Verantwoord geld lenen

Geld lenen is soms handig als je een grote uitgave wilt doen, maar hiervoor niet genoeg spaargeld achter de hand hebt. Denk aan de aanschaf van een nieuwe auto of het verbouwen van je koophuis. Geld lenen wil je echter wel op een veilige en verantwoorde manier doen. Zo voorkom je dat je later problemen krijgt met hoge maandelijkse kosten of onbetrouwbare geldverstrekkers. In dit artikel geven we je enkele handige tips waarmee je veilig en verantwoord geld kunt lenen.

1. Verantwoord geld lenen begint bij de juiste leenvorm

Wil je op een verantwoorde manier geld lenen? Dan is het belangrijk om de soort lening te kiezen die bij jouw situatie past. Enkele voorbeelden van leenvormen zijn:

  • Persoonlijke lening: Bij een persoonlijke lening krijg je het hele geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. De maandelijkse betaling, de rente en hoelang je moet betalen, worden van tevoren vastgesteld. Je kunt het terugbetaalde geld niet opnieuw opnemen. Dit geeft je vooraf duidelijkheid over wat je moet betalen.
  • Flex & Zeker lening: Met een Flex & Zeker lening, voorheen een doorlopend krediet, kun je geld dat je hebt terugbetaald in de eerste twee jaar tot aan je bestedingslimiet opnieuw opnemen. Dit is handig als je gedurende een langere tijd wat extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld bij het verbouwen van je woning. De rente voor een flexibele lening is meestal hoger dan bij een persoonlijke lening.
  • Roodstaan op je betaalrekening: Hoewel niet iedereen hierbij stilstaat, is roodstaan op je betaalrekening ook een vorm van geld lenen. Hiervoor vragen banken hoge rentes. Deze leenvorm is dus eigenlijk niet zo verstandig.
  • Creditcardlening: Een creditcardlening is een vorm van lenen waarbij je aankopen doet met een creditcard en de kredietmaatschappij je toestaat om het geleende bedrag op een later tijdstip terug te betalen. De rentes voor een creditcardlening zijn fors hoger dan voor een persoonlijke lening of een flexibele lening.

Kies de lening die het beste bij jouw situatie past. Als je van tevoren weet hoeveel geld je nodig hebt voor een grote uitgave, is een persoonlijke lening vrijwel altijd de goedkoopste en daarmee de meest verantwoorde optie. Roodstaan op je betaalrekening of een creditcardlening zijn altijd de duurste opties waarbij je hoge rentes over het geleende bedrag betaalt.

2. Verantwoord geld lenen? Leen niet meer dan nodig!

Het is verantwoord om alleen het bedrag te lenen wat je echt nodig hebt voor je uitgave. De bank of kredietverstrekker bekijkt altijd hoeveel je veilig kunt lenen, gebaseerd op je inkomen, vaste lasten en gezinssamenstelling. Op deze manier leen je geld op een verstandige manier en kun je het geleende bedrag gemakkelijk terugbetalen.

Tip! Benieuwd hoeveel geld jij verantwoord kunt lenen? Ga dan eerst je maximale lening berekenen.

3. Verantwoord geld lenen bij een grote bank of kleine kredietverstrekker?

Hoewel het misschien logisch lijkt om een lening af te sluiten bij een grote bank, is dat niet altijd de enige verantwoorde keuze. Soms zijn er kleinere kredietverstrekkers die lagere rentetarieven aanbieden en ook gewoon betrouwbaar zijn. Ga daarom altijd eerst leningen vergelijken op Rente.nl. Op onze website vergelijk je leningen van zowel grote banken als kleinere kredietverstrekkers. Zo vind je direct de goedkoopste lening voor jouw persoonlijke situatie.

Let op! Ga altijd voor een kredietverstrekker die een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om zeker te zijn dat je verantwoord geld leent bij een betrouwbare partij. Alle aanbieders op Rente.nl beschikken over deze vergunning.

4. Is geld lenen verantwoord als ik nog lopende leningen heb?

Het is niet altijd verantwoord om een nieuwe lening af te sluiten als je al lopende leningen hebt. Dit zorgt voor hogere maandelijkse kosten en maakt je financiële administratie bovendien ingewikkelder. Als je verantwoord geld wilt lenen, is het beter om eerst je oude leningen af te betalen.

Wil je toch een nieuwe lening afsluiten? Dan is je oude lening oversluiten naar een nieuwe lening vaak goedkoper. Als je een nieuwe lening afsluit tegen een lagere rente, betaal je over het hele bedrag minder rente.

Voorbeeld lening oversluiten

Nabil en Amina hebben een tijdje geleden samen een lening afgesloten om een auto te financieren. Deze lening heeft een rentepercentage van 8,5%. Van de oorspronkelijke lening van € 35.000 staat momenteel nog € 25.000 open. Nu willen ze nog eens €10.000 extra lenen voor een nieuwe keuken. Ze vergelijken de leenrentes en vinden een lening met een rentepercentage van 6,5% per jaar. Ze besluiten om zowel hun oude autolening als de nieuwe lening voor de keuken over te sluiten naar een totaalbedrag van €35.000.

Voor hun oude lening betaalden ze € 1.534 per jaar aan rente.

Met de nieuwe lening van €35.000 en 6,5% rente betalen Nabil en Amina nu €1.181 per jaar aan rente.

Met het oversluiten van hun oude lening én het afsluiten van de nieuwe lening van €10.000 besparen ze dus € 353 per jaar aan totale rentekosten.

Conclusie verantwoord geld lenen

Geld lenen is handig voor grote uitgaven zoals een nieuwe auto of het verduurzamen van je huis. Geld lenen moet altijd verantwoord gebeuren om financiële problemen te voorkomen. Kies de juiste leenvorm, leen alleen wat je echt nodig hebt en ga altijd eerst rente vergelijken voor de beste deal. Los bestaande leningen af voordat je nieuwe aangaat om kosten te besparen of sluit oude leningen over naar een nieuwe lening met een lage rente. Geld lenen moet altijd veilig en verantwoord zijn.

Verantwoord en goedkoop geld lenen?

Op Rente.nl vergelijk je leenrentes van het meest complete aanbod banken en kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste lening die verantwoord is voor jouw situatie.

Leenrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten