Tot welke leeftijd kun je geld lenen?

De maximumleeftijd voor geld lenen verschilt per kredietverstrekker. Het varieert tussen de 63 en 80 jaar en hangt af van de leenvorm en je leenbedrag. Banken en kredietverstrekkers hebben een leeftijdsgrens ingesteld, omdat ze er zeker van willen zijn dat ze het geleende geld terugkrijgen. Hoe je het ook wendt of keert, de kans op overlijden neemt toe naarmate je ouder wordt. Daarom krijg je op latere leeftijd moeilijker een lening dan wanneer je jonger bent.

Aparte voorwaarden lening voor ouderen

Om als oudere in aanmerking te komen voor een consumptief krediet, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Over het algemeen geldt:

  • Dat je maximaal 80 jaar oud bent
  • Een kortere looptijd
  • Je moet een partner (of tweede persoon) hebben die mee tekent

Let op! Bovenstaande voorwaarden verschillen per bank en kredietverstrekker. Loop daarom altijd de voorwaarden na voordat je een lening voor ouderen afsluit.

Waarop letten bij lening voor oudere mensen?

Als 65-plusser geld lenen is duidelijk anders dan wanneer je leent op jongere leeftijd. Zo moet je niet alleen zelf aan enkele voorwaarden voldoen, ook de keuzes voor een lening zijn echt anders. Zo is een doorlopend krediet meestal niet mogelijk en heb je bij een persoonlijke lening minder looptijden om uit te kiezen. Gelukkig kies je wel nog zelf de seniorenlening met de laagste rente en best passende voorwaarden:

Leenvorm seniorenlening

Een lening voor ouderen is altijd in de vorm van een persoonlijke lening. Hierbij staat het maandbedrag, de looptijd (de tijd waarin je de lening moet afbetalen) en het rentepercentage vooraf vast. Je weet bij het aangaan van de seniorenlening dus precies wanneer je de lening hebt afbetaald en hoeveel de lening voor ouderen je precies kost.

Tip! Een persoonlijke lening is tegenwoordig sowieso de meest gekozen leenvorm. Maar liefst 98% van de mensen die een lening aanvragen, kiest hiervoor.

Lening voor ouderen met een lage rente

Wil je als oudere geld lenen, dan is het belangrijk dat je niet onnodig te veel rente betaalt. Hoe hoger de rente, hoe hoger je maandlasten. Maar het rentepercentage tussen de verschillende kredietverstrekkers verschilt enorm. Dit verschilt soms wel 4%, waardoor je bij de ene bank honderden euro’s per jaar meer betaalt dan bij een andere kredietverstrekker. Maak daarom altijd eerst een objectieve vergelijking.

Tip! Op Rente.nl staat de lening met de laagste rente altijd bovenaan. Ook zie je de totale rentekosten, waardoor je direct ziet hoeveel de lening je gaat kosten.

Looptijd geld lenen 70 plus

De looptijd is de periode waarin je de hele lening moet terugbetalen. Bij een ‘normale’ lening is de looptijd maximaal 180 maanden (15 jaar). Bij een seniorenlening is dit korter. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Dit lijkt interessant, maar bij een langere looptijd betaal je ook langer rentekosten. Wij adviseren dan ook te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Let op! De kredietverstrekker kijkt altijd naar je inkomen. Na je pensionering is dit meestal lager. Daarom is ook je maximale lening meestal een stuk lager.

Algemene voorwaarden seniorenlening

De algemene voorwaarden bij een lening voor ouderen verschillen per lening aanbieder. De belangrijkste twee voorwaarden waar je even goed naar moet kijken zijn:

  • Boetevrij aflossen
  • Overlijdensrisicoverzekering

Bij sommige kredietverstrekkers mag je een lening voor ouderen tussentijds niet extra aflossen. Dit betekent dat je een boete krijgt als je toch méér aflost dan afgesproken. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor. Maar let hier wel even goed op bij je keuze voor een seniorenlening.

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt (een deel van) je seniorenlening kwijtgescholden als je tijdens de looptijd komt te overlijden. Zo laat je nabestaanden niet met een lening achter. Dit is vooral op latere leeftijd iets om over na te denken. Bij sommige leningen is een ORV inbegrepen. Je betaalt dan een wat hogere rente. Er zijn ook leningen waar de ORV niet standaard bij zit. Je kunt dan zelf apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit kost meestal maar een paar euro per maand.

Tip! De extra rentekosten van een ORV wegen meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten. Het is dan vaak ook goedkoper een overlijdensrisicoverzekering apart af te sluiten bij een lening voor ouderen.

Conclusie lening voor ouderen

Het is meestal geen probleem om op latere leeftijd geld te lenen. Wel kijkt de kredietverstrekker goed naar je inkomsten en vaste lasten. Je moet tenslotte genoeg geld overhouden om van te leven. Omdat je op latere leeftijd meestal geen vast inkomen meer hebt uit arbeid, is je maximale lening lager. Soms krijg je ook te maken krijgt met extra voorwaarden. Vergelijk daarom eerst online het meest complete aanbod leningen. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel geld betaalt voor een lening voor ouderen.

Op latere leeftijd een lening aanvragen?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten