschien ook energiebesparende maatregelen nemen, zoals extra isolatie aanbrengen bij je dakrenovatie. Je komt dan in aanmerking voor subsidies en mag je een hoger bedrag bijlenen voor je hypotheek. Meer hierover lees je in het artikel: ‘Lening energiebesparende maatregelen’.

Checklist lenen om te renoveren

Kijk je naar de voor- en nadelen, dan is een persoonlijke lening toch écht het meest geschikt als renovatie lening. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist, weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Tip! Direct de goedkoopste en beste persoonlijke lening voor je renovatie vinden? Bereken hier de lening voor je renovatie>>

Hoeveel geld moet ik lenen voor renovatie?

Het gemiddelde leenbedrag voor een renovatie is ongeveer € 20.000, maar dat zegt natuurlijk niet zoveel. De kosten voor een renovatie verschillen namelijk enorm, afhankelijk van wat je allemaal wit aanpakken in je huis. Om je een beeld te geven, zetten we de gemiddelde kosten voor enkele veel voorkomende renovaties op een rij:

Type renovatieGemiddelde kosten
Uitbouw€ 20.000 tot € 80.000
Dakkapel€ 3.500 tot € 9.500
Keuken€ 5.000 tot € 15.000
Badkamer€ 5.000 tot € 20.000
Toilet€ 1.500 tot € 5.000
Deuren€ 50 tot € 250 per deur
Schilderwerk€ 1.000 tot € 5.500
Verlichting€ 100 tot € 2.000

Bron: Werkspot.nl

Zoals je ziet, maak je een renovatie zo duur als je zelf wilt. Houd bij het bepalen van je wensen ook rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Tip! Vaak valt de renovatie van je huis duurder uit dan verwacht. Wij adviseren je daarom een marge van 5 procent aan te houden bij de kredietsom. De kredietverstrekker controleert dan meteen of het hogere leenbedrag voor jou verantwoord is. Zet het extra geld wel apart op een spaarrekening, zodat je niet in de verleiding komt om het uit te geven aan iets anders.

Looptijd kiezen voor lening dakrenovatie

Vervolgens kies je de looptijd van de lening voor de dakrenovatie of andere renovaties. De looptijd is het aantal maanden waarin je de lening voor de renovatie terugbetaalt. Bij een persoonlijke lening voor renovatie is de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 180 maanden.

Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Je kiest daarom het beste een zo kort mogelijk looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

Lening voor renovatie en boetevrij aflossen

Kijk echter niet alleen naar de kosten bij een lening voor renovatie. Ook de voorwaarden zijn van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor renovatie huis en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor renoveren zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je vóór je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen zo niets voor jouw lening. Dat is fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor renovatie afsluiten

De lening voor je renovatie gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Zodra je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Als je voldoet je aan de acceptatievoorwaarden, ontvang je dezelfde dag nog de offerte. Controleer deze goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken soms af van wat je had aangevraagd.

Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften). Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast lenen om te renoveren een bestaande lening oversluiten? Geef dit aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor renovatie in beeld

Als je een lening voor een renovatie afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten