Wanneer verjaart een lening bij de bank?

Verjaring betekent dat een lening of schuld niet meer opgeëist kan worden door de bank of kredietverstrekker. Elke lening of schuld kent een eigen verjaringstermijn. Niemand kan je na die termijn dwingen om de lening alsnog te betalen. Hoewel het in de theorie kan dat je lening verjaart, komt dit in de praktijk bijna nooit voor.

Wanneer verjaring lening?

Verjaring werkt zo: als jij de lening niet terugbetaalt en de kredietverstrekker vraagt je niet om dit alsnog te doen, dan is de lening na een aantal jaren verjaard. De verjaringstermijn gaat in op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.

Hoelang het duurt voor een lening verjaart, hangt af de leenvorm of type schuld. De verjaringstermijn kan 2 jaar zijn, maar ook 20 jaar:

Verjaringstermijn leningen
Leenvorm of schuldVerjaringstermijn lening
Algemene verjaringstermijn leningen en schulden20 jaar
Betalingen achteraf (per acceptgiro)2 jaar
Persoonlijke lening en doorlopend krediet5 jaar
Koop op afbetaling5 jaar
Belastingschuld3 tot 12 jaar
Verkeerde betalingen5 of 20 jaar
Schade of boete5 of 20 jaar
Let op! Deze verjaringstermijnen gelden dus ook voor jou, wanneer je iemand geld hebt geleend! Houd deze verjaringstermijnen dus in de gaten als je iemand een onderhandse lening verstrekt.

Verjaring lening en stuiting

Wil je een lening afsluiten, dan begint de verjaringstermijn te lopen vanaf het moment dat je niet betaalt. Als je bijvoorbeeld vóór 30 januari moet betalen, maar dit niet doet, dan begint op 30 januari de verjaringstermijn te lopen.

De bank of kredietverstrekker voorkomt verjaring door je een herinnering en vervolgens een aanmaning te sturen. Dit moet bij leningen dan wel binnen 5 jaar. Betaal je dan nog niet, dan start een nieuwe verjaringstermijn van 5 jaar. Op die manier verjaart een lening of schuld nooit. Dit heet stuiting.

Let op! Als je lang genoeg niet reageert op een schriftelijke aanmaning, betekent dat niet dat een lening of schuld verjaart. Sterker nog, je krijgt dan juist te maken met extra kosten.

Verjaringstermijn lening en morele verplichting

Je bent dus wettelijk verplicht om leningen en schulden terug te betalen. De kredietverstrekker moet daar dan wel naar vragen. Maar verjaren wil niet zeggen dat de lening of schuld niet meer bestaat. De bank of kredietverstrekker kan op dat moment alleen zijn recht niet meer ‘hard’ maken . De lening of schuld is na de verjaringstermijn namelijk niet meer af te dwingen. Wel bestaat er nog steeds een morele plicht om je lening of schuld te betalen.

Tip! Wil je vanuit moreel oogpunt je lening of schuld na de verjaring alsnog betalen? Dan kun je de verjaring zelf ongedaan maken door geld over te maken.

Conclusie verjaring lening

Elke lening of schuld kan dus verjaren. Dat betekent dat de bank of kredietverstrekker na een bepaalde tijd wettelijk geen aanspraak meer kan maken op je geld. De algemene verjaringstermijn is 20 jaar, maar iedere lening of schuld heeft zelf een eigen verjaringstermijn. Voor een consumptief krediet is dat 5 jaar. Ontvang je binnen die 5 jaar echter een schriftelijke aanmaning, dan begint de verjaringstermijn weer van vooraf aan. Op die manier verjaart een lening of schuld nooit. Sowieso zal in de praktijk bijna nooit een lening of schuld verjaren. Banken en kredietverstrekkers willen tenslotte hun uitgeleende geld terug. Daarom werken ze met geautomatiseerde systemen, waardoor je altijd na een bepaalde periode een herinnering en vervolgens een aanmaning krijgt.

Geld lenen tegen de laagste rente?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten