Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

  • Het meest complete aanbod
  • 100% onafhankelijke vergelijking
  • vanaf 6,5% rente

Boot financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over boot financieren

Meer weten over een boot financieren en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over geld lenen voor een boot. Een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik om een boot te financieren?

Droom je ervan om met je eigen boot het water op te gaan, maar heb je geen spaargeld of wil je dit niet gebruiken? Dan heb je een aantal mogelijkheden om je boot te financieren. Bijvoorbeeld geld lenen bij een bank, een scheepshypotheek of een koop op afbetaling bij de dealer. Elke manier om je boot te financieren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Hoeveel kan ik lenen voor een boot?

Gemiddeld lenen mensen ongeveer € 30.000 voor de financiering van een boot. Hoeveel jij verantwoord leent om je boot te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer je verantwoord leent. Kredietverstrekkers kijken ook naar je vaste lasten. Leen je geld, dan betaal je elke maand rente en aflossing. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om van rond te komen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste voor mijn bootfinanciering?

Bij een lening voor je boot is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je er over wilt doen om de financiering terug te betalen. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van het bedrag dat je elke maand kunt missen. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Laagste rente lening voor boot

Boot financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor boot
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,4%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,7%Lender & Spender€ 201
€ 25.0006,5%Lender & Spender€ 487
€ 50.0006,5%Lender & Spender€ 974
€ 75.0006,5%Lender & Spender€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Geld lenen voor een boot, welke financiering het beste?

Of je nu een sloep of een luxe jacht wilt kopen, een eigen boot vraagt om een flinke investering. Heb je hier niet voldoende spaargeld voor of wil je dit niet gebruiken, dan is een bootfinanciering een interessante optie! Je hebt verschillende mogelijkheden voor de financiering van je boot. Geld lenen bij de bank, een scheepshypotheek of kopen op afbetaling bij de dealer.

Elke manier van je boot financieren heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze hier voor je op een rij.

Voor- en nadelen boot financieren
Persoonlijke lening bij bankScheepshypotheekBoot op afbetaling via dealer
​​ Boot is meteen van jou​​ Weinig aanbieders​​ Boot is pas van jou na afbetaling
​​ Je betaalt een vast bedrag per maand​​ Je betaalt een vast bedrag per maand​​ Je betaalt een vast bedrag per maand
​​ Vaste rente​​ Vaste, lage rente​​ Hogere rente dan bij de bank
​​ Boetevrij extra aflossen bijna altijd mogelijk​​ Boetevrij extra aflossen tot een bepaald percentage van de hypotheeksom​​ Extra aflossen niet mogelijk
​​ Geen afsluitkosten​​ Je betaalt advies- en afsluitkosten​​ Geen afsluitkosten

Boot financieren met een persoonlijke lening

We raden je altijd een persoonlijke lening aan voor je boot. Ruim 90% van de mensen die lenen voor een boot kiest hiervoor. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening, waarmee je de boot aanschaft. De rente van de lening staat vast. Je betaalt hierdoor elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet. Zo weet je vooraf precies wat de lening je gaat kosten.

Een andere optie bij een bank of kredietverstrekker is een doorlopend krediet. Deze leenvorm is niet geschikt voor een bootfinanciering, maar meer wanneer je voor een langere periode extra geld achter de hand wilt hebben. Je bepaalt met een doorlopend krediet de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen.

Financiering boot met scheepshypotheek

Voor de financiering van een boot bestaan er ook speciale scheepshypotheken. Banken bieden deze aan voor het financieren van een sloep of jacht, maar soms ook voor het financieren van een woonboot. Het voordeel van een scheepshypotheek is dat je een lagere rente betaalt dan voor een consumptief krediet. Nadeel is dat je met deze hypotheek maar 50% tot 80% van de waarde van je boot financiert. De rest moet je zelf inbrengen met spaargeld of door een aparte lening af te sluiten bij een bank of kredietverstrekker.

Boot financieren op afbetaling

Verkopers van boten bieden je soms de mogelijkheid om de boot op afbetaling te kopen. Dit is echter een dure financiering. Je betaalt vaak een hogere rente dan bij een bank of kredietverstrekker en de looptijd is lang. Hierdoor betaal je alsnog te veel rente, waardoor de bootlening onnodig duur uitpakt.

Tip! Heb je toch een boot op afbetaling gekocht? Sluit de lening zo snel mogelijk over! Je lening oversluiten naar een persoonlijke lening, bespaart je gemiddeld € 5.000 op de rentekosten.

Woonboot financieren

Een speciaal soort boot om te financieren is de woonboot. Omdat je erop woont, lijkt het logisch de boot te financieren met een hypotheek. Dit is alleen nog mogelijk bij de Rabobank. Andere banken zijn hier de afgelopen jaren mee gestopt. Een andere optie is om je woonboot (deels) te financieren met een persoonlijke lening.

Kijk je naar de voor- en nadelen, dan is een persoonlijke lening toch écht het meest geschikt om je boot te financieren. Of het nu om een sloep, jacht of woonboot gaat, dat maak hierbij niet uit. Hoe een persoonlijke lening werkt en waar je op moet letten, lees je hieronder.

Direct de goedkoopste en best passende persoonlijke lening voor je boot vinden? Ga hier je lening voor een boot berekenen >>

Checklist geld lenen voor een boot

Leen je voor een boot, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

  • Bepaal je leenbedrag
  • Kies je looptijd
  • Vind de laagste rente
  • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
  • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering wilt (ORV)
  • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoeveel geld nodig voor bootlening?

Bij een lening voor een boot, weet je vaak al precies hoeveel geld je nodig hebt. Een belangrijke vraag is wel of het gewenste leenbedrag ook echt mogelijk is voor jouw financiële situatie. Om er achter te komen hoeveel je zonder problemen leent, maak je eenvoudig een vergelijking voor je bootlening. In een paar klikken zie je direct je maximale leenbedrag.

Looptijd en maandlasten bootlening kiezen

Vervolgens kies je de looptijd van je bootfinanciering. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je boot terugbetaalt. Welke looptijd je het beste kiest, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering van je boot. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt met een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip: Let goed op je maandlasten! Houd bij de keuze voor je maandelijkse aflossing ook rekening met de extra kosten van een boot. Zoals de verzekering, brandstof, huur van de ligplaats en onderhoud.

Rente voor boot financieren berekenen

De rente is het belangrijkste bij een bootlening. Dit bepaalt hoeveel de bootfinanciering je kost. Het verschil tussen de laagste en de hoogste rente is al snel 4%. Hierdoor betaal je, als je niet goed oplet, honderden euro’s teveel voor je bootfinanciering. Door op Rente.nl het meest complete aanbod kredietverstrekkers te vergelijken, zie je direct wat elke lening je per maand kost. Ook zie je wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de goedkoopste lening voor een boot heeft.

Boot financieren en boetevrij extra aflossen

Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de voorwaarden voor de financiering van je boot. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Er zijn echter een paar kredietverstrekkers waarbij je wel extra kosten betaalt als je eerder aflost. Kortom, hier moet je toch even goed op letten.

Financiering boot en overlijdensrisicoverzekering of niet?

Bij sommige bootfinancieringen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen zo niets voor jouw bootlening. Dat is heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wél extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Financiering voor een boot afsluiten

Heb je de financiering voor je boot hebt gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. Dit is een voorstel van de kredietverstrekker. De aangeboden rente en looptijd van de lening wijken misschien af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde documenten (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je meestal dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tarieven geld lenen voor boot in beeld

Als je een lening voor een boot afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 13,90%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 13,90%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%13,90%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,8% en maximaal 11,4%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.00010,30%11,40%1240
€ 25.0008,80%9,70%1240
€ 50.0008,80%9,70%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.00010,3%65€ 6.462
€ 25.0008,80%62€ 30.937
€ 50.0008,80%62€ 61.875
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten