Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Chalet financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over lening

Meer weten over een chalet financieren en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over geld lenen voor een chalet. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Hoe financier je een chalet?

Een chalet mag je (deels) financieren met een tweede hypotheek. Omdat je met deze hypotheek maximaal 75% van de waarde van het chalet leent, betaal je de rest van je spaargeld. Of je kunt voor dit deel extra geld lenen bij een kredietverstrekker.

Hoeveel geld kan ik lenen voor de aankoop van een chalet?

Hoeveel je mag lenen om de chalet te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je verantwoord leent. De kredietverstrekker kijkt ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je elke maand rente en aflossing. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om van te leven. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij de financiering voor een chalet?

Bij een financiering voor een chalet is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt af van welk bedrag je maandelijks kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente chalet financieren

Chalet financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor chalet
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hoe financier je een chalet?

Veel mensen dromen van een eigen vakantiehuis, zoals een chalet. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. De meeste mensen die een chalet kopen, doen dit niet (volledig) met hun spaargeld. Zij gebruiken een financiering voor de aankoop van het chalet. Je hebt drie opties: een tweede hypotheek, je eerste hypotheek verhogen of geld lenen met een persoonlijke lening.

Elke financiering voor een chalet heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voor- en nadelen chalet financieren
Persoonlijke leningTweede hypotheekEerste hypotheek verhogen
Maximaal bedrag hangt af van je situatie Maximaal bedrag tot 75% van de woningwaardeMaximaal het bedrag dat je aan overwaarde hebt
 Vaste rente Vaste, lage rente Vaste, lage rente
 Looptijd tot 10 jaar Looptijd tot 30 jaar Looptijd tot 30 jaar
Geen afsluitkosten Je betaalt notaris-, advies- en taxatiekosten Je betaalt opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten

Chalet financieren met een tweede hypotheek

Omdat een chalet ook een vorm van onroerend goed is, lijkt een hypotheek een voor de hand liggende optie. En dat klopt ook wel. Je kunt bij de bank een tweede hypotheek afsluiten voor je chalet, maar hiermee leen je maximaal 75% van de waarde. Een volledige financiering van je chalet met een tweede hypotheek is dus onmogelijk. Het resterende deel moet je op een andere manier financieren. Bijvoorbeeld van je spaargeld of met een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker.

Geld lenen voor chalet bij een kredietverstrekker

Sluit je een lening voor je chalet af bij een kredietverstrekker, dan kies je uit twee soorten leningen. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij raden bij een chalet een persoonlijke lening aan. Je weet met een persoonlijke lening precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Wij vinden een doorlopend krediet minder geschikt om een chalet te financieren. Doordat je afgeloste bedragen opnieuw mag opnemen, bestaat het risico dat het een erg langlopende financiering wordt. Je betaalt dan ook heel lang rente, waardoor het een dure financiering voor je chalet wordt.

Financiering chalet door eerste hypotheek te verhogen

Een andere optie om je chalet te financieren, is door je hypotheek te verhogen. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat je met je hypotheek maximaal 100% van de waarde van je eerste huis leent. Je chalet financieren door je hypotheek te verhogen, kan dus alleen als je overwaarde hebt. Overwaarde betekent dat je huis meer waard is dan je openstaande hypotheekschuld. Het bedrag dat je aan overwaarde hebt, mag je dan extra lenen voor de aankoop van het chalet.

Let op! Bij het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek betaal je (opnieuw) notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Leen je voor het chalet minder dan € 25.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank altijd voordeliger.

Lening voor chalet in het buitenland

Een chalet in het buitenland financieren is met een hypotheek vrijwel onmogelijk. Banken werken hier namelijk niet aan mee, omdat ze het risico bij een onderpand in het buitenland te groot vinden. Je kunt wel een lening voor een vakantiehuis in het buitenland afsluiten bij een kredietverstrekker.

Lening voor een chalet om te verhuren

Wil je een chalet kopen om deze vervolgens te verhuren? Dan kun je hiervoor een speciale verhuurhypotheek afsluiten of geld lenen bij een kredietverstrekker. Je chalet wordt dan een beleggingspand. Meer hierover lees je op de pagina over een beleggingspand financieren.

Financiering chalet en belasting

Of je de chalet nu financiert met een hypotheek of een lening, de rente is helaas niet aftrekbaar van de belasting. Bovendien valt je chalet voor de belasting in Box 3. Dit betekent dat je over de waarde van de woning vermogensbelasting betaalt, net zoals over je spaargeld en beleggingen.

De informatie die je hieronder leest gaat over geld lenen voor een chalet met een persoonlijke lening.

Checklist geld lenen voor aankoop chalet

Sluit je voor je chalet een persoonlijke lening af, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct de laagste rente voor de financiering van je chalet vinden? Vergelijk hier je lening voor een chalet >>

Hoeveel geld heb je nodig om chalet te financieren?

Hoeveel geld je nodig hebt voor de aankoop van een chalet, hangt af van het soort chalet dat je wilt hebben. Je hebt al houten chalets vanaf € 35.000, maar ook stenen chalets van € 100.000 of € 150.000. Het is dus lastig een prijsindicatie te geven, aangezien je het zo duur maakt als je zelf wilt.

Als je een chalet op het oog hebt, weet je al precies hoeveel deze kost. Een belangrijke vraag is wel of het gewenste leenbedrag verantwoord is voor jouw financiële situatie. In je vergelijking op Rente.nl berekenen we direct je maximale leenbedrag. Zo weet je of je het gewenste bedrag ook echt verantwoord leent voorde financiering van je chalet.

Looptijd en maandlasten financiering chalet kiezen

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je chalet terugbetaalt. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering van je chalet. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip: Let goed op je maandlasten! Wanneer je het chalet laat plaatsen op een vakantiepark, betaal je jaarplaats kosten. Houd hier bij je maandelijkse aflossing rekening mee.

Chalet financieren met lage rente

Bij een financiering voor je chalet is de rente het belangrijkste. Dit bepaalt hoeveel de lening voor je chalet kost. Naast het rentepercentage zie je in de lening vergelijking op Rente.nl direct hoeveel je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste financiering voor een chalet heeft.

Lening voor chalet en boetevrij aflossen

Staar je echter niet blind op de rente bij een chalet financieren. Kijk ook goed naar de voorwaarden. Veel mensen vinden boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor chalet en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor een chalet zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je vóór je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen dan niets voor jouw lening. Dat is fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor een chalet afsluiten

Heb je de financiering voor je chalet gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, staat vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast een chalet financieren een bestaande lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor chalet in beeld

Als je een lening voor een chalet afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten