Let op! Geld lenen kost geld

Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • vanaf 6,5% rente

Uitbouw financieren

Vergelijk ruim 45 leningen
DD-MM-JJJJ

Vergelijk het meest complete aanbod rentes van Nederland.

Geen onderdeel van een bank of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over financiering uitbouw voor woning

Meer weten over geld lenen voor een aanbouw en waar je op moet letten? Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over uitbouw financieren. Heb je een andere vraag over geld lenen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Welke opties heb ik om mijn uitbouw te financieren?

Heb je geen spaargeld of wil je dit niet gebruiken voor je uitbouw? Dan heb je een aantal mogelijkheden om je uitbouw te financieren: je hypotheek verhogen, of een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Elke manier om je uitbouw te financieren heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Hoeveel kan ik lenen voor mijn aanbouw?

Hoeveel jij verantwoord leent om je aanbouw te financieren, hangt af van je inkomsten en je vaste lasten. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer geld je mag lenen voor je uitbouw. De kredietverstrekker kijkt ook naar je vaste lasten. Je betaalt namelijk elke maand rente en aflossing voor je lening. Je moet dan wel genoeg geld overhouden om van te lenen. Precies weten wat je mogelijkheden zijn? Maak dan hier de berekening: Hoeveel kan ik lenen?

Welke looptijd is het beste bij een lening voor een aanbouw?

Bij een lening voor een aanbouw is de looptijd erg belangrijk. Dit is de periode dat je erover doet om de lening terug te betalen. Welke looptijd voor jou het beste is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de financiering. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening voor je aanbouw uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Lees hier meer over in het artikel Looptijd lening.

Kan ik bij mijn hypotheek extra geld lenen voor mijn uitbouw?

Via je hypotheek extra geld lenen voor een uitbouw kan alleen wanneer je overwaarde hebt. Dat heb je als je huis op dit moment meer waard is dan je openstaande hypotheekschuld. Je leent namelijk maximaal 100% van de woningwaarde. Toon je aan dat je woning na de uitbouw meer waard is? Dan mag je 100% van de nieuwe waarde lenen, waardoor je toch wat extra geld kunt lenen via je hypotheek. Het aantonen van de waarde na de uitbouw, doe je met een taxatierapport.

Is de rente van de lening voor mijn aanbouw aftrekbaar?

Financier je de aanbouw met een persoonlijke lening of je hypotheek, dan mag je de rente aftrekken van de belasting. Kies je voor een doorlopend krediet om je aanbouw te financieren? Dan is de rente helaas niet aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel ‘Rente lening aftrekbaar’.

Laagste rente aanbouw financieren

Aanbouw financieren met een lening? In onderstaande tabel vind je een overzicht van de lening met de laagste rente voor verschillende leenbedragen. Wil je weten wat voor jouw situatie en wensen de lening met de laagste rente is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

Laagste rente lening voor aanbouw
LeenbedragLaagste renteKredietverstrekkerMaandtermijn
€ 2.50010,2%ING€ 53
€ 5.0009,1%Lender & Spender€ 104
€ 10.0007,4%Lender & Spender€ 199
€ 25.0006,5%Lloyds Bank€ 487
€ 50.0006,5%Lloyds Bank€ 974
€ 75.0006,5%Freo€ 1.461
Deze rentes zijn gebaseerd op een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden.
Dit vinden klanten van onze lening vergelijking
8,9
  69 Reviews
"Snel geld op rekening" 8,0   Danius Maciulskis 18 juni 2023
"Het bedrijf is transparant, heel snel, heel duidelijk berijd willend je te helpen snel antwoord goed advies." 10,0   Raymond Moureau 7 mei 2023
"Duidelijke uitleg, werd met mij meegedacht. Goed advies gekregen. Zeer tevreden." 8,0   Raimond 15 april 2023

Uitbouw financieren, welke mogelijkheden zijn er?

Een uitbouw is een interessante manier om extra ruimte en licht in je woning te creëren. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Heb je dit geld niet of wil je je spaargeld niet aanspreken? Dan is hypotheek verhogen of geld lenen bij een kredietverstrekker een goede manier om de aanbouw te financieren.

Elke manier van je uitbouw financieren heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij.

Voor- en nadelen aanbouw financieren
Persoonlijke leningDoorlopend kredietHypotheek verhogen
​​​ Ontvang het hele leenbedrag in één keer.​​​ Bepaal zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot de afgesproken limiet).​​​ Ontvang het hele leenbedrag in één keer.
​​​ Vaste rente​​​ Rente kan tussentijds wijzigen​​​ Vaste, lage rente
​​​ Looptijd tot 15 jaar​​​ Looptijd maximaal 15 jaar​​​ Looptijd tot 30 jaar
​​​ Geen afsluitkosten​​​ Geen afsluitkosten​​​ Je betaalt opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten.
​​​ Toch meer geld nodig? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten.​​​ Toch meer geld nodig? Afgeloste bedragen mag je weer opnieuw opnemen.​​​ Je leent maximaal het bedrag dat je aan overwaarde hebt en/of je huis na de uitbouw meer waard wordt.

Geld lenen voor uitbouw bij kredietverstrekker

Bij een kredietverstrekker heb je de keuze uit twee leenvormen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Wij raden voor een aanbouw een persoonlijke lening aan. Dit is de best passende leenvorm voor dit leendoel. Gebruik je een persoonlijke lening voor de uitbouw van je woning, dan mag je de rente namelijk aftrekken van de belasting. Verder weet je met deze leenvorm precies waar je aan toe bent en dat geeft zekerheid. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

Een doorlopend krediet is flexibeler. Je bepaalt de eerste karen zelf wanneer en hoeveel je opneemt (tot maximaal de kredietlimiet). Afgeloste bedragen mag je in die periode opnieuw opnemen. Hierdoor kan deze vorm geschikt zijn als je nog niet precies weet hoeveel de aanbouw kost. Bij onverwachte extra kosten kun je extra lenen door je afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.

Extra geld lenen voor een uitbouw

Vaak valt een verbouwing, zoals het plaatsen van een aanbouw, duurder uit dan verwacht. Wil je dit voor zijn? Leen dan een wat hoger bedrag. De kredietverstrekker controleert meteen of het hogere bedrag voor jou verantwoord is. Zet het extra geld wel apart op een spaarrekening, zodat je niet in de verleiding komt om het uit te geven aan iets anders. En blijkt achteraf dat je het extra geld niet nodig hebt, dan stort je dit gewoon terug naar de kredietverstrekker door extra af te lossen op je financiering.

Aanbouw financieren door hypotheek te verhogen

Een andere optie om een aanbouw te financieren is je hypotheek verhogen. Het grote voordeel hiervan is dat de rente een stuk lager is dan bij een consumptief krediet. Omdat je met je hypotheek maximaal 100% van je woningwaarde leent, is je hypotheek verhogen niet altijd mogelijk. Dit kan alleen wanneer je overwaarde hebt (de waarde van de woning is hoger dan je openstaande hypotheekschuld) of als je huis na de uitbouw meer waard wordt. Dit laatste toon je aan met een taxatierapport. Je verhoogt je hypotheek dan met maximaal het bedrag van je overwaarde en/of waardevermeerdering na de verbouwing.

Daarnaast betaal je opnieuw notaris-, advies- en taxatiekosten. Dit kost je al snel een paar duizend euro. Kost je uitbouw minder dan € 25.000? Dan is een persoonlijke lening bij de bank hierdoor altijd voordeliger dan je hypotheek verhogen.

Kijk je naar de voor- en nadelen, dan is je uitbouw financieren met een persoonlijke lening toch echt vaak de voordeligste optie. Hieronder leggen we je uit hoe deze optie werkt.

Checklist geld lenen voor een aanbouw

Wanneer je bij een kredietverstrekker geld leent voor een uitbouw, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Met onze handige checklist weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht en een slimme keuze maakt.

 • Bepaal je leenbedrag
 • Kies je looptijd
 • Kies de laagste rente
 • Check de voorwaarden voor boetevrij aflossen
 • Bepaal of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wilt
 • Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Direct een goedkope lening voor je aanbouw vinden? Ga dan hier je lening voor een uitbouw berekenen >>

Hoeveel geld heb ik nodig om de uitbouw te financieren?

Weet je hoe je de uitbouw wilt financieren? Dan is de volgende vraag: hoeveel geld heb ik nodig? Gemiddeld kost een aanbouw tussen de € 15.000 en € 35.000. De kosten voor een uitbouw zijn vooral afhankelijk van de volgende zaken:

 • Hoe groot wordt je uitbouw?
 • Welke materialen gebruik je?
 • Kies je voor prefab of een aanbouw op maat?

Om je een beeld te geven, zetten we de gemiddelde kosten voor verschillende formaten op een rij.

Formaat aanbouwGemiddelde kosten
2x3 meter€ 16.000 tot € 19.000
3x3 meter€ 17.000 tot € 24.000
4x3 meter€ 19.000 tot € 26.000
5x3 meter€ 25.000 tot € 30.000

Zoals je ziet, maak je een aanbouw zo duur als je zelf wilt. Houd bij het bepalen van je wensen ook rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Bereken hier je maximale lening >>

Looptijd kiezen voor aanbouw financieren

Vervolgens kies je de looptijd van je persoonlijke lening. Dit is het aantal maanden waarin je de lening voor je aanbouw terugbetaalt. Bij een persoonlijke lening voor een uitbouw is de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 180 maanden. Welke looptijd het meest geschikt is, hangt vooral af van welk bedrag je maandelijks kunt missen voor de lening voor je aanbouw. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Laagste rente bij financiering uitbouw woning

Bij je een goedkope lening voor je aanbouw is de rente het belangrijkste. Dit bepaalt hoeveel de financiering je kost. In de lening vergelijking op Rente.nl zie je direct wat je aan rente betaalt voor de hele lening. Zo weet je meteen welke kredietverstrekker voor jou echt de voordeligste financiering voor een aanbouw heeft.

Lening voor aanbouw en boetevrij aflossen

Kijk echter niet alleen naar de rente. Ook de voorwaarden bij geld lenen voor een uitbouw zijn van belang. Veel mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Bij vrijwel alle persoonlijke leningen is meer aflossen dan je maandbedrag gratis. Omdat er een paar kredietverstrekkers zijn waarbij je wel kosten betaalt, moet je hier toch even goed op letten.

Geld lenen voor uitbouw woning en kwijtschelding bij overlijden

Bij sommige leningen voor een aanbouw krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Overlijd je voor je de lening hebt afbetaald, dan schelt de kredietverstrekker de lening (deels) kwijt. Je nabestaanden betalen dan niet voor jouw lening. Dat is natuurlijk heel fijn, maar je betaalt voor deze lening met ORV wel extra rente. Vaak wegen de extra rentekosten niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Zelf een aparte ORV afsluiten is meestal veel goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Lening voor aanbouw afsluiten

Heb je de financiering voor de uitbouw van je woning gevonden? Dan kun je eenvoudig een offerte voor je gewenste lening aanvragen. Deze offerte is gratis en vrijblijvend. Nadat je de aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je dezelfde dag nog de offerte.

Controleer de offerte goed. De aangeboden rente en looptijd van de persoonlijke lening wijken soms af van wat je had aangevraagd. Ben je akkoord? Onderteken dan de offerte en stuur deze terug, samen met de gevraagde papieren (waaronder salarisstrook, legitimatiebewijs, bankafschriften).

Zodra alle documenten compleet en goedgekeurd zijn door de kredietverstrekker, ontvang je vaak dezelfde werkdag het geld op je rekening.

Tip! Wil je naast een uitbouw financieren een lening oversluiten? Geef dit dan aan in je aanvraag. De kredietverstrekker houdt hier dan rekening mee.

Tarieven geld lenen voor aanbouw in beeld

Als je een lening voor een uitbouw afsluit, ga je voor een aantal jaren een verplichting aan met een kredietverstrekker. Dat doe je dus niet zomaar even. Om te laten zien wat je kunt verwachten, hebben we de looptijden en tarieven voor geld lenen op een rij gezet. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Hieronder zie je van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages voor verschillende leenbedragen.

Je ziet dus dat de minimale looptijd 12 maanden en de maximale looptijd 120 maanden is. Het rentepercentage voor een lening is minimaal 6,50% en maximaal 14,00%.

Tarieven persoonlijke lening

De rente op een persoonlijke lening varieert van 6,50% tot 14,00%. In de voorbeeldberekening gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 2.50010,20%14,00%6180
€ 25.0006,50%12,50%6180
€ 50.0006,50%12,50%6180
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 2.50010,20%60€ 3.169
€ 25.0006,50%60€ 29.219
€ 50.0006,50%60€ 58.437

Tarieven doorlopend krediet

De rente voor een doorlopend krediet is minimaal 8,4% en maximaal 11,2%.In de voorbeeldberekening gaan we ervan uit dat je elke maand 2% van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Tarieven doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteMaximale renteMinimale looptijdMaximale looptijd
€ 5.0009,90%11,20%1240
€ 25.0008,40%9,50%1240
€ 50.0008,40%9,50%1240
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
KredietbedragMinimale renteLooptijd (maanden)Totaal krediet
€ 5.0009,9%64€ 6.386
€ 25.0008,40%62€ 30.595
€ 50.0008,40%62€ 61.191
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten